Οι κινηματογράφοι αποχαιρετούν τις μπομπίνες

...

Γράφει ο Γιώργος Αγγελόπουλος

Μια νέα έρευνα από την “Screen Digest” αποκαλύπτει ότι η μετάβαση των κινηματογραφικών αιθουσών από φιλμ προβολές σε ψηφιακές, βρίσκεται πολύ κοντά στην ολοκλήρωση της. Συγκεκριμένα, με το τέλος του χρόνου αναμένεται ότι το 90% των αιθουσών σε όλο τον κόσμο θα υποστηρίζει ψηφιακές προβολές.

Το πρώτο τέταρτο του 2013, οι “ψηφιακές” αίθουσες ανά τον κόσμο φτάσανε περίπου τις 95.000. Ακόμα 20.000 αίθουσες πρόκειται να υποστηρίζουν ψηφιακές προβολές μέχρι το τέλος του χρόνου κι αφού υπάρχουν περίπου 130.000 κινηματογραφικές αίθουσες στον κόσμο, οι εναπομείναντες αίθουσες που θα υποστηρίζουν μόνο φιλμ προβολές θα είναι γύρω στις 20.000.

Ποιος έχει όμως τα πρωτεία στη μετάβαση στη νέα εποχή; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που πάρθηκαν στο τέλος του 2012, η Βόρεια Αμερική πρωτοστατεί μιας και το 84% των αιθουσών της είχαν ήδη υποδεχτεί το ψηφιακό μέσο. Ακολουθεί η Ευρώπη με ποσοστό 70,4%, η Ασία με 59,2%, η Αφρική με 41,2% και τελευταία η Νότια Αμερική με 40,6%.

Στην Ευρώπη, οι διαφορές από χώρα σε χώρα είναι μεγάλες. Συγκεκριμένα, η Νορβηγία, η Δανία, το Λουξεμβούργο και η Ολλανδία έχουν πλέον μόνο “ψηφιακές” αίθουσες. Η Γαλλία, η Αγγλία και το Βέλγιο οδεύουν προς την ίδια κατεύθυνση, μιας και το 90% των αιθουσών τους έχει ήδη μετατραπεί.

Με την Ελλάδα τι γίνεται όμως; Τα πράγματα προχωρούν με πολύ αργούς ρυθμούς στη χώρα μας, η οποία έχει ένα από τα μικρότερα ποσοστά στον κόσμο. Μόνο το 24,1% των αιθουσών μας υποστηρίζει ψηφιακές προβολές και η πλειοψηφία αυτών ανήκει στα multiplex.

Ο λόγος είναι πολύ απλός- δεν υπάρχουν τα λεφτά γι’ αυτή την μετάβαση. Η έρευνα αποκαλύπτει πως η οικονομική κατάσταση των χωρών που πλήττει η κρίση, όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία καθυστερεί τη μετάβαση στη νέα ψηφιακή εποχή.

Τη στιγμή που πολλοί κινηματογράφοι βρίσκονται στα πρόθυρα του να κλείσουν, μια τέτοια πολυέξοδη αντικατάσταση του εξοπλισμού είναι σαφώς εκτός συζήτησης. Οι Έλληνες λοιπόν θα συνεχίσουν να βλέπουν προβολές από μπομπίνες φιλμ. Δυστυχώς για την ποιότητα, αλλά ευτυχώς για τον ρομαντισμό του όλου πράγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ