Η Ωραία Κοιμωμένη – Bella Addormentata/Dormant Beauty (2012)

...


 

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος


Σκηνοθεσία: Marco Bellocchio
Σενάριο: Marco Bellocchio, Veronica Raimo, Stefano Rulli
Πρωταγωνιστούν: Toni Servillo, Isabelle Huppert, Alba Rohrwacher, Michele Riondino, Maya Sansa
Διάρκεια: 115’
Χώρα: Ιταλία, Γαλλία
Διανομή: Videorama Films

 

Οι δραματικές τελευταίες 6 ημέρες της από τη ζωή της Ελουάνα Ενγκλάρο, μιας νεαρής γυναίκας η οποία βυθίστηκε σε κώμα ύστερα από τροχαίο ατύχημα το 1992 και παρέμεινε έτσι για 17 ολόκληρα χρόνια. Η Ιταλίδα δίχασε την κοινή γνώμη καθώς έγινε το σύμβολο του αγώνα για το δικαίωμα στο θάνατο, στον οποίο αντιτάσσεται κατηγορηματικά η Καθολική Εκκλησία. Ένα μωσαϊκό από αλληλένδετους χαρακτήρες οι οποίοι αναζητούν το νόημα της ζωής και της ελπίδας.

Ο Ιταλός σκηνοθέτης Marco Bellochio καταπιάνεται με ένα αρκετά σοβαρό θέμα κάνοντας μια πολύπλοκη κινηματογραφική μελέτη πάνω στο ζήτημα της ευθανασίας. Ερευνά αυτό το λεπτό θέμα μέσω τριών παράλληλων διαφορετικών ιστοριών, χωρίς να προσφέρει στο πιάτο απαντήσεις αποφεύγοντας να πάρει μια θέση υπέρ ή κατά αυτής, αν και από ότι έχει πει ο σκηνοθέτης δεν παραμένει ουδέτερος ακριβώς αλλά παίρνει μια πιο «μη ιδεολογική» θέση που εκφράζει συμπάθια προς όλες τις πλευρές αρκεί να μην προκαλούν φανατισμό, μιας και το μέλημα του σκηνοθέτη δεν είναι να προσπαθήσει να σε πείσει για το αν η ευθανασία είναι σωστή ή όχι, αλλά να δημιουργήσει ένα μελόδραμα ηθικής, Καθολικισμού και σύγχρονης ιταλικής πολιτικής.

Αν και το φιλμ έχει αρκετές σκηνές που θα σε καθηλώσουν με την σκοτεινή ομορφιά τους, ο Bellochio φαίνεται να μην εστιάζει όσο θα έπρεπε σε μερικούς κεντρικούς χαρακτήρες, αφήνοντάς τους να χάνονται στην δίνη μιας ψυχαναγκαστικής ιστορίας. Κυρίως σε αυτό συμβάλλει και το μέγεθος των τριών παράλληλων ιστοριών με τις οποίες καταπιάνεται. Όταν όμως επικεντρώνεται σε αυτούς, σου δείχνει με μια μοναδική μαεστρία το δράμα και τα διλλήματά τους. Το φιλμ κυλά σε αργούς ρυθμούς, όχι ότι και πιο ευχάριστο για τον μέσο σινεφίλ, αλλά το αποτέλεσμά και το δέσιμο όλου αυτού του ανθρωποκεντρικού μελοδράματος είναι αρκετά ικανοποιητικό.

Φυσικά ο Bellochio δεν θα μπορούσε να μην σατιρίσει και την πολιτική κατάσταση της χώρας του ρίχνοντας τα πυρά του στον Μπερλουσκόνι και κόμμα του, που εδώ δεν παραμένει ουδέτερος και δείχνει με όλο του το σθένος την άποψη του. Σε αυτό όμως έγκειται και η μεγαλύτερη αδυναμία της ταινίας του. Μέσω διαφόρων βίντεο και αρχαϊκού υλικού ρίχνει τα πυρά του στην πολιτική της χώρας τα οποία μοιάζουν σαν χτυπήματα κάτω από την ζώνη, θέλοντας να το παίξει εκ του ασφαλούς ξέροντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρει να περάσει τα όποια μηνύματα ήθελε εύκολα και εύπεπτα.

Παρόλα αυτά όμως το “Dormant Beauty” είναι ένα μελαγχολικό, σκοτεινό, με υπέροχες ερμηνείες, πολυσύνθετο, ανεπίλυτο, συγκινητικό, ελπιδοφόρο φιλμ όπου θα προκαλέσει συζητήσεις για ώρες και μέρες ίσως μετά την θέασή του, όπου κάθε κινηματογραφόφιλος αξίζει να δει.

 

 

 

Σχόλιο

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

  • AF
    28 Δεκεμβρίου 2012 at 7:19 μμ - Reply

    Totally agree with your review. The acting is also terrific.

  • ΣΧΕΤΙΚΑ