Ένας Άλλος Κόσμος (2015)

Ναι, το “Ένας Άλλος Κόσμος” είναι εμπορικό σινεμά, αλλά είναι καλό εμπορικό σινεμά

 ★★★☆☆ 

Σκηνοθεσία: Χριστόφορος Παπακαλιάτης
Σενάριο: Χριστόφορος Παπακαλιάτης
Πρωταγωνιστούν: Μαρία Καβογιάννη, J.K. Simmons, Χριστόφορος Παπακαλιάτης
Διάρκεια: 113′
Χώρα: Ελλάδα
Διανομή: Village

WORLDS APART_70x100cm_TEASERΟ Σύριος πρόσφυγας Farris παρεμβαίνει και σώζει τη Δάφνη όταν αυτή δέχεται επίθεση στο κέντρο της Αθήνας. Ο Γιώργος –παντρεμένος και στέλεχος επιχείρησης- μπλέκεται με τη Σουηδέζα Elise που έχει σταλεί για επιθεώρηση και “εξυγίανση” της ίδιας εταιρίας. Η νοικοκυρά Μαρία γνωρίζει στο super market τον Γερμανό Sebastian και δίνουν ο ένας στον άλλον έναν παραπάνω λόγο να το επισκέπτονται την ίδια μέρα κάθε εβδομάδας. Τρεις Έλληνες διαφορετικής γενιάς μπλέκονται στην Ελλάδα του σήμερα με τρεις διαφορετικούς ξένους. Φιλία, έρωτας, αποφάσεις, συνειδητοποίηση, καιρός για αλλαγές.

Ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης γράφει και σκηνοθετεί τη δεύτερη του ταινία μετά το “Αν…”. Μια δραματική ταινία με έντονο το ρομαντικό στοιχείο που εστιάζει στις ανθρώπινες σχέσεις. Η κινηματογράφηση είναι στρωτή και η απεικόνιση της Αθήνας πιο ρεαλιστική συγκριτικά με το “Αν…”. Υπάρχουν κάποια πλάνα που φαντάζουν κάπως πιο video-clip-ίστικα, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί πως είναι ή θυμίζει τηλεοπτική παραγωγή. Όλα τα επιμέρους στοιχεία της παραγωγής περνούν με άνεση τη βάση: φωτογραφία, μοντάζ, κουστούμια, μουσική επένδυση είναι άρτια.

Ένα ακόμα δυνατό χαρτί της ταινίας είναι το casting. Ο ίδιος ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης υποδύεται τον Γιώργο, σε μια ερμηνεία που δεν θυμίζει τόσο αυτά που τον έχουμε συνηθίσει. Δίπλα του η Ουγγαρέζα Andrea Osvárt, τέλεια προσωποποίηση της χαρακτηριστικής ψυχρής σκανδιναβής που αντιλαμβάνεται σιγά-σιγά τους διαφορετικούς ρυθμούς της χώρας μας. Ο Tawfeek Barhom διαθέτει μια χαρισματική φάτσα κι ένα βλέμμα που στοιχειώνει, ενώ και η Νίκη Βακάλη δείχνει θετικά σημάδια. Ο Μηνάς Χατζησάββας στην τελευταία του ταινία στυλώνει το ανάστημά του σε έναν τόσο κόντρα ρόλο που δεν γίνεται να μη σε προβληματίσει. Τέλος να τονίσουμε την απίστευτη τύχη του Παπακαλιάτη και της ομάδας της ταινίας να εξασφαλίσει τον εκπληκτικό J.K. Simmons πριν αυτός σηκώσει κάθε βραβείο Β’ Ρόλου για το Whiplash, αλλά και να βγάλουμε το καπέλο μας σε μια μεγάλη ερμηνεία από την –στα μάτια του κόσμου κωμικό- Μαρία Καβογιάννη, σε έναν ρόλο με κωμικές στιγμές αλλά σπαρακτικό φινάλε που είναι αδύνατον να σε αφήσει ασυγκίνητο.

Ναι, το “Ένας Άλλος Κόσμος” είναι εμπορικό σινεμά, αλλά είναι καλό εμπορικό σινεμά. Όσοι είναι προκατειλημμένοι απέναντι στον Χριστόφορο Παπακαλιάτη, καλά θα κάνουν να βγάλουν τις παρωπίδες και απλά να αναγνωρίσουν ότι εδώ επιτυγχάνει το στόχο του. Γράφει για γεγονότα του τώρα, σκιαγραφεί χαρακτήρες ολοκληρωμένους κι όχι καρικατούρες, τολμάει να κάνει πολιτικό και κοινωνικό σχόλιο, ίσως κάπως παιδικό, αλλά άραγε ποιός άλλος τόλμησε να μιλήσει για αυτά τα θέματα τα τελευταία χρόνια με ειλικρίνεια και συνέπεια; Το ρομαντικό κομμάτι της ταινίας λειτουργεί κάποιες στιγμές περισσότερο από κάποιες άλλες, ενώ εντέλει αυτό που καταφέρνει να κάνει με τις τρεις διαφορετικές ιστορίες στο τέλος λειτουργεί, δεν μοιάζει βεβιασμένο ή τραβηγμένο από τα μαλλιά, και σέβεται τον θεατή που θα πληρώσει το εισιτήριο του στην κινηματογραφική αίθουσα.

Δημήτρης Βαρελάς

...μικρός έπεσε στη χύτρα με τις ταινίες... έκτοτε καμία θέληση εξόδου...
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ