Δύο Ανάσες – Respire (2014)

...


 

Γράφει ο Δημήτρης Βαρελάς


Σκηνοθεσία: Melanie Laurent
Σενάριο: Melanie Laurent, Julien Lambroschini, Anne-Sophie Brasme(βασισμένο στο βιβλίο της)
Πρωταγωνιστούν: Josephine Japy, Lou De Laage
Διάρκεια: 91’
Χώρα: Γαλλία
Διανομή: Odeon

 

RESPIRE-POSTERΗ Charlie είναι ένα 17χρονο κορίτσι που μεγαλώνει μέσα σε ένα τεταμένο οικογενειακό κλίμα. Όταν έρθει στο σχολείο μια καινούργια μαθήτρια, η Sarah, μια έντονη έλξη θα τις φέρει κοντά, καθώς διαθέτει όσα αυτή επιθυμεί: αυτοπεποίθηση, σιγουρία, αποφασιστικότητα. Όταν ένα μυστικό αποκαλυφθεί, η ισορροπία θα αναταραχθεί & η μεταξύ τους σχέση θα διανύσει αρκετές περίεργες & απρόοπτες στροφές & εξελίξεις…

Η δεύτερη ταινία της (31 ετών) Mélanie Laurent (αγαπημένη ηθοποιός που θα θυμάστε από τα Inglourious Basterds & Beginners) βασίζεται στο βιβλίο της Anne-Sophie Brasme. Μια αμοιγώς δραματική ταινία, επικεντρώνεται όχι μόνο στη σκληρή ενηλικίωση της πρωταγωνίστριας, αλλά & στην τοξικότητα των σχέσεων. Το Respire σε σημεία σου κόβει την ανάσα. Σε κάνει να επιστρέψεις στα εφηβικά σου χρόνια & σε δύσκολες στιγμές που διαπιστώνεις πως η ικανότητα των ανθρώπων να πληγώσουν & να προδώσουν είναι η σκληρή πραγματικότητα & όχι κάτι που διαβάζεις σε βιβλία ή βλέπεις σε ταινίες. & αλήθεια, πόσο περισσότερο πονάει όταν κάτι τέτοιο συμβαίνει μεταξύ «φίλων»;.. Σημαντικότατο ρόλο στην ταινία περιέχουν τα επαναλαμβανόμενα μοτίβα βίας, καταπίεσης & του «ποιός έχει το πάνω χέρι σε μια σχέση», που αν προσέξεις θα αντιληφθείς πως περνούν από γενία σε γενιά.

Η Laurent παίρνει άριστα στο οπτικό κομμάτι της ταινίας & σκηνοθετεί με πηγαία άνεση, φανερώνοντας ένα ακόμα μεγάλο ταλέντο. Η πλανοθεσία καλύπτει εξαιρετικά τη δράση & με σωστό μοντάζ περιγράφει δύσκολα σημεία, που μένουν στη μνήμη, όπως η απομόνοση της Charlie από τον περίγυρο της. Δεν θα μπορούσε όμως το τελικό αποτέλεσμα να είναι τόσο άρτιο χωρίς δύο εξαιρετικές πρωταγωνίστριες. Οι Joséphine Japy & Lou de Laâge όχι μόνο μπαίνουν μέσα στο ρόλο, αλλά κυριολεκτικά σε κάνουν να πιστεύεις πως παρακολουθείς ως τρίτος δύο αληθινές κοπέλες.

Η τροπή που παίρνει η ταινία μετά τη μέση, δημιουργεί ένα άβολο κλίμα για τον θεατή που σε δοκιμάζει. Παρά ορισμένα πιο μελοδραματικά στοιχεία, το Respire είναι εξαιρετικά δυνατό & αξίζει. Το φινάλε, προορισμένο να διχάσει, μπορεί να ξενίζει & να φαίνεται κάπως βεβιασμένο, αλλά το μόνο σίγουρο είναι πως αυτή η ταινία θα μείνει μέσα σου για καιρό.

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

 

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ