Εγώ κι Εσύ – Io e Te / Me and You (2012)

...


 

Γράφει η Βαρβάρα Κοντονή


Σκηνοθεσία: Bernardo Bertolucci
Σενάριο: Niccolò Ammaniti, Umberto Contarello, Francesca Marciano, Bernardo Bertolucci, (βασισμένο στο βιβλίο του) Niccolò Ammaniti
Πρωταγωνιστούν: Tea Falco, Jacopo Olmo Antinori, Sonia Bergamasco
Διάρκεια: 103’
Χώρα: Ιταλία
Διανομή: Odeon

 

ME and YOU posterΟ Λορέντζο είναι ένας έφηβος των καιρών του. Μοναχικός και αποκομμένος από το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον, αποζητά διαρκώς –και ενδεχομένως ασυνείδητα σε πρώτη φάση-τον δικό του κόσμο, όπως αυτός βρίσκεται εγκλωβισμένος μέσα σε ένα ζευγάρι ακουστικά τα οποία ορθώνουν στην στιγμή ένα μουσικό τείχος ανάμεσα στον ίδιο και τους ανθρώπους γύρω του.

Όταν παρουσιάζεται η ευκαιρία της σχολικής εκδρομής στα χιόνια, ο Λορέντζο δράττεται αυτής και υπόσχεται στην ανήσυχη μητέρα του, πως όλα θα πάνε καλά, θα διασκεδάσει με τους συμμαθητές και θα επιστρέψει ανανεωμένος. Φυσικά η μητέρα του δεν έχει την παραμικρή ιδέα πως ο δεκατετράχρονος γιος της, σκοπεύει να περάσει τις μέρες του στο υπόγειο της πολυκατοικίας, μακριά από πολύβοες εξορμήσεις και δακτυλοδεικτούμενους εμπαιγμούς. Αυτό όμως που δεν φαίνεται να έχει υπολογίσει ούτε ο ίδιος, είναι η ξαφνική εισβολή στον “χώρο” του μιας εικοσπεντάχρονης που αντιμετωπίζει τους δικούς της, ναρκωτικούς δαίμονες. Και με την οποία κάτι τον συνδέει…

Ο Μπερνάρντο Μπερτολούτσι επιστρέφει στα κινηματογραφικά δρώμενα μετά από απουσία δέκα ετών, αφήνοντας πίσω του τις προκλήσεις των Ονειροπόλων του 2003. Αυτή την φορά ο βραβευμένος με Oscar σκηνοθέτης, επιλέγει να ακολουθήσει τα κοινωνικοδραματικά μονοπάτια της απότομης ενηλικίωσης ενός εφήβου και του DNA-ικού μας τελικά προσανατολισμού στην κοινωνικοποίηση και την επιτακτική ανάγκη για συντροφικότητα.

Η ταινία δηλώνει από τον τίτλο της κιόλας την πρόθεση της στην σκιαγράφηση μιας coming of age ιστορίας, γλυκιάς, όσο και προβληματικής, ρίχνοντας έτσι κι αλλιώς στον χορό τα υποθεσιακά εκείνα στοιχεία που είναι απαραίτητα για την εξέλιξη του δράματος και της τριφασικής κινηματογράφισης μιας σύγχρονης τραγωδίας (αρχή, μέση και τέλος).

Στην ουσία το δημιούργημα του Μπερτολούτσι, το οποίο είναι βασισμένο στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ιταλού συγγραφέα Νικολό Αμανίτι, είναι ένα μικρό, αλλά αρκούντως αποτελεσματικό φιλμ, το οποίο αφυπνίζει τις νεανικές συνειδήσεις και κάνει τους μεγαλύτερους λιγάκι πιο ανεκτικούς απέναντι στην θρυλικά δύσκολη περίοδο της εφηβίας.

Ενδιαφέρον στοιχείο πάντως της σκηνογραφίας είναι η επιλογή ενός και μόνο δωματίου, στο οποίο εκτυλίσσεται η όλη δράση(;), καθιστώντας έτσι το “Io e te” ένα ιδανικό δείγμα ταινίας-δωματίου με εμφανείς θεατρικές επιρροές. Μπορεί η θεματική της να ακουμπάει πάνω σε παραδοσιακά καλούπια, δημιουργεί εντούτοις τις δικές της προσδοκίες αναφορικά με την σωτηρία των δυο πρωταγωνιστών, του επόμενου βήματος και της οριστικής τους εξόδου στο κόσμο πέρα από το σκοτεινό και βρώμικο υπόγειο.

Εξίσου ευφυής είναι και η ενασχόληση του Λορέντζο με τα μυρμήγκια τα οποία μοιάζουν να τον έλκουν, επειδή ακριβώς αποτελούν το πιο κοινωνικό και συνεργατικό είδος του ζωικού βασιλείου. Ακόμα κι αν ο ίδιος αρνείται να αποτελέσει τμήμα της ζωής εκεί έξω, η περιέργεια και η έμφυτη ανάγκη μας θα τον οδηγήσουν ακριβώς εκεί: στον δικό μας, ανθρώπινο μικρόκοσμο.

Το “Εγώ και εσύ” είναι μια χαμηλών τόνων ταινία που σηματοδοτεί ιδανικά την επιστροφή του μεγάλου Μπερτολούτσι. Δείτε την.

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ