Το 28% των ταινιών του Διαγωνιστικού του Καρλόβι Βάρι έχουν γυναίκα σκηνοθέτιδα

Μήπως κάτι ξεκινά να αλλάζει επιτέλους;

Έχουμε αναφερθεί πολλάκις στα double standards της χολιγουντιανής -ως επί το πλείστον-παραγωγής, όσον αφορά τις γυναίκες σκηνοθέτιδες. Αρκεί μόνο μία ματιά σε περασμένα Φεστιβάλ Καννών, ή ακόμα και στα τελευταία Oscar, για να καταλάβουμε πως οι κινηματογραφίστριες αποτελούν «φτωχούς συγγενείς» σε σχέση με τους άνδρες συναδελφους τους. Ευτυχώς, τα τελευταία νέα εκ Τσεχίας, μας δίνουν μία αχτίδα φωτός ως προς την -σταδιακή- αλλαγή της κατάστασης.

Χαρακτηριστικά, το φεστιβάλ κινηματογράφου του Καρλοβι Βάρι ανακοίνωσε τη λίστα των ταινιών που θα απαρτίσουν τη φετινή διοργάνωση του. Το ευχάριστο νέο; 28% των ταινιών των διαγωνιστικών του προγραμμάτων (κρατήστε τον πληθυντικό στο μυαλό σας), προέρχονται από γυναίκες σκηνοθέτιδες. Φυσικά, ο αριθμός αυτός απέχει από ένα πολυπόθητο, τύποις 50-50, όπως επίσης πρέπει να συνυπολογίσουμε και το γεγονός πως μόλις 2 από τα 13 φιλμ του Επίσημου Διαγωνιστικού διαθέτουν γυναίκα πίσω από το «τιμόνι» τους, με τα υπόλοιπα θηλυκά ονόματα να βρίσκονται στο Διαγωνιστικό του Ντοκιμαντέρ, το αντίστοιχο «East of the West» και αυτό των ανεξάρτητων ταινιών.

Μολαταύτα, πρόκειται για μία ενθαρρυντική εξέλιξη, που ελπίζουμε να ακολουθήσουν κι άλλοι κινηματογραφικοί θεσμοί που οφείλουν να ανοίξουν την πόρτα εξίσου και στα δύο φύλα. Αναλυτικά τα φιλμ με γυναικεία σκηνοθεσία:

Επίσημο Διαγωνιστικό

The Magic Mountain – Anca Damian

Sea of Songs – Eva Neymann

Διαγωνιστικό East of the West

The Wednesday Child – Lili Horvath

You Carry Me – Ivona Juka

Ανεξάρτητο Διαγωνιστικό

Le Dep – Sonia Boileau Bonspille

Princess – Tali Shalom-Ezer

Viaje – Paz Fabrega

The Violators – Helen Walsh

Διαγωνιστικό Ντοκιμαντέρ

23 Kilometres – Noura Kevorkian

Game Over – Alba Sotorra

Horizons – Eileen Hofer

Kacey Motten Klein, Birth of an Actor – Ursula Meier

Mallory – Helena Trestikova

Palio – Cosima Spender

Women in Sink – Iris Zaki 

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ