10 Ταινίες για την Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την 5η Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Βεβαία είναι λίγο παράλογο να γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος μόνο μια...

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος την 5η Ιουνίου γιορτάζεται η Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος. Βεβαία είναι λίγο παράλογο να γιορτάζουμε την Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος μόνο μια μέρα το χρόνο καθώς τα περιβαλλοντικά ζητήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και η κοινωνία μας, εκτός του ότι μας αφορούν όλους, τα αντιμετωπίζουμε καθημερινά. Παρόλα αυτά, η 5η Ιουνίου είναι μια ακόμα ευκαιρία να θυμηθούμε όσοι τα ξεχνάμε τις υπόλοιπες 364 μέρες του χρόνου.

Η τέχνη και ιδιαίτερα το σινεμά δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστο από τις τραγικές επιπτώσεις που οι άνθρωποι έχουμε προκαλέσει στον πλανήτη μας. Έτσι πολλοί κινηματογραφιστές, παλιότεροι και πιο σύγχρονοι, έχουν εκφράσει καλλιτεχνικά την ευαισθησία και την ανησυχία τους για τις κλιματικές αλλαγές, την καταστροφή των τροπικών δασών και πολλά άλλα. Επειδή οι ταινίες που πραγματεύονται οικολογικά θέματα είναι πολλές και οι περισσότερες αρκετά αξιόλογες, εμείς σας προτείνουμε τα 5 καλύτερα ντοκιμαντέρ και τις 5 καλύτερες ταινίες για να μπείτε στο κλίμα…

Ντοκιμαντέρ

5. Koyaanisqatsi (1982)

 Ο τίτλος της ταινίας σημαίνει Life Out of Balance και είναι ένα ντοκιμαντέρ σκηνοθετημένο από τον Godfrey Reggio και με την κλασσική πλέον μουσική του μεγάλου Philip Glass. Δεν έχει καθόλου διαλόγους και ούτε κάποια συγκεκριμένη πλοκή αλλά αποτελείται από πανέμορφα πειραματικά πλάνα που δείχνουν την αντίθεση μεταξύ του μεγαλείου της φύσης και της εκμετάλλευσης της από τον ανθρώπινο πολιτισμό. Λόγω της απουσίας λέξεων και μαρτυριών που είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των ταινιών τεκμηρίωσης οι εικόνες και κυρίως η μουσική παίρνουν το ρόλο του σχολιαστή. Η ταινία που ήταν υποψήφια και για χρυσή άρκτο υπάρχει πλέον διαθέσιμη δωρεάν στο  διαδίκτυο.

4. Home (2009)

To HOME του Yann Arthus-Bertrand είναι ένα ντοκιμαντέρ με τουλάχιστον μαγευτικές εικόνες. Ο Γάλλος δημοσιογράφος και φωτογράφος χρησιμοποιεί ένα ελικόπτερο για τα σχεδόν αποκλειστικά πανοραμικά πλάνα της ταινία του και εντυπωσιάζει με τα απείρου κάλους τοπία από ολόκληρη τη γη που περιλαμβάνονται στο φιλμ. Ο σκοπός της λήψης αυτής είναι εκτός από το να ευφρανθεί το μάτι από ομορφιά, να μας δείξει το διακύβευμα των αποφάσεων που παίρνουμε ως είδος σε θέματα που αφορούν τον πλανήτη μας. Η φωνή της Glenn Close στην αφήγηση είναι ιδανική καθώς μας οδηγεί με σαφήνεια και ψυχραιμία στο κινηματογραφικό αυτό ταξίδι. Η ταινία υπάρχει δωρεάν στο διαδίκτυο με αγγλικούς υπότιτλους.

3. The 11th Hour (2007)

Με πρωταγωνιστή και αφηγητή τον Leonardo Di Caprio το 11th Hour μας τονίζει πόσο λίγος χρόνος έχει απομείνει για τη σωτηρία του πλανήτη από το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει αυτή την στιγμή, φαινόμενο του θερμοκηπίου. Με τα λεγόμενα διακεκριμένων επιστημόνων, ερευνητών και συγγραφέων όπως του Steven Hawking, κρούει των κώδωνα του κινδύνου για τη γενιά μας, και επισημαίνει εκτός από την αναγκαιότητα, την δυνατότητα λόγω των επιτευγμάτων της green technology να αλλάξουμε το μέλλον μας. Δεν στέκεται τόσο στη δεδομένη πλέον αύξηση της θερμοκρασίας όσο στις εναλλακτικές και βιώσιμες λύσεις που αν αναπτυχθούν σε μαζικό επίπεδο μπορούν στο λίγο χρόνο που έχουμε να αντιστρέψουν την κατάσταση αυτή.

2. An Inconvenient Truth (2006)

Ο Al Gore έκτος από παρολίγον πρόεδρος των Η.Π.Α. στις εκλογές του 2000 , είναι ένας χαρισματικός ομιλητής και ένας πολιτικός που έχει αφιερώσει τη ζωή και την καριέρα του στην αποκάλυψη, γνωστοποίηση και αντιμετώπιση των συνεπειών από το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Στο ντοκιμαντέρ αυτό ο σκηνοθέτης καταγράφει μια από τις δημόσιες ομιλίες που έχει δώσει ανά τον κόσμο και με επιστημονικά γραφήματα, επιχειρήματα και ντοκουμέντα μας αποδεικνύει με ελάχιστους λαϊκισμούς γιατί η υπερθέρμανση του πλανήτη αποτελεί μια άβολη αλήθεια για τους πολιτικούς της χώρας του. Και φυσικά οι λύσεις προτείνει απαιτούν κυρίως πολιτική βούληση και τις κατάλληλες κυβερνήσεις.

1. The Cove (2009)

Στο The Cove του ελληνοαμερικανού πρώην φωτογράφου του National Geographic, Louie Psihoyos, αυτός και η ομάδα του αποκαλύπτουν την καταστροφική πρακτική των Ιαπώνων που εγκρίνεται μάλιστα από την κυβέρνηση τους να σκοτώνουν δελφίνια και να τα διοχετεύουν στην αγορά για να γίνουν φαγητό ακόμα και σάντουιτς. Πράγμα που εκτός των άλλων οδηγεί και σε δηλητηρίαση από υδράργυρο. Ο Psihoyos με την ομάδας του που αποτελείται και από επιστήμονες εκτός από κινηματογραφιστές διακινδυνεύουν τη ζωή τους, μπαίνοντας κρυφά στους χώρους όπου γινόταν το άσκοπο και απάνθρωπο σκότωμα των δελφινιών . Το ντοκιμαντέρ είναι γυρισμένο έτσι ώστε να αποδώσει την παράνοια των Ιαπώνων και ταυτόχρονα φαντάζει σαν ένα οικολογικό θρίλερ με αληθινά πλάνα. Βραβεύτηκε φυσικά (και) με το Oscar καλύτερου ντοκιμαντέρ βοηθώντας έτσι να δημοσιοποιηθεί ακόμα περισσότερο αυτή η τραγική κατάσταση στην Ιαπωνία.


Ταινίες

5. The Day after Tomorrow (2004)

Με τις καταστροφικές συνέπειες του φαινομένου του θερμοκηπίου και με την πιθανότητα να μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή των παγετώνων ασχολήθηκε ο μετρ των ταινιών καταστροφής Roland Emmerich. Εμπλέκοντας όπως κάνει συνήθως στις ταινίες του κυβερνητικούς παράγοντες και ταυτόχρονα απλούς πολίτες παρουσιάζει μια ιδιαιτέρως επικίνδυνη μελλοντική πραγματικότητα. Το ταλαντούχο cast που περιλαμβάνει τους Dennis Quaid, Jake Gyllenhaal και Ian Holm τον βοηθάει στην αποτύπωση αυτού τον τρομακτικού σκηνικού, βάζοντας σωστά το ανθρώπινο στοιχείο στο για μερικούς απρόσωπο και απόμακρο θέμα της αλλαγής του κλίματος. Η ταινία πρόσφερε μια ανανέωση στο είδος και έδωσε στο δημιουργό της μια ακόμα μεγάλη εμπορική επιτυχία.

4. Gorillas in the Mist (1988)

Γυρισμένο το 1988 το Gorillas in the Mist αφηγείται την πραγματική ιστορία της Dian Fossey, μια επιστήμων που μετακόμισε από το Kentucky των Η.Π.Α στη Rwanda της Αφρικής για να προστατέψει από το κυνήγι των ντόπιων, τους ορεινούς γορίλες της περιοχής. Πήρε πολύ καλές κριτικές που εκθείαζαν τα τεχνικά επιτεύγματα του φιλμ καθώς και την τρυφερή και ταυτόχρονα παθιασμένη (ειδικά στις σκηνές με τους γορίλες) ερμηνεία της Fossey από την Sigourney Weaver. Η ταινία ήταν υποψήφια για 5 Oscar μεταξύ των οποίων και πρώτου γυναικείου ρόλου για την πάντα καλή Sigourney Weaver.

3. Erin Brockovich (2000)

Ο Steven Soderbergh ήταν ανέκαθεν ένας ανήσυχος σκηνοθέτης. Ακόμα και τώρα που έχει μετακομίσει για να καλά στο Hollywood, η πρώτη ταινία που αποφάσισε να κάνει ήταν μια ταινία για κάποιο  ιό επιτρέποντας συνειρμούς με τον πρόσφατο Η1Ν1. Πριν όμως απ΄αυτό είχε ασχοληθεί με την μεταφορά στη μεγάλη οθόνη της πραγματικής ιστορίας της Erin Brockovich. Με πρωταγωνίστρια την τότε πιο διάσημη ηθοποιό του Hollywood και ένα σπαρταριστό σενάριο, κατάφερε να κερδίσει πέντε υποψηφιότητες για Oscar τη χρονιά που μια ακόμα ταινία του ήταν υποψήφια (Traffic). Μια ανύπαντρη μητέρα και ανεκπαίδευτη δικηγόρος έρχεται αντιμέτωπη με μια μεγάλη εταιρία παραγωγής ενέργειας επειδή η εταιρία μολύνει τα ύδατα των κατοικήσιμων περιοχών γύρω από την οποία είναι τα εργοστάσια της. Στο φιλμ θαυμάζει κανείς εκτός των άλλων, την αποφασιστικότητα και το τσαγανό της άπειρης Erin, την οποία υποδύθηκε υπέροχα η Julia Roberts και ως αντάλλαγμα κέρδισε το μοναδικό Oscar της καριέρας της.

2. Wall-E (2008)

Η Pixar δεν χρειάζεται συστάσεις, μας έχει δώσει τις καλύτερες σύγχονες ταινίες κινουμένων σχεδίων κερδίζοντας παράλληλε με την καλητεχνική απόδοχή των ταινιών της και την επιβεβαίωση του κοινού που κάνει κάθε ταινία της μεγάλη εμπορική επιτυχία. Μια από τις τελευταίες ταινίες της είναι και το Wall-E. Ο  Wall-E είναι ένα ρομπότ που ζει μόνος του στη γη που υπάρχουν μόνο σκουπίδια. Η γη έχει γίνει πλέον μη κατοικήσιμη ως αποτέλεσμα του υπερκαταναλωτισμού και ο Wall-E μαζεύει κάθε μέρα σκουπίδια έτσι ώστε να γίνει ο πλανήτης ξανά κατάλληλος για να ζήσουν οι άνθρωποι οι οποίοι προς το παρόν έχουν μετακομίσει στο διάστημα. Παρότι οι δημιουργοί δήλωσαν στην αρχή ότι δεν ήταν σκοπός τους να κάνουν μια οικολογική ταινία, οι συνειρμοί προκαλεί το σενάριο έκαναν θεατές και κριτικούς να βάλουν τον Wall-E στην καρδιά τους, σαν να ήταν ένα από αξιαγάπητα ζωάκια των προηγούμενων ταινιών της Pixar.

1. Avatar (2009)

Ο μεγαλομανής αλλά ταλαντούχος δημιουργός των Terminator και του Τιτανικού είναι υπεύθυνος για την πιο επιτυχημένη εισπρακτικά ταινία όλων των εποχών. Μια ταινία επιστημονικής φαντασίας, προφανής αλληγορία για την καταστροφή των τροπικών δασών του πλανήτη αλλά και του περιβάλλοντος γενικότερα, το Avatar έχει αγαπηθεί, σατιριστεί, κερδίσει βραβεία και πάνω απ’ όλα εχει αποδείξει ότι η 3D τεχνολογία όταν χρησιμοποιείται σωστά μπορεί να εντυπωσιάσει και ταυτόχρονα να συγκινήσει. Ειδικότερα, στη διάσημη πλέον σκηνή με την επίθεση στο δέντρο, σφίγγεται η καρδία ακόμα και του πιο φανατικού τεχνοκράτη κι αυτό είναι κινηματογραφικό επίτευγμα. Αναμένονται προσεχώς sequel που ο Cameron μάλλον θα τα καταφέρει και μ’ αυτά!

 Και επειδή βλέποντας ταινίες μπορεί να γινόμαστε πιο ενημερωμένοι ή περισσότερο ευαισθητοποιημένοι, καλό είναι να κάνουμε και το επόμενο βήμα υποστηρίζοντας εμπράκτως μια περιβαλλοντική οργάνωση. Ευτυχώς υπάρχουν αρκετές που δραστηριοποιούνται και στην Ελλάδα.

Greenpeace
WWF
Αρχελων
Αρκτούρος
Mom

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ