Ένα αντίο στον μεγάλο Alain Resnais

Γράφει ο Δημήτρης Ασπρολούπος Μπορεί το περασμένο Σαββατοκύριακο να ήταν αφιερωμένο στη πιο φανταχτερή γιορτή του σινεμά, στα Oscars αλλά το Σάββατο 1 Μαρτίου ο κινηματογράφος...

40_11alain-renaisΓράφει ο Δημήτρης Ασπρολούπος

Μπορεί το περασμένο Σαββατοκύριακο να ήταν αφιερωμένο στη πιο φανταχτερή γιορτή του σινεμά, στα Oscars αλλά το Σάββατο 1 Μαρτίου ο κινηματογράφος έχασε μια από τις σημαντικότερες μορφές του. Σε ηλικία 91 ετών, έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος Γάλλος σκηνοθέτης Alain Resnais. Ο θάνατος του ανακοινώθηκε από τον, για πολλά χρόνια παραγωγό του, Jean-Louis Livi.

Η προσφορά του στο πειραματικό και avant-garde κινηματογράφο υπήρξε τεράστια. Από την πρώτη του κιόλας ταινία μυθοπλασίας, το Χιροσίμα Αγάπη μου έδειξε το ιδιαίτερο του ταλέντο, ενσωματώνοντας πραγματικά πλάνα από το βομβαρδισμό της Ιαπωνίας κατά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, σε μια ερωτική ιστορία μεταξύ μιας Γαλλίδας ηθοποιού και ένα ενός Γιαπωνέζου αρχιτέκτονα. Η ταινία ήταν αυτή με την οποία ξεκίνησε η καριέρα της μεγάλης ηθοποιού Emmanuelle Riva και η πρώτη του συμμετοχή στο φεστιβάλ των Καννών στο οποίο θα κερδίσει αργότερα και βραβείο για τη συνολική του προσφορά.

Η ταινία με την οποία εξέλιξε την πειραματική τεχνική του, το Last Year at Marienbad του 1961 κέρδισε το Χρυσό Λέοντα στη Βενετία και αποτελεί ακόμα και σήμερα σημείο αναφοράς στους σινεφίλ σε όλο τον κόσμο.

Η τελευταία ταινία του, το Life of Riley προβλήθηκε στο περασμένο φεστιβάλ της Βενετίας και περιμένουμε να τη δούμε στην Ελλάδα μέσα στο 2014.

Οι περισσότερες κινηματογραφικές σχολές σε όλο τον κόσμο διδάσκουν το έργο του, αποδεικνύοντας την αξία του και προτρέποντας του νέους κινηματογραφιστές να μην σταματούν να πειραματίζονται με τη καθιερωμένη κινηματογραφική φόρμα.

Δείτε το trailer μιας από τις σημαντικότερες ταινίες του του Χιροσίμα Αγάπη μου

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ