Elles (2011)

...


 

Γράφει η Βαρβάρα Κοντoνή

Σκηνοθεσία: Melgorzata Szumowska
Σενάριο: Melgorzata Szumowska, Tine Byrckel
Πρωταγωνιστούν: Juliette Binoche, Anais Demoustier, Joanna Kulig

Διάρκεια: 99’
Χώρα: Γαλλία, Πολωνία, Γερμανία

 

Η Άν (Ζουλιέτ Μπινός) είναι μια δημοσιογράφος που εργάζεται για το περιοδικό “Elle” (εξ’ου και ο τίτλος της ταινίας που τονίζει ακόμα περισσότερο την απροκάλυπτα θηλυκή του διάσταση), αναλαμβάνοντας να γράψει ένα ενδιαφέρον άρθρο σχετικά με την πορνεία. Οχι όμως οποιαδήποτε πορνεία, αλλά αυτή στην οποία καταφεύγουν νεαρές και όμορφες φοιτήτριες, προκειμένου να χρηματοδοτήσουν τις πανεπιστημιακές τους σπουδές. Η επαφή της Άν με δυο τέτοιες γυναίκες, τη Σαρλότ (Ανέ Ντεμουσιέρ) και την Αλίσα (Τζοάνα Κούλιγκ), θα την οδηγήσει σε μια ολοκληρωτική αμφισβήτηση του μπουρζουαζέ status quo της, καθώς και του ρόλου της ως μητέρα, συζύγου και μοιραίας γυναίκας.

Η τέταρτη κινηματογραφική δουλειά της Πολωνής σκηνοθέτιδας Μελγκορζάτα Σουμόσκα, διακρίνεται από μια περιρέουσα φεμινιστική ματιά, εν μέσω ιδρωμένων σωμάτων, αυτοικανοποίησης στο μπάνιο, πολυτελών, λευκών σεντονιών και χαρτονομισματικών μάτσων πάνω σε κρεβάτια. Όσο όμορφα και σμουθαριστά κι αν είναι σκηνοθετημένη η ιστορία της Άν (γιατί γι’αυτό πρόκειται στην τελική, για την προσωπική σεξουαλική εξερεύνηση της πρωταγωνίστριας) και οσο ταλαντούχα και πιστή στον ρόλο της κι αν είναι η Ζουλιέτ Μπινός, ένα πράγμα γίνεται σύντομα αντιληπτό: οτι τα φεμινιστικά, κινηματογραφικά μονοπάτια έχουν προ πολλού αναζητηθεί και ερευνηθεί και οτι στην ουσία μια σύγχρονη «Belle de Jour» είναι δύσκολο να αναζητηθεί στην καθημερινότητα μιας γυναίκας σε κρίση ηλικίας. Πόσο μάλλον όταν αυτή καλείται να αντιμετωπίσει οικογενειακά διλλήματα και προβλήματα που περιλαμβάνουν έναν γιο εθισμένο στα…video games, έναν στη μαριχουάνα και έναν σύζυγο που περιμένει δια χειρός της γυναίκας του, τον τέλειο coq au vin, για να σερβίρει το απαιτητικό αφεντικό.

Το γεγονός οτι τα οικογενειακά προβλήματα της Άν, δε τα λες και σοβαρά, αποτελεί ένα βασικό θέμα αδυναμίας της υπόθεσης, καθώς η Μπινός καθηλώνεται στο ρόλο της γυναίκας σε κρίση ηλικίας, η οποία θα αναζητούσε και την παραμικρή συγκίνηση προκειμένου να ξεφύγει από τη βαλτωμένη της καθημερινότητα. Από την άλλη πλευρά οι όμορφες φοιτήριες, επωμίζονται και εκείνες τον ρόλο των γατούλικων-θυμάτων, ενώ οι πελάτες περιορίζονται σε αυτόν του σεξουαλικού κυνηγού.

Οι φλασμπακικές σκηνές σεξ, που θυμίζουν γαργαλιστικές διαφημίσεις αρώματος, χωμένες μέσα στο ημίφως και τα υπονοούμενα, δε προσφέρουν κάτι το ουσιαστικό, σε ένα σενάριο που κάτι θέλει να πει, αλλά δε το λέει. Αυτό που κάνει είναι να παρουσιάσει μια στερεοτυπική αντίληψη περί γυναικών και ανδρών και ακόμα περισσότερο, μιας γυναίκας που έχει χάσει την παλιά της φρεσκάδα. Το πως καταλήγει από πιεσμένη νοικοκυρά, σε wannabe πόρνη, είναι κάτι που ούτε δικαιολογείται, ούτε έχει υποθεσιακό ειρμό.

Η Μπινός προσπαθεί να κρατήσει την ταινία ενωμένη, και σίγουρα θα το κατάφερνε καλύτερα αν το επέτρεπε το ‘μια από τα ίδια’, και τύπου ψευτοφεμινιστικό σενάριο. Κρίμα όμως γιατί φάνηκε πως πολλές φορές είναι καλύτερο να λες τα πράγματα με το όνομά τους. Όσο δύσκολα κι αν είναι, επειδή ακριβώς ανταποκρίνονται σε μια πραγματικότητα. Τόσο σύγχρονη, όσο και σκληρή. Well, it’s (not) a «Shame».

 

 

Πού παίζεται

Ισχύει για την πρώτη βδομάδα προβολής (26 Απριλίου – 2 Μαΐου 2012)

ΚΕΝΤΡΟ – ΚΟΛΩΝΑΚΙ

ΙΝΤΕΑΛ
Πανεπιστημίου 46 (ΜΕΤΡΟ Πανεπιστήμιο)
Τηλ.: 2103826720
€ 8,50, φοιτ. & άτομα άνω των 65 € 6,00. ‘Ατομα με ειδ. ανάγκες είσ. € 4,00. Κάθε Δευτ. 2 άτομα είσ. € 5,00 έκαστος.
DOLBY DIG

Πέμ.-Τετ.: 18.00/ 20.10/ 22.20

ΑΜΠΕΛΟΚΗΠΟΙ – ΝΕΑΠΟΛΗ

ΑΘΗΝΑΙΟΝ 3D DIGITAL
Β. Σοφίας 124 (ΜΕΤΡΟ Αμπελόκηποι)
Τηλ.: 211-211-2222, 210-7782122
Εισ.: Δευτ., Τρ. & Πέμ. € 7,00. Παρ.- Κυρ. € 7,50. Κάθε Τετ. γεν. είσ. € 4,50, 3D € 8,50. Καθημ. έως 18.30 € 6,50. Για άτομα άνω των 60 & παιδιά κάτω των 12 & φοιτ. γεν. είσ. € 6,50. Προβολές 3D: € 10,50.
DTS, DOLBY SR. On-line αγορά εισιτηρίων στο www.athinaioncinemas.com. Τηλεφ. αγορά εισιτ. στο 211-2112222.

Αίθουσα 2
Πέμ.-Τετ.: 18.30/ 20.30/ 22.30

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ