Επιστολή διαμαρτυρίας της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου

Για την κατάργηση του ειδικού φόρου επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων

Την άμεση αντίδραση σύσσωμης της κινηματογραφικής παραγωγής-και οχι μόνο-προκάλεσε η πρόταση για την κατάργηση του ειδικού κινηματογραφικού φόρου επί των εισιτηρίων, ο οποίος επιτρέπει επί της ουσίας την αυτοχρηματοδότηση του ελληνικού σινεμά μέσω της διατήρησης της παραγωγικής του δυναμικής, ιδιαίτερα σε κρίσιμες, οικονομικά, εποχές, όπως αυτές που διανύουμε τα τελευταία χρόνια.

Το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, η Ένωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου και η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου τάχθηκαν από την πρώτη στιγμή κατά της όποιας κατάργησης του ειδικού φόρου, που αποτελεί μέρος των προαπαιτούμενων της νέας «Δανειακής σύμβασης οικονομικής ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας», διαβλέποντας πως μια τέτοια κίνηση πρόκειται να δώσει το τελικό χτύπημα, στην ήδη ταλαιπωρημένη εγχώρια παραγωγή.

Με σχετική ανακοίνωση, η Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου παίρνει θέση.

«Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου «Κύρωση τού Σχεδίου Σύμβασης Οικονομικής Ενίσχυσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και ρυθμίσεις για την υλοποίηση της Συμφωνίας Χρηματοδότησης», σελ. 259 Δ.13 παρ. 8, η ελληνική πολιτεία καταργεί τον Ειδικό Φόρο που περιλαμβάνεται στο εισιτήριο των κινηματογράφων. Ο φόρος αυτός δεν είναι ένας φόρος υπέρ τρίτων, αλλά αποτελεί τη βασική πηγή ενίσχυσης της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής και του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου. Ζητούμε λοιπόν από τον κ. Υπουργό Πολιτισμού να παρουσιάσει άμεσα σχέδιο – λύση που να αναστέλλει την καταστροφική αυτή εξέλιξη για τον κινηματογράφο, εφαρμόζοντας το νόμο 3905/2010, ο οποίος ορίζει ρητά πως το κράτος υποχρεώνεται να ενισχύει και να αναπτύσσει την ελληνική κινηματογραφική Τέχνη».

Ίδια στάση κρατάει και Ένωση Σκηνοθετών Παραγωγών Ελληνικού Κινηματογράφου στο ακόλουθο δελτίο τύπου το οποίο εξέδωσε.

Με βάση τα πρότυπα και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών, όπως πχ η Γαλλία, και στη χώρα μας ισχύει ο Ειδικός Φόρος που περιλαμβάνεται στο εισιτήριο των κινηματογράφων. Ο φόρος αυτός προορίζεται για την ενίσχυση και ανάπτυξη της κινηματογραφικής τέχνης η οποία αποτελεί υποχρέωση του Κράτους κατά τον νόμο 3905/2010. Στην ουσία δεν είναι φόρος υπέρ τρίτων, αλλά οι θεατές ενισχύουν με τον τρόπο αυτό την κινηματογραφική παραγωγή της χώρας τους, της οποίας είναι και αποδέκτες.

Η κατάργηση του ειδικού φόρου κινηματογράφου επί του εισιτηρίου, που χρηματοδοτεί εξολοκλήρου την παραγωγή ελληνικών ταινιών μέσω του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου είναι σκανδαλώδης και, αν τελικά ισχύσει, θα αποτελέσει την ταφόπλακα του ελληνικού σινεμά. Του κινηματογράφου που όταν κάθε φορά διακρίνεται διεθνώς, οι εκάστοτε πολιτικοί άρχοντες, φροντίζουν να επαινούν με κενά λογύδρια όπως φαίνεται μέχρι και τώρα.

Απαιτούμε τώρα, έστω και την ύστατη στιγμή, την απόσυρση της κατάργησης του ειδικού φόρου κινηματογράφου – φόρο που αποδίδουν αποκλειστικά οι θεατές του κινηματογράφου για τον κινηματογράφο – από τα προαπαιτούμενα. Πρόκειται για ένα προμελετημένο εν ψυχρώ έγκλημα που, αν δεν το αποτρέψουμε, θα έχει μοιραίες και ολέθριες συνέπειες για στον σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό.

Καλούμε τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό Πολιτισμού Νίκο Ξυδάκη να πράξουν τώρα τα δέοντα και να καταθέσουν αμέσως τροπολογία σύμφωνα με την οποία θα αποσύρεται ουσιαστικά από το υπό ψήφιση νομοσχέδιο η επίμαχη διάταξη.

Σε αντίθετη περίπτωση, θα συνδέσουν ανεξίτηλα το όνομά τους με τον ξαφνικό θάνατο του ελληνικού κινηματογράφου

Ο ελληνικός κινηματογράφος βρίσκεται πράγματι μπροστά σε έναν ξαφνικό θάνατο.  Ας ελπίσουμε πως μετά από τόσα χρόνια υπομονής και επιμονής εκατοντάδων δημιουργών που εξακολουθούν να πιστεύουν στο σινεματικό τους όραμα και να αγωνίζονται γι’ αυτό, το κράτος δεν θα αποφασίσει να τους εγκαταλείψει τώρα.  Για μια ακόμη φορά.

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ