Η εισβολή του αμερικάνικου σινεμά στην Κίνα

...

F201301061613412365530488Γράφει ο Δημήτρης Ασπρολούπος

Μπορεί οι ταινίες που φτιάχνει το Hollywood να διανέμονται και να προβάλλονται διεθνώς, αποφέροντας έτσι έσοδα στη μεγαλύτερη βιομηχανία παραγωγής ταινιών αλλά υπάρχει μια αγορά που κατέχει πλέον τη μερίδα του λέοντος όσον αφορά τα έσοδα και τις εισπράξεις. Αυτή δεν είναι άλλη από την Κίνα!

Η αμερικάνική και η ευρωπαϊκή αγορά έχοντας πληγεί από φαινόμενα όπως η πειρατεία αδυνατεί πλέον να στηρίξει τις παραγωγές της. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ακόμα και η επιτυχία του Guardians of the Galaxy, που ξεπέρασε το περασμένο σαββατοκύριακο τα 300 εκατομμύρια δολάρια, δεν μπορεί να σώσει το box office του 2014 που είναι σημαντικά μειωμένο από το αντίστοιχο του 2013.

Η αγορά της Κίνας όμως, έφερε στο Hollywood 3,6 δισεκατομμύρια δολάρια την περασμένη χρονιά. Λόγω αυτής της οικονομικής συγκυρίας, οι μεγάλες αμερικάνικές εταιρίες παραγωγής ταινιών όπως οι Disney, η 20th Century Fox και η DreamWorks Animation συνεργάζονται με την Κίνα για να διαμορφώσουν μαζί τον τρόπο που μπορούν να γυρίζονται οι ταινίες, έτσι ώστε να φέρνουν έσοδα στο Hollywood χωρίς όμως να προσβάλουν τα κομμουνιστικά ιδανικά της Κίνας και να μην εισάγουν με το ζόρι τις αμερικάνικες αξίες σε ένα πολιτισμό που δεν είναι καθόλου δεκτικός σε τέτοια φιλελεύθερα ιδανικά.

Πιο συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα έγινε ένα συνέδριο στο Los Angeles όπου η Zhang Xun, πρώην γενικός διευθυντής της εταιρίας συμπαραγωγών της Κίνας δήλωσε ότι «οι ρομαντικές ταινίες, τα οικογενειακά δράματα και τα κινούμενα σχέδια» είναι τα είδη που κάνουν ιδιαίτερη επιτυχία στην αγορά της χώρας της. «Οι πολιτικές ταινίες αντιθέτως δεν πάνε τόσο καλά, και οι ταινίες που μιλάνε για την κινέζικη ηγεσία δεν είναι κατάλληλες.» συμπλήρωσε.

«Αυτή είναι η Κίνα τώρα» είπε και κατέληξε «αν σεβαστείτε τις ευαισθησίες της, τότε μπορείτε να κάνετε ότι θέλετε».

Αν μπορούμε να βρούμε κάτι θετικό σ’ αυτό, ίσως είναι το γεγονός ότι τα ιδανικά που προβάλλονται (όπως ο μιλιταρισμός) και έχουν κυριαρχήσει τα περασμένα χρόνια στις ταινίες του Hollywood, θα μετριαστούν κάπως. Παρόλα αυτά, οι συνεργασίες αυτές επιβεβαιώνουν την κρίση της αμερικάνικής βιομηχανίας και την υπόκλιση που το Hollywood είναι διατεθειμένο να κάνει προκειμένου να διασφαλίσει την οικονομική και οικουμενική του κυριαρχία.

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ