Διεκδικείστε μια διπλή πρόσκληση για την ταινία «Η Ομορφότερη Εποχή»

Μια δυνατή ιστορία αγάπης

Η Ντελφίν, κόρη αγροτών, μετακομίζει στο Παρίσι για να απελευθερωθεί από τα δεσμά της οικογένειας της και να ανεξαρτητοποιηθεί οικονομικά. Η Κάρολ, είναι ενεργά εμπλεκόμενη στο φεμινιστικό κίνημα. Το καλοκαίρι του 1971, η Κάρολ γνώρισε τη Ντελφίν, και την ερωτεύτηκε παράφορα. Ο πατέρας της Ντελφίν σύντομα όμως αρρώστησε βαριά κι εκείνη γύρισε στη φάρμα τους για να βοηθήσει τη μητέρα της. Η Κάρολ αποφάσισε να την ακολουθήσει. Μπορούσε όμως η επαρχία να δεχτεί τον έρωτα τους;

Συζήτηση με τη σκηνοθέτη, Catherine Corsini

Γιατί επιλέξατε τη δεκαετία του ’70 για την ταινία;

Ήθελα να τιμήσω τις φεμινίστριες, που πολύ συχνά έχουν χλευαστεί κι αποκαλεστεί νευρωτικές. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου φεμινίστρια, αλλά συμμερίζομαι την αγωνία τους. Έχω συνειδητοποιήσει ωστόσο ότι οφείλω μέρος της ελευθερίας μου σ’ εκείνες. Πολλές από τις φεμινίστριες ήταν φυλόφιλες που χάρη σ’ αυτό το κίνημα ακούστηκαν. Στην πραγματικότητα, οι ομοφυλόφιλες παίζουν πολύ μεγάλο ρόλο στη χειραφέτηση των γυναικών γενικότερα. Με συγκινεί η ενέργεια και η τόλμη του κινήματος. Δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο σήμερα. Ο φεμινισμός βάζει μπροστά το ανθρωπιστικό στοιχείο κι αποτελεί την κύρια αρχή της ταινίας μας. Η ιστορία αναμιγνύεται με την προσωπική ζωή της Ντελφίν και της Κάρολ. Η Ντελφίν νιώθει άβολα με την προσωπική της ζωή, ωστόσο βρίσκει το θάρρος να παλέψει για έναν ομοφυλόφιλο και να εναντιωθεί σ’ ένα γιατρό που είναι κατά της έκτρωσης.

Πείτε μας για το κάστινγκ

Έγραψα τον πρωταγωνιστικό για τη Σεσίλ Ντε Φρανς, ήξερα ότι θα ήταν τέλεια στο ρόλο. Μου αρέσει η γενναιότητα της, το στυλ της. Όταν έχεις έναν συγκεκριμένο ηθοποιό στο μυαλό σου είναι πολύ απλό. Για τη Ντελφίν, δεν ήταν τόσο εύκολο. Θέλαμε μια δύνατη ύπαρξη να σταθεί διπλά στην Κάρολ, όχι μια αιθέρια παρουσία. Η Ίζια Χιγκελίν έχει αυτή την άγρια πλευρά που αναζητούσαμε, το ατρόμητο ταμπεραμέντο. Από τους δύο χαρακτήρες, η Ντελφίν είναι εκείνη με την οποία ταυτίζομαι περισσότερο. Ίσως γι’ αυτό μου ήταν τόσο δύσκολο να βρω ηθοποιό.

13595874_1127952213893901_361614328_nΠως τις σκηνοθετήσατε;

Όταν περιμένεις κάτι πολύ συγκεκριμένο από μια ηθοποιό, συνήθως απογοητεύεσαι. Οπότε πλέον, αντί να παλεύω να πραγματοποιήσω το όραμα μου, προσπαθώ να καταλάβω τους ηθηοποιούς και να φέρω τους χαρακτήρες κοντά τους, να τους αφήσω μόνος να αποκαλύψουν κάτι οικείο μαζί τους.

Είναι επίκαιρο σήμερα το Κίνημα Απελευθέρωσης Γυναικών;

Είναι περισσότερο από ποτέ, αν αναλογιστεί κανείς τη μοίρα των γυναικών παγκοσμίως. Εξακολουθούν να είναι καταπιεσμένες. Το δικαίωμα της έκτρωσης τέθηκε ύπο αμφισβήτηση στην Ισπανία μόλις πέρυσι. Την εποχή που είναι τοποθετημένη η ταινία, οι γυναίκες διεκδικούσαν ισότητα, ίσες αμοιβές και πάλευαν ενάντια στη σεξουαλική αντικειμενοποίηση. Σήμερα, η κατάσταση παραμένει ίδια με λίγα πλεονεκτήματα- η νοοτροπία δεν έχει άλλαξει ιδιαίτερα και πρέπει να το αναγνωρίσουμε. Όσο για την ομοφυλοφιλία αναρωτιέμαι επίσης αν υπάρχει θετική εξέλιξη. Σίγουρα κρύβονται λιγότερο αλλά εξακολουθεί να είναι επώδυνη διαδικασία η αποκάλυψη και η αποδοχή.  Ένα ντοκιμαντέρ με κινητοποίησε ιδιαίτερα να κάνω την ταινία – το Les Invisibles του Sébastien Lifshitz. Οι ιστορίες ηλικιωμένων ομοφυλόφιλων ήταν τόσο συγκινητικές, ένιωθες τις καρδιές τους να ραγίζουν όσο διηγούνταν τι χρειάστηκε να υπομείνουν.

Για να διεκδικήσετε την διπλή πρόσκληση για την προβολή του «Η Ομορφότερη Εποχή» στο Cine Lila (Νάξου 115, Πατήσια) το Σάββατο 9/7 ή την Κυριακή 10/7 στις 20:50 ή στις 22:50, δεν έχετε παρά να μας στείλετε ένα e-mail στο contact@reel.gr με την ένδειξη «Διαγωνισμός – Η Ομορφότερη Εποχή», μαζί με τα στοιχεία σας, καθώς και την ημέρα προβολής και ώρας της αρεσκείας σας. Ο νικητής θα ειδοποιηθεί το βράδυ της Πέμπτης, 7 Ιουλίου.

Καλή επιτυχία!

Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Αγαπάμε τον κινηματογράφο και όλα του τα είδη χωρίς διακρίσεις και κουλτουριάρικες αγκυλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ