«Επιχείρηση Ανθρωποειδές»

Εις διπλούν

Στις 27 Μαΐου του 1942, οι Jozef Gabčik και Jan Kubiš κατάφεραν να φέρουν σε πέρας την αποστολή τους να δολοφονήσουν τον τρίτο στην ιεραρχία του Τρίτου Ράιχ και κύριο αρχιτέκτονα της ναζιστικής «Τελικής Λύσης», Reinhard Heydrich.

Φέτος, η ιστορία τους μεταφέρεται στη μεγάλη οθόνη όχι μία, αλλά δυο φορές! (Το γιατί συμβαίνει αυτό πραγματικά μας ξεπερνάει.)

Η πρώτη εκδοχή, υπό τον τίτλο “Anthropoid”, είναι του Βρετανού Sean Ellis (εκτός από σκηνοθέτης είναι και ο σεναριογράφος της ταινίας μαζί με τον Anthony Frewin), με πρωταγωνιστές τους Cillian Murphy και Jamie Dornan. Όπως ανακοινώθηκε χθες, η ταινία θα ανοίξει το φεστιβάλ του Karlovy Vary την 1η Ιουλίου, παρουσία των συντελεστών. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν πέρσι στην Τσεχία, με την υποστήριξη του Τσέχικου Υπουργείου Εθνικής Άμυνας και του Κρατικού Ταμείου Κινηματογράφου.

«Από τη στιγμή που η ταινία εξετάζει ένα σημαντικό γεγονός της τσεχοσλοβάκικης ιστορίας, τη δολοφονία του Heydrich, είμαστε χαρούμενοι που το φεστιβάλ μας συμβολικά θα φιλοξενήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της», δήλωσε ο πρόεδρος του φεστιβάλ Jiří Bartoška.

Η δεύτερη εκδοχή, που δεν έχει ακόμα ημερομηνία εξόδου, είναι του Γάλλου Cédric Jimenez και βασίζεται στο εξαιρετικό (μετά)μυθιστόρημα “HHhH” του Laurent Binet . To καστ και σε αυτήν την περίπτωση είναι συμπαθητικό: Jack O’Connell (“Unboken”), Jack Reynor (“Macbeth”), Jason Clarke και Rosamund Pike. Τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκαν σε Πράγα και Βουδαπέστη, αλλά σε αντίθεση με την ταινία του Ellis, οι δυο πρωταγωνιστές σε αυτήν την εκδοχή είναι πιο κοντά στην ηλικία των προσώπων που υποδύονται.

 

Σοφία Κυριλλίδου

Ο κινηματογράφος για εκείνη ήταν πάντα εκεί: Σα μαθήτρια -κρυφά από τους γονείς- νοίκιαζε ταινίες από το videoclub, σα φοιτήτρια σπούδασε κινηματογράφο. Άλλωστε, πάντα της άρεσαν τα ταξίδια!
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ