Ταινίες του παρελθόντος τοποθετημένες στο σήμερα.

...

Γράφει ο Γιώργος Αγγελόπουλος

Η φωτογραφία κι ο κινηματογράφος είναι τα μοναδικά καλλιτεχνικά μέσα στα οποία αποτυπώνεται τόσο καλά το πέρασμα του χρόνου και οι επιπτώσεις αυτού. Ζούμε σε έναν κόσμο που τα πάντα γύρω μας διαρκώς αλλάζουν καθιστώντας αδύνατο να συγκρατήσουμε την παλιά τους όψη. Έτσι πολλές φορές οι ταινίες λειτουργούν σαν ένα παράθυρο στο παρελθόν κι αυτό ήταν που παρακίνησε τον Christopher Moloney να δημιουργήσει ένα blog διαφορετικό απ’ τα άλλα.

Το blog του ονομάζεται FILMography και όπως επεξηγεί, το κόνσεπτ του ορίζεται από τα δύο συνθετικά αυτής της λέξης: FILM+photography. Ο ίδιος, κάτοικος Νέας Υόρκης, σκέφτηκε πως καθημερινά διασχίζει τοποθεσίες στις οποίες έχουν γυριστεί στο παρελθόν σκηνές από διάσημες και αγαπημένες ταινίες. Πώς θα ήταν αυτές οι ταινίες αν γυρίζονταν σήμερα στον ίδιο ακριβώς χώρο; Και πώς μπορούσε να φέρει σε αντιδιαστολή τις δύο διαφορετικές χρονικές περιόδους; Η λύση ήταν απλή αλλά και πολύ έξυπνη. Τύπωσε καρέ από τις ταινίες που είχε δει και ύστερα πήγε στο χώρο που γυρίστηκαν και εξισορροπώντας τη φωτογραφία στις διαστάσεις του πραγματικού σκηνικού, έβγαλε νέες φωτογραφίες. Το αποτέλεσμα όπως μπορείτε να δείτε είναι πραγματικά εντυπωσιακό και άκρως σινεφιλικό.

Οι περισσότερες φωτογραφίες είναι για ταινίες γυρισμένες στη Νέα Υόρκη με ελάχιστες εξαιρέσεις. Το πρωτότυπο αυτό ημερολόγιο βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη και μπορείς να το παρακολουθείς στο http://philmfotos.tumblr.com/. Που ξέρεις; Μπορεί κάποτε να επισκεφτεί και την Ελλάδα και να βγάλει φωτογραφία καρέ από Διπλοπενιές στα σοκάκια της Πλάκας.

Μέχρι να γίνει αυτό βέβαια, πάρε μια πρώτη γεύση παρακάτω.

Breakfast at Tiffany’s (1961)

Kramer vs. Kramer (1979)

When Harry Met Sally (1989)

Superman (1978)

The Seven Year Itch (1955)

Manhattan (1979)

Ghostbusters (1984)

Home Alone 2: Lost In New York (1992)

The Royal Tenenbaums (2001)

The Avengers (2012)

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ