Creepy (2016)

Όχι τόσο προβλέψιμο, με τη μουσική και τον ήχο να boost-άρουν τον παράγοντα του τρόμου

 ★★★☆☆ 

Σκηνοθεσία: Kiyoshi Kurosawa
Σενάριο: Chihiro Ikeda, Kiyoshi Kurosawa
Πρωταγωνιστούν: Hidetoshi Nishijima, Yûko Takeuchi, Toru Baba
Διάρκεια: 140′
Χώρα: Ιαπωνία
Διανομή: Odeon

creepy-grΗ πλαστική σακούλα αποθήκευσης είναι ως επί το πλείστον ένα οικιακό σκεύος που δεν φαίνεται τόσο τρομακτικό – εκτός κι αν χρησιμοποιηθεί σε ταινία του Kiyoshi Kurosawa, όπως στην προκειμένη περίπτωση.
Το “Creeper” είναι ένα θρίλερ γεμάτο αγωνία για έναν ψυχοπαθή που βγάζει τις κακόβουλες διαθέσεις του στους γείτονές του. Κατά βάθος είναι μια διασκεδαστική σπουδή πάνω σε μια προσωπικότητα που είναι ανατριχιαστικά περίεργη, καθώς εξετάζονται παράλληλα οι θεματικές της οικογενειακής διχόνοιας και της διακοπής μιας φυσιολογικής επικοινωνίας.
Πολλοί ενδεχομένως να υποστηρίξουν ότι πρόκειται για την επιστροφή του Kurosawa σε πιο «ειλικρινή» θρίλερ όπως τα “Pulse” και “Curse”, ωστόσο πρόκειται ουσιαστικά για μια συνειδητή απομάκρυνσή του από παρελθοντικές στυλιστικές επιλογές, ώστε να προκαλέσει (με έναν νέο τρόπο) φρίκη για τη σύγχρονη ύπαρξη του ατόμου σε ένα γυμνό φόντο.
Στον έντονο πρόλογο της ταινίας ο ντετέκτιβ Koichi Takakura (Hidetoshi Nishijima) προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τις θεωρίες του πάνω στους ψυχοπαθείς προκειμένου να λύσει μια κατάσταση που υπάρχουν όμηροι. Οι συνέπειες είναι φυσικά καταστροφικές και ένα χρόνο αργότερα έχει παραιτηθεί από τη δουλειά του ώστε να ξεκινήσει ως λέκτορας εκληματολογίας και να μετακομίσει σε ένα ήσυχο σπίτι στα προάστια με την όμορφη γυναίκα του κι έναν υπέροχο σκύλο, το Max.
Η Yasuko λυσσάει να γνωρίσει τους νέους τους γείτονες οι οποίοι το κάνουν παραπάνω από εμφανές ότι δεν θέλουν και πολλά πολλά. Η μόνη εξαίρεση είναι ο Nishino (Teruyuki Kagawa), ο οποίος είναι εχθρικός τη μία και φιλικός την άλλη με μια τόσο διπολική συμπεριφορά που κάνει ακόμα και την ίδια του την έφηβη κόρη να τον αντιπαθεί. Κανείς δεν καταλαβαίνει πώς μια τόσο καλαναθρεμμένη Yasuko μπορεί να βρίσκει κοινά με έναν τέτοιο άνθρωπο, κι όμως αυτή φαίνεται να προσπαθεί να έχουν επαφές, και τον καλεί ακόμα και στο σπίτι της.
Στο μεταξύ, ο Takakura μετά από πιέσεις αναλαμβάνει μια παλιά υπόθεση εξαφάνισης μιας οικογένειας από την οποία το μόνο μέλος που έμεινε πίσω είναι η μικρότερη κόρη,Saki (Haruna Kawaguchi) .
Το πώς οι δύο αυτές φαινομενικά άσχετες μεταξύ τους ιστορίες και πλοκές εμπλέκονται εντέλει είναι αριστοτεχνικό και πολύ σωστά δεμένο – ειδικά στο σημείο που «σκάει» ο τρόμος τελικά στην ταινία, γύρω στα 90 λεπτά δηλαδή.
Όχι τόσο προβλέψιμο, με τη μουσική και τον ήχο να boost-άρουν τον παράγοντα του τρόμου, το “Creepy” είναι ένα αξιόλογο έργο που προστέθηκε στο βιογραφικό του Kiyoshi Kurosawa και στο ασιατικό είδος των θρίλερ γενικότερα.

Μαρίνα Βερλέκη

Η Μαρίνα είναι ένας αποτυχημένος κλώνος stormtrooper, επομένως περιορίζεται στο να γράφει και να σχολιάζει συνεχώς. Αλλά κατά βάθος θα ήθελε να είναι το σκισμένο all-star του Mark Renton.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ