Ευρωπαϊκή ενίσχυση για Λάνθιμο-Χρυσάνθου

Γράφει η Βαρβάρα Κοντονή Το “περίεργο ελληνικό σινεμά” όπως έχει χαρακτηριστεί και στο εξωτερικό, μοιάζει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, αποδεικνύοντας αν μη τι άλλο...

Γράφει η Βαρβάρα Κοντονή

eurimagesΤο “περίεργο ελληνικό σινεμά” όπως έχει χαρακτηριστεί και στο εξωτερικό, μοιάζει να κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος, αποδεικνύοντας αν μη τι άλλο πως όσο περίεργο κι αν είναι, πάντα βρίσκει κάτι να πει.  Εξάλλου είτε ανήκεις στους φανατικούς πολέμιους, είτε στους ένθερμους υποστηρικτές, η αλήθεια είναι πως το “new Greek wave”, μοιάζει να αποτελεί μια ιδιαίτερη περίπτωση σύγχρονου, εθνικού κινηματογράφου που σε καμία περίπτωση δεν περνάει απαρατήρητος.

Το ελληνικό σινεμά ζει και αναπνέει μέσα σε δύσκολες συνθήκες-οκονομικές και κοινωνκοπολιτικές-, καταφέρνοντας παρόλα αυτά να μένει στην κορυφή ενός ιδιάζοντος και σχεδόν στα όρια του ‘art house’ ρεύματος, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει γίνει σκηνοθετική μανιέρα.  Το γεγονός βέβαια πως οι ελληνικές παραγωγές συνεχίζουν να κερδίζουν έδαφος στα διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, κατακτώντας  βραβεία  και συμμετέχοντας ενεργά σε αυτά, καταδεικνύει ενδεχομένως και την ανάγκη μιας ουσιαστικής αποδοχής όλων αυτών των σπουδαίων πραγμάτων που γίνονται στην χώρα μας σε τόσο δύσκολους καιρούς.

Εν προκειμένω για ακόμη μια φορά ο Γιώργος Λάνθιμος μάλλον πρέπει να έχει κάθε λόγο για να είναι χαρούμενος, μιας που το επόμενο project του με τίτλο “Lobster”,  πρόκειται να λάβει την χρηματική ενίσχυση της Eurimage Fund, συγκεντρώνοντας μάλιστα το υψηλότερο ποσό που ανέρχεται στα 460.000 ευρώ.

Η νέα ταινία του Λάνθιμου θα αποτελέσει μια συμπαραγωγή ανάμεσα στην Γαλλία, την Γερμανία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα φυσικά και πρόκειται για ένα ιδιαίτερο love story σε ένα δυστοπικό περιβάλλον, στο οποίο κάθε άτομο που δεν έχει σύντροφο, συλλαμβάνεται και μεταφέρεται σε ένα ξενοδοχείο προκειμένου μέσα σε 45 ημέρες να βρεί το έτερον του ήμισυ.  Αν δεν τα καταφέρει, τότε αφήνεται μόνος στο δάσος, μεταμορφωμένος στο ζώο της αρεσκείας του.

Και ο Κύπριος σκηνοθέτης όμως Πανίκος Χρυσάνθου συγκέντρωσε το ποσό των 180.00 ευρώ, για την δημιουργία της καινούργιας του ταινίας, “Τhe Story of the Green Line”, η οποία ακολουθεί την ιστορία δυο στρατιωτών ενός ελληνοκύπριου και ενός τουρκοκύπριου που γίνονται φίλοι μέσω της καθημερινότητας που βιώνουν ως φύλακες στην ΠράσινηΓραμμή.

Πολλά συγχαρητήρια!

Update: Πληροφορηθήκαμε πως το cast της ταινίας του Λάνθιμου πρόκειται να απαρτίζουν οι Lea Seydoux του “Η Ζωή της Αντέλ, Jason Clarke του Zero Dark Thirty” και “Lawless”, Ben Whishaw του “Perfume: The Story of a Murderer” και η Olivia Colman του εξαιρετικού “Tyrannosaur”.

Δείτε παράκατω το trailer της τελευταίας ταινίας του Γιώργου Λάνθιμου, Άλπεις

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ