“Έφυγε” σε ηλικία 49 ετών ο Νίκος Τριανταφυλλίδης

Ένας ακόμη σπουδαίος μας αποχαιρετά

Την τελευταία του πνοή άφησε χθες το απόγευμα ο Νίκος Τριανταφυλλίδης, ένας από τους σπουδαιότερους δημιουργούς της εγχώριας, κινηματογραφικής σκηνής και ιδιοκτήτης του θρυλικού Gagarin.  Ήταν μόλις 49 ετών.

Μεγαλωμένος μέσα σε ένα καλλιτεχνικό περιβάλλον, (γιος του Χάρρυ Κλυνν και της χορεύτριας Χαρίκλειας Μακρή), ο Νίκος Τριανταφυλλίδης ασχολήθηκε από νωρίς με τον κινηματογράφο.

Η πρώτη του απόπειρα ήταν το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ “Momus: Amongst Women Only”, το οποίο γυρίστηκε στα πλαίσια της πρακτικής του, κατά την διάρκεια των σπουδών του στο Λονδίνο.  Το 1993 η η πτυχιακή του ταινία “Dogs Licking My Heart” με τον τζαζίστα Blaine Reininger, κέρδισε το Πρώτο Βραβείο Μυθοπλασίας στο 7ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας, ενώ προβλήθηκε και σε διεθνή φεστιβάλ.

Ο Νίκος Τριανταφυλλίδης υπήρξε από τους ελάχιστους δημιουργούς που εξερεύνησαν με πάθος την underground κουλτούρα της ελληνικής πραγματικότητας, όπως άλλωστε φάνηκε και από την εκπομπή Τα Στέκια, που σκηνοθέτησε για τη ΝΕΡΙΤ και αποτέλεσε μεταξύ άλλων, το πιο ποιοτικό τηλεοπτικό πρόγραμμα που είχαμε την τύχη να δούμε στην ελληνική τηλεόραση.

Το 1995 ολοκλήρωσε τα γυρίσματα της πρώτης μεγάλου μήκους ταινίας του, “Ράδιο Μόσχα”, η οποία απέκτησε cult status, ενώ ταξίδεψε και σε πολλά διεθνή, κινηματογραφικά φεστιβάλ.

Στο ενεργητικό του μετρούσε αρκετές μουσικές συνεργασίες για ταινίες και video clips, όπως με τις Τρύπες και τον Αμερικανό μουσικό Screaming Jay Hawkins.

To 2002 εγκαινίασε τον συναυλιακό χώρο Gagarin, που έμελλε να γίνει έκτοτε, συνώνυμο των καλύτερων μουσικών δρώμενων της πόλης.

“Οι Αισθηματίες”, ένα αστικό, crime “παραμύθι” ήταν και η τελευταία ταινία του Νίκου Τριανταφυλλίδη, ο οποίος το τελευταίο διάστημα εργαζόταν πάνω σε ένα ντοκιμαντέρ για τα 90 χρόνια του ΠΑΟΚ.

“Η σιωπή είναι και αυτή ένας ήχος. Απλά δεν έχουμε μάθει να την ακούμε”, μας είχε πει σε μια συνέντευξή του.  Εμείς θα μάθουμε να σε ακούμε τώρα μέσα από αυτήν.

Καλό ταξίδι.

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ