Έφυγε ο Χρήστος Πάρλας

...

Γράφει η Βαρβάρα Κοντoνή

Ο γνωστός ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου Χρήστος Πάρλας, απεβίωσε την Τρίτη 3 Απριλίου και συγκεκριμένα τις πρώτες πρωινές ώρες, από πνευμονική ανεπάρκεια σύμφωνα με τα λεγόμενα της κόρης του.  Ο ηθοποιός σε ηλικία 77 ετών, άφησε την τελευταία του πνοή στο νοσοκομείο Αμαλία Φλέμινγκ, και ενώ δε διάθετε κανένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Ο Πάρλας είχε γεννηθεί στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, το 1936 και αποτέλεσε μια από τις εξέχουσες προσωπικότητες των ελληνικών τεχνών.  Αργότερα σπούδασε στη σχολή του Κ. Μωραϊτη, ενώ άρχισε να εργάζεται ως  επαγγελματίας ηθοποιός στο θέατρο από το 1957.  Δάσκαλοί του μεταξύ άλλων υπήρξαν οι Μινωτής και Βόκοβιτς, στο πλευρό και των οποίων μαθήτευσε.

Η πρώτη επίσημη εμφάνισή του στο θέατρο ήταν στο έργο «Τεσσά» του Ζαν Ζιροντού στο Εθνικό Θέατρο, ενώ η κινηματογραφική του καριέρα ξεκίνησε το 1962 με τις ταινίες «Δέκα Μέρες στο Παρίσι» και «Ο Γαμπρός μου ο Δικηγόρος».  Ακολούθησαν και άλλες επιτυχημένες ταινίες, όπως «Η Βίλα των Οργίων», «Η μικρή ζητιάνα» και «Φτωχό μου σπουργιτάκι».

Τη δεκαετία του ’70 συνεργάστηκε με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, συγκρότισε δικούς του θιάσους, ενώ σκηνοθέτησε και αρκετά έργα.  Από το βιογραφικό του δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι συμμετοχές σε αξιόλογες τηλεοπτικές σειρές όπως «Τα Παιδιά της Νιόβης» και η «Εξαφάνιση του Τζον Αβλακιώτη».

Η διαρκής, αλλά διακριτική παρουσία του στα εικαστικά και την γενικότερη ελληνική, καλλιτεχνική δράση, αποτελούσε χαρακτηριστικό γνώρισμα του ο θεατράνθρωπου Χρήστου Πάρλα, ο οποίος διατηρούσε πάντα χαμηλό προφίλ, αποφεύγοντας τις συνεντεύξεις και παραμένοντας αφοσιωμένος στη δουλειά του μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Η κηδεία του θα πραγματοποιηθεί τη Πέμπτη 5 Απριλίου στις 16:00, στον Ναό του Αγίου Δημητρίου στη Πετρούπολη.

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ