Αποχαιρετώντας τη Βασίλισσα με τρέιλερ και πόστερ

...

Γράφει η Bάσω Γκαγκά

Με φόντο το φεστιβάλ του Athens Pride, κάνει πρεμιέρα σήμερα το τρέιλερ μιας πολύ ενδιαφέρουσας ταινίας, τόσο από ιστορικού περιεχομένου όσο και από πρωταγωνιστικού team. Και για να καταλάβετε τι εννοούμε, το «Farewell My Queen», μας δίνει μια πρώτη πολύ δυνατή γεύση για τους λάτρεις των ταινιών εποχής, των οποίων τα φαντασμαγορικά κουστούμια και τα εντυπωσιακά παλάτια συνδυάζονται στην προκειμένη περίπτωση με μια διαφορετική πτυχή του χαρακτήρα ενός εκ των πλέον αναγνωρίσιμων ιστορικών προσώπων, της Μαρίας Αντουανέτας.

Στηριζόμενο στις φήμες που ήθελαν τη Βασίλισσα της Γαλλίας να συνάπτει κάτι παραπάνω από φιλικές σχέσεις με άλλες κυρίες της ακολουθίας της, το σενάριο της ταινίας τοποθετείται στα γεγονότα των τελευταίων χρόνων της βασιλείας της, στην ταραγμένη περίοδο της Γαλλικής Επανάστασης.

Η Λεά Σεϊντού («Άδωξοι Μπάσταρδη», «Μεσάνυχτα στο Παρίσι») είναι η Σιντονί Λαμπόρ, μια από τις κοπέλες της αυλής της Βασίλισσας και φαινομενικά από τις «εκλεκτές» της, για την εκτέλεση των ειδικών προτιμήσεων της Αντουανέτας, μέχρι που καταλαβαίνει πως η καρδιά της βασίλισσας ανήκει σε κάποια άλλη. Στο ρόλο της Μαρίας Αντουανέτας η γερμανίδα Νταϊάν Κρούγκερ («Άδωξοι Μπάσταρδη», «Τροία») με άπταιστη γαλλική προφορά, στην οποία παρεμπιπτόντως πάνε πολύ οι τεράστιες περούκες και τα ογκώδη φορέματα, παρέα με αυτή την άλλη, την αγαπημένη της Γκαμπριέλ ντε Πολινιάκ, ούσα ιστορικό πρόσωπο και Δούκισσα του Πολινιάκ, υπό τη μορφή της Βιρζινί Λεντουαγιέν («8 Women», «Η Παραλία») (χαιρόμαστε πάρα πολύ που δε βλέπουμε σε ένα τέτοιου είδους καστ για ακόμα μια φορά το όνομα της Κίρα Νάιτλι).

Η ταινία βασίστηκε στη νουβέλα της Σαντάλ Τομάς η οποία συμμετέχει και στο σενάριο, παρέα με τον Μπενουά Ζακό («Seventh Heaven», «A Single Girl») που υπογράφει και τη σκηνοθεσία. Το «Farewell My Queen» επιλέχτηκε για την έναρξη τόσο του φεστιβάλ του Βερολίνου όσο και αυτό του Σαν Φραντσίσκο, ενώ έχει ήδη προβληθεί σε κάποιες χώρες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, στην οποία και αναφέρεται.

Όσον αφορά τη γνώμη του σκηνοθέτη πάνω στο αν οι λεσβιακές προτιμήσεις της Μαρίας Αντουανέτας αποτελούν ιστορική πραγματικότητα, εκείνος αρκείται στο να απαντήσει ότι χωρίς να είναι ποτέ κανείς σίγουρος, από την αλληλογραφία και τα αρχεία που σώζονται από κείνη την περίοδο, προκύπτει μια αρκετά στενή σχέση μεταξύ των γυναικών και αυτή ακριβώς η σχέση είναι που επιλέγεται να προβληθεί, με μία διαφορετική οπτική γωνία.

Δείτε ένα πολύ καλό τρέιλερ και μια άκρως κατατοπιστική αφίσα, όσο για διανομή στη χώρα μας δεν υπάρχει κάποια επίσημη ανακοίνωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ