Είσαι ο Επόμενος – You’re Next (2011)

...


 

Γράφει ο Παναγιώτης Μήτσικας


Σκηνοθεσία: Adam Wingard
Σενάριο: Simon Barrett
Πρωταγωνιστούν: Sharni Vinson, Joe Swanberg, AJ Bowen
Διάρκεια: 94’
Χώρα: H.Π.Α.
Διανομή: Odeon

 

Οι ταινίες θρίλερ-πάντα κατά την προσωπική άποψη του υπογράφοντα- είναι από τα πιο δύσκολα είδη φιλμ, όσον αφορά τη λεπτή γραμμή που χωρίζει την επιτυχία με την αποτυχία. Το να φτιάξει κάποιος μία ταινία απαρτιζόμενη εξ’ολοκλήρου από το gore στοιχείο και μόνο αυτό, είναι κάτι «εύκολο» και δε θα προσφέρει κάτι στο θεατή. Η μαγεία κρύβεται στην ισορροπία του τρόμου με την επιβλητική ατμόσφαιρα, το σασπένς, το μυστήριο, πολλές φορές ακόμα και το χιούμορ(βλ. Evil Dead). Έτσι, ελάχιστες είναι οι προσπάθειες που πραγματικά μας κρατούν γαντζωμένους στο κάθισμα μας και καταφέρνουν να μας δημιουργήσουν αυτό το μοναδικό συναίσθημα ικανοποίησης, την ώρα που βγαίνουμε από το σινεμά. Μία από αυτές, είναι το «Είσαι ο Επόμενος».

Σε ένα απομονωμένο σπίτι στο δάσος, η οικογένεια Κράμπτον γιορτάζει την επέτειο του γάμου της, και αποφασίζει να εκμεταλλευτεί την περίσταση ώστε να οργανώσει ένα reunion της φαμίλιας. Οι γονείς, Πολ(Rob Moran) και Μπάρμπαρα(Aubrey Davidson), ο καθηγητής, Κρίσπιαν(AJ Bowen) με την κοπέλα του, Έριν(Sharni Vinson), η Aimee(Amy Seimetz) με το αγόρι της, τον σκηνοθέτη Ταρίκ(Ti West), ο Φέλιξ(Nicholas Tucci) με την «γκοθού» Ζι(Wendy Glenn) και, τέλος, ο Ντρέικ(Joe Swanberg). Η συνάντηση τους γρήγορα μετατρέπεται σε εφιάλτη, αφού μυστηριώδεις μασκοφόροι δολοφόνοι επιτίθονται στο σπίτι, με βέλη να φεύγουν «βροχή» προς κάθε κατεύθυνση και την οικογένεια να «φρικάρει» και να κάνει την απέλπιδα προσπάθεια να εγκαταλείψει το σπίτι, με –φυσικά- καταστροφικά αποτελέσματα. Τι περιμένει ο κάθε υποψιασμένος θεατής στη συνέχεια; Το κλασσικό μοτίβο που θέλει τον κάθε ένοικο του σπιτιού να πεθαίνει με μακάβριο τρόπο και έναν εξ αυτών να καταφέρνει να επιζήσει από την επίθεση. Εκεί μας ξαφνιάζει ευχάριστα η ταινία, και οι ρόλοι αλλάζουν, με τα survival skills της Έριν να πρωτοστατούν στη μετάλλαξη του σκηνικού.

Ο σκηνοθέτης Adam Wingard(με ειδικότητα στα slasher horror φιλμ) και ο σεναριογράφος του Simon Bowen είναι πολύ διαβασμένοι στο υλικό τους και έχουν πασιφανή γνώση ταινιών τρόμου. Έτσι εξηγείται η ικανότατη σκηνοθεσία, αλλά και οι πτυχές του σεναρίου, που τη σωστή στιγμή φροντίζουν να διαποτίσουν την ταινία με «γενναίες» δόσεις χιούμορ ώστε να μην καταντήσει σαν τις περιπτώσεις «βίας για τη βία» που αναφέραμε στον πρόλογο. Αν σε κάποιο σημείο προς τι μέση, κουραζόμαστε λίγο από τους θανάτους και ότι περιλαμβάνουν αυτοί, το τελευταίο κομμάτι του έργου μας αποζημιώνει με το παραπάνω. Το σύνολο του καστ κάνει μία ικανοποιητική εμφάνιση, ενώ στις εκπλήξεις συγκαταλέγεται το όνομα του σκηνοθέτη ταινιών τρόμου Ti West(House of the Devil) και η κωμική φλέβα του Joe Swanberg.

Φυσικά, δε μιλούμε για παρθενογένεση σε καμία περίπτωση και οι επιρροές της ταινίας είναι αρκετά ξεκάθαρες και αναγνωρίσιμες, όπως και πολύ ωραία τοποθετημένες μέσα στο γενικότερο σύνολο. Ένα θρίλερ που σέβεται τον εαυτό του και τον θεατή, μία αξιομνημόνευτη αναφορά στο είδος της.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ