Έφυγε ο σκηνοθέτης Harold Ramis

Γράφει ο Δημήτρης Ασπρολούπος Σε ηλικία 69 ετών έφυγε ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και σεναριογράφος που είναι συνώνυμος, ιδίως τη δεκαετία του 1990, με την καλή αμερικάνικη...

atrapado-en-el-tiempo-1993-harold-ramis-originalΓράφει ο Δημήτρης Ασπρολούπος

Σε ηλικία 69 ετών έφυγε ο σκηνοθέτης, ηθοποιός και σεναριογράφος που είναι συνώνυμος, ιδίως τη δεκαετία του 1990, με την καλή αμερικάνικη κωμωδία, Harold Ramis από σπάνια ασθένεια που του προκάλεσε διόγκωση των αιμοφόρων αγγείων του.

Η προσφορά του στο σινεμά και πιο συγκεκριμένα στην κωμωδία είναι ανεκτίμητη. Έχει βραβευτεί με Bafta για το εξαιρετικό, πανέξυπνο και πολυαντεγραμμένο σενάριο του Groundhog Day ή Μέρα της Μαρμότας αν προτιμάτε μια ταινία στην οποία ήταν και σκηνοθέτης. Πέραν αυτό όμως έχει γράψει ιστορία με μία από τις πιο ευφάνταστες και διασκεδαστικές ταινίες που έγινε αργότερα τηλεοπτική σειρά και video game, το Ghostbusters στο οποίο πρωταγωνίστησε ως ένας από τους τέσσερις κυνηγούς φαντασμάτων που σημάδεψαν την εφηβεία μας.

Και φυσικά ποιος μπορεί να ξεχάσει το υπέροχα ψυχαναλυτικό Ανάλυσε το, στο οποίο έγραψε και σκηνοθέτησε το επιτυχημένο κωμικό δίδυμο Robert De Niro και Billy Crystal σε συζητήσεις που παραβιάζουν κάθε κανόνα ψυχοθεραπείας και είναι ταυτόχρονα τόσο εγκεφαλικά αστεία όσο λίγες κωμωδίες της εποχής.

Μετά βέβαια το Ανάλυσε το η καριέρα του πήρε την κατιούσα αφού το sequel της επιτυχημένης κωμωδίας δεν είναι να προσθέσει κάτι στο εξαιρετικό πρώτο μέρος και ο Ramis περιορίστηκε σε δεύτερους ρόλους κωμικών ταινιών, όπως τα The Last Kiss και Knocked Up.

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ