Επικίνδυνο Κύκλωμα – Closed Circuit (2013)

...


 

Γράφει ο Πέτρος Θεοδωρίδης


Σκηνοθεσία: John Crowley
Σενάριο: Steven Knight
Πρωταγωνιστούν: Eric Bana, Rebecca Hall, Jim Broadbent, Julia Stiles, Ciarán Hinds
Διάρκεια: 96’
Χώρα: Η.Π.Α., Ηνωμένο Βασίλειο
Διανομή: Odeon

 

Το Επικίνδυνο Κύκλωμα ή Κλειστό Κύκλωμα όπως θα ήταν μια ακριβής μετάφραση του σαφώς πιο εύστοχου αγγλικού τίτλου, αποτελεί μια από τις λίγες περιπτώσεις όπου μια κακή ταινία προκαλεί ζωηρό ενδιαφέρον γύρω σοβαρά θέματα όπως είναι στην προκείμενη περίπτωση η τρομοκρατία, η ιδιωτικότητα και η ελευθερία. Μπορεί λοιπόν σκηνοθέτης να χρίστηκε ο John Crowley το πιο ενδιαφέρον στοιχείο του οποίου είναι το επίθετό του, μπορεί το σενάριο να είναι εντελώς ανισόρροπο και να βουλιάζει σε τόσο σημαντικά ζητήματα πατώντας πάνω στο αδιάφορο παρελθόν δυο δικηγόρων και στην πράξη ενός τρομοκράτη, αλλά δεν παύει να μας θέτει ερωτήματα.

Πολιτικό θρίλερ λοιπόν και η πλοκή έχει ως εξής:

Έπειτα από μια καταστροφική τρομοκρατική επίθεση στο κέντρο του Λονδίνου, ο Φαρούκ Ερντογάν συλλαμβάνεται ως κυρίως ύποπτος της υπόθεσης. Την υπεράσπισή του αναλαμβάνουν τυχαία (;) ο Μάρτιν (Eric Bana) και η Κλώντια (Rebecca Hall), οι οποίοι στο παρελθόν είχαν συνδεθεί και ερωτικά. Η ασφυκτική παρακολούθηση από τις μυστικές υπηρεσίες, οι κλειστές ακροάσεις και οι επίσης ασφυκτικές συνθήκες των δικών κατά της τρομοκρατίας, στην ουσία δεν επιτρέπουν στους δυο συνηγόρους να διατηρήσουν κάποια στοιχειώδη επικοινωνία. Παράλληλα, και οι δυο γνωρίζουν πως η υπόθεση στην οποία μπλέχτηκαν θέτει σε κίνδυνο ακόμη και τη ζωή τους ενώ ταυτόχρονα εκτίθενται σε έναν κόσμο που ξέρει να κρατά κλειστά τα χαρτιά του.

Μπορεί η υπόθεση να μοιάζει αρκετά αγωνιώδης και περιπετειώδης, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ξεφεύγει από όλα όσα έχουμε μέχρι σήμερα συνηθίσει σε ταινίες με παρόμοιες πλοκές. Έτσι, καταντάει απλά ένα ανιαρό πολιτικό θρίλερ με ρηχή ματιά και μια εκ του ασφαλούς κριτική τόσο απέναντι στην τρομοκρατία όσο και στην παραβίαση κάθε δικαιώματος, ασφάλειας και ιδιωτικότητας από ένα κράτος σε κίνδυνο. Προβληματισμοί όμως που αφορούν περισσότερο στην υπαρκτή μας καθημερινότητα παρά στις εξαιρετικές συνθήκες μια δίκης. Όπως και να έχει, προτιμήστε το σπίτι και την πίτσα με το Intermission του ίδιου σκηνοθέτη σε DVD.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ