Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης ρίχνει ματιές στο έργο του Κριστιάν Μουντζίου

...

Γράφει ο Δημήτρης Μπουτουρέλης – Γραμματικόπουλος

Ένα ακόμα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα θα συμπεριλάβει στο πρόγραμμά του το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης! Αυτή τη φορά στα πλαίσια του παράλληλου τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια», το ΦΚΘ θα παρουσιάσει το σύνολο του έργου του ανατρεπτικού Ρουμάνου σκηνοθέτη Κριστιάν Μουντζίου, που έχει αρχίσει να γίνεται ο νέος αγαπημένος του Φεστιβάλ των Καννών: σήκωσε τον Χρυσό Φοίνικα το 2007 για το «4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 μέρες» και επέστρεψε φέτος για να θριαμβεύσει ξανά με την καινούργια του ταινία «Beyond the Hills», αποσπώντας βραβείο Σεναρίου και Γυναικείας Ερμηνείας (εξ ημισείας για τις δύο πρωταγωνίστριες).

Στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, το ελληνικό κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει την πορεία του Μουντζίου από τα πρώτα της βήματα, με αρχή τις μικρού μήκους ταινίες του «The Hand of Paulista» (1998), «Η Χορωδία των Πυροσβεστών» (2000) και «Zapping» (2000), απόδειξη ότι πριν ο Μουντζίου υιοθετήσει αυτό το μινιμαλιστικό και ρεαλιστικό στυλ που διακρίνει το έργο του, πειραματίστηκε με διάφορα υφολογικά μέσα. Σειρά έχει η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μουντζίου, «Η Δύση» (2002), μια σπονδυλωτή κομεντί για τα αδιέξοδα της νέας γενιάς που στρέφουν το βλέμμα τους προς τις χώρες της Δύσης. Έπειτα έρχεται η ταινία-σταθμός στην καριέρα του Μουντζίου, που τον τοποθέτησε στο παγκόσμιο κινηματογραφικό στερέωμα, το «4 μήνες, 3 εβδομάδες και 2 μέρες» (2007), η ιστορία μιας έκτρωσης σε μια περίοδο που οι αμβλώσεις ήταν παράνομες. Στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα προβληθεί επίσης η σπονδυλωτή ταινία «Tales from the Golden Age» (2009), 6 επεισόδια από 5 σκηνοθέτες (μεταξύ των οποίων και ο Μουντζίου φυσικά) που ζωντανεύει αστικούς θρύλους στις εποχές της κομμουνιστικής Ρουμανίας, και προφανώς δεν θα λείψει η τελευταία δημιουργία του Μουντζίου, το «Beyond the Hills» (2012), μια ιστορία γύρω από έναν εξορκισμό σε ένα μοναστήρι έξω από το Βουκουρέστι, που βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Βέβαια, στο πρόγραμμα του τμήματος «Ματιές στα Βαλκάνια» δεν περιλαμβάνονται δουλειές μόνο του Κριστιάν Μουντζίου. Στο Φεστιβάλ θα φιλοξενηθούν έργα από μια σειρά από βαλκάνιους δημιουργούς, μεταξύ των οποίων ο Σέρβος σκηνοθέτης Γκόραν Πασκιάλεβιτς με τη νέα του ταινία «When Day Breaks», που ασχολείται με την έννοια της ταυτότητας και της γνώσης του εαυτού μας, και ο Τούρκος Ζέκι Ντεμιρκουμπούζ με το «Inside», ένα επίπονο ταξίδι αυτογνωσίας.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τρόπος με τον οποίο δυο γυναίκες δημιουργοί, παρουσιάζουν τα μεταπολεμικά τραύματα στο Σαράγεβο και τη Σερβία, όπως αυτά έχουν εντυπωθεί στη νεότερη γενιά. Η Άιντα Μπέγκιτς, στο «Children of Sarajevo», ακολουθεί τον αγώνα δύο ορφανών εφήβων στο σημερινό Σαράγιεβο, ενώ η Μάγια Μίλος καταγράφει στο «Clip», μια γενιά Σέρβων που ξοδεύει το χρόνο της σε ευκαιριακό σεξ και βιώνει την πραγματικότητα με τη διαμεσολάβηση της τεχνολογίας.


Καθημερινοί άνθρωποι σε ακραίες καταστάσεις πρωταγωνιστούν στο «Everybody in Our Family» του Ρουμάνου Ράντου Ζούντε, θύματα και θύτες ταυτίζονται και στο «Night of Silence» του Ρεΐς Τσέλικ από την Τουρκία, ενώ στην τουρκοελληνική συμπαραγωγή «Beyond the Hill» του πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού Εμίν Αλπέρ – που ξεκίνησε την πορεία του από το Crossroads του 51ου ΦΚΘ – εκτυλίσσεται ένα οικογενειακό δράμα, στο οποίο κρυμμένα μυστικά και καταπιεσμένες επιθυμίες οδηγούν στη βία και το έγκλημα.

Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζουν φέτος οι μικρού μήκους ταινίες του τμήματος: Το «Silent» (Τουρκία) του Λ. Ρεζάν Γεσιλμπάς, με θέμα του το κουρδικό ζήτημα, απέσπασε το Χρυσό Φοίνικα για ταινία μικρού μήκους στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών. Ο αναγνωρισμένος δημιουργός Αντριάν Σιταρού υπογράφει το «House Party» (Ρουμανία), μια ταινία για την ηθική και τη συνύπαρξη, όπως καταγράφεται μέσα από τη σχέση των γειτόνων μιας πολυκατοικίας. Η σπονδυλωτή ταινία «30-40-50″ (Ρουμανία) των Ρουγκίνα, Περνολοβίτσι και Ραντού, συναντά τη σύγχρονη γυναίκα σε τρεις διαφορετικές περιόδους της ζωής της, η Ιρένα Τζούκιτς- Πραντζιτς εκπροσωπεί επάξια την παράδοση της σχολής κινουμένων σχεδίων του Ζάγκρεμπ, στο «The Ornament of Soul» (Κροατία), ενώ η παγκοσμιοποίηση διατρέχει τη θεματική του «Can I Drive Daddy?» του Μίχα Χοτσεβάρ (Σλοβενία). Τέλος μια ξεχωριστή ταινία για το δημιουργό με πρωταγωνιστή τον ίδιο τον Ζεκί Ντεμιρκουμπούζ παρουσιάζει ο Σερχάτ Καραασλάν στο «Musa» (Τουρκία).

Το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα λάβει χώρα από τις 2 έως τις 11 Νοεμβρίου. Να σημειωθεί πως ο Κριστιάν Μουντζίου θα δώσει το παρόν στη διοργάνωση. για το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης μπορείς να διαβάσεις εδώ.

Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Αγαπάμε τον κινηματογράφο και όλα του τα είδη χωρίς διακρίσεις και κουλτουριάρικες αγκυλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ