Απαγορεύτηκε η κυκλοφορία του “Exodus: Gods and Kings” σε Αίγυπτο και Μαρόκο

Αμφίβολη η προβολή της ταινίας και σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής

Άνθρακας αποδείχτηκε ο πολυαναμενόμενος «θυσαυρός» του Ridley Scott, καθώς όπως φάνηκε το “Exodus: Gods and Kings” δεν εντυπωσίασε, παρά το ομολογουμένως, φαντεζί αμπαλάρισμα.  Η αλήθεια είναι πάντως, πως μάλλον κανείς δεν εξεπλάγην από το βιβλικό φιάσκο του σκηνοθέτη, καθώς η…φαγωμάρα είχε αρχίσει αρκετό καιρό πριν την επίσημη κυκλοφορία της ταινίας, με αφορμή την επιλογή του cast, που ήθελε λευκούς ηθοποιούς να υποδύονται τους Αιγύπτιους.  Τώρα, το Exodus καλείται να αντιμετωπίσει μια ακόμη αναποδιά, αν και μάλλον αναμενόμενη.

Ο λόγος, για την απαγόρευση προβολής της ταινίας στη Αίγυπτο και το Μαρόκο, εξαιτίας «ιστορικών ανακριβειών».

Πιο συγκεκριμένα ο επικεφαλής του Κρατικού Συμβουλίου λογοκρισίας της Αιγύπτου, Abdul Sattar Fathi άσκησε δριμύτατη κριτική κάτα του Exodus, τονίζοντας ιδιαίτερα τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται οι Εβραίοι. «Ένα από τα βασικά ιστορικά λάθη της ταινίας, είναι ότι ισχυρίζεται πως οι Εβραίοι έφτιαξαν τις πυραμίδες», υποστηρίζει ο Fathi, στρέφοντας εν συνεχεία τα βέλη του, στην αρχηγική παρουσία του Μωυσή, «Η ταινία αντιμετωπίζει τον Μωυσή σαν στρατηγό, οχι σαν προφήτη.  Επιπλέον, παρουσιάζει του αρχαίους Αιγύπτιους σαν συμμορία που καταδιώκει τους φιλειρηνικούς Εβραίους.  Το Συμβούλιό μας έχει το έχει αρνηθεί αυτό, από σεβασμό στα συναισθήματα των Αιγυπτίων».

Παρά τις αρχικές διαβεβαιώσεις του Αιγύπτιου Υπουργού Πολιτισμού, Gaber Asfour, πως η ταινία θα κυκλοφορούσε τελικά στην χώρα του, σε πείσμα των θρησκευτικών αρχών, ο Asfour στράφηκε με την σειρά εναντίον της, λέγοντας σε πρόσφατη συνέντευξή του, πως η ταινία έρχεται σε σύγκρουση με αποδεδειγμένα, ιστορικά γεγονότα, προβάλλοντας παράλληλα μια σιωνιστική οπτική της Ιστορίας.

Δεδομένων των εξελίξεων, δεν γνωρίζουμε ποια μπορεί να είναι η τύχη του Exodus σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, αν και όπως όλα δείχνουν μετά την Αίγυπτο και το Μαρόκο αποφάσισε να απαγορεύσει την ταινία.

Εμείς να θυμήσουμε πως παρόμοια τύχη είχε και η ταινία του Darren Aronofsky “Noah”, καθώς θεωρήθηκε πως παραποιούσε την ιστορική πραγματικότητα, αν και σαφώς μεγάλο ρόλο στην πορεία των ταινιών με ανάλογο περιεχόμενο, διαδραματίζει και η γενικότερη απαγόρευση απεικόνισης προφητών και εμβληματικών, θρησκευτικών προσωπικοτήτων στην Αίγυπτο.

 

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ