Σχολές σκηνοθεσίας: Οι κινηματογραφικές σπουδές στην Ελλάδα

Το Reel επιχειρεί μια χαρτογράφηση των σπουδών Σκηνοθεσίας στην Ελλάδα, ξεψαχνίζοντας τα προγράμματα σπουδών δώδεκα εκπαιδευτικών φορέων.

Για τη λίστα όλων των Filmmaking άρθρων κάντε κλικ εδώ

Αρχή της σεζόν, και πολλοί ξεκινούν τώρα να υλοποιούν τα σχέδιά τους, έστω κι αν αυτά προϋποθέτουν την επιστροφή στα «θρανία». Αν το σχέδιό σας είναι να γίνετε σκηνοθέτες, τα παρακάτω θρανία είναι για εσάς. Το Reel επιχειρεί μια χαρτογράφηση των σπουδών Σκηνοθεσίας στην Ελλάδα, ξεψαχνίζοντας τα προγράμματα σπουδών δώδεκα εκπαιδευτικών φορέων. Καλή (σκηνοθετική) χρονιά.

Σχολή: Τμήμα Κινηματογράφου, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης

Διάρκεια Σπουδών: 5 έτη
Το πρώτο κρατικό τμήμα κινηματογραφικών σπουδών δημιουργήθηκε στην Θεσσαλονίκη το 2004, και στεγάζεται σε κτίριο της Σταυρούπολης. Στα δύο πρώτα έτη, τα μαθήματα είναι υποχρεωτικά στις βασικές θεματικές περιοχές. Σε κάθε εξάμηνο πραγματοποιείται ένα εργαστήριο και η ξένη γλώσσα είναι υποχρεωτικό μάθημα. Στο τρίτο έτος προσφέρονται και μαθήματα επιλογής αλλά και δύο υποχρεωτικά εργαστήρια. Από εκεί και πέρα, τα μαθήματα χωρίζονται σε οκτώ βασικές «κατευθύνσεις», οι οποίες είναι οι εξής: Σκηνοθεσία, Σενάριο, Παραγωγή & Δ/νση Παραγωγής, Φωτογραφία & Δ/νση Φωτογραφίας, Μοντάζ, Σκηνογραφία-Ενδυματολογία, ‘Ηχος & Μουσική Κινηματογράφου, Θεωρία-Ιστορία Κινηματογράφου. Το τελευταίο έτος περιλαμβάνει ερευνητική και διπλωματική εργασία.
Διδάσκουν: Αντουανέτα Αγγελίδη, Χριστίνα Αδάμου, Δημήτρης Βερνίκος, Χρήστος Γούσιος, Δέσποινα Μουζάκη, Δημήτρης Θεοδωρόπουλος, Παναγιώτης Ιωσηφέλλης κ.α. – δείτε τους εδώ.
Σημειώσεις: Στις φετινές βάσεις, το τμήμα «σκαρφάλωσε» ελαφρώς, καθώς τα ελάχιστα μόρια εισαγωγής ήταν 14.686.
Περισσότερες πληροφορίες: Θα βρείτε εδώ

Σχολή Κινηματογράφου και Τηλεόρασης Λυκούργου Σταυράκου

Διάρκεια σπουδών: 3 έτη
Πρόκειται για την πρώτη σχολή κινηματογράφου στη χώρα μας, που ίδρυσε ο Λυκούργος Σταυράκος το 1950. Στο πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνονται τρεις βασικές κατευθύνσεις (σκηνοθεσία, εικονοληψία, σκηνογραφία). Το πρώτο έτος είναι περισσότερο θεωρητικό, ενώ κατά τα δύο επόμενα, λαμβάνουν χώρα δύο εργαστήρια κάθε εβδομάδα, ένα κινηματογραφικό και ένα τηλεοπτικό. Μια τυπική εβδομάδα περιλαμβάνει καθημερινά ένα τετράωρο μαθημάτων, κατά τις απογευματινές ώρες. Η αποφοίτηση επιτυγχάνεται με μικρού μήκους διπλωματική ταινία.

Ωστόσο οι σπουδαστές προς το τέλος του πρώτου έτους, καλούνται να κάνουν μια μικρή ταινία μυθοπλασίας, χωρίς διαλόγους, αναπτύσσοντας συνεργεία λήψης, στα οποία συμμετέχουν με διαφορετικές ειδικότητες. Το τμήμα σκηνογραφίας συμβάλει στην προετοιμασία των σκηνικών αναγκών, των ασκήσεων. Αυτό συμβαίνει και στα επόμενα δύο έτη, πιο εξειδικευμένα και με μεγαλύτερες απαιτήσεις.

Σε ότι αφορά το Δεύτερο και Τρίτο έτος σπουδών, τα πρακτικά εργαστήρια -στα ιδιόκτητα studio της Σχολής Σταυράκου-, γίνονται καθημερινά. Η πρακτική εξάσκηση στο δεύτερο και τρίτο έτος καταλαμβάνει πάνω από το 70% του προγράμματος και πέρα από τις Διπλωματικές ταινίες με τις οποίες ολοκληρώνεται η φοίτηση, οι σπουδαστές είναι υποχρεωμένοι να δουλέψουν με ασκήσεις στα εργαστήρια σε όλες τις ειδικότητες, ώστε να ολοκληρώσουν τα αντίστοιχα έτη.

Διδάσκουν: Νίκος Παναγιωτόπουλος, Νίκος Γραμματικός, Τώνης Λυκουρέσης, Τάκης Παπαγιαννίδης, Γιάννης Βασιλείου, Κώστας Αλεξάνδρου κ.α.
Σημειώσεις: Η Σχολή χορηγεί απλό αποδεικτικό σπουδών. Ωστόσο, το όνομά της χαίρει εκτίμησης, συχνά διεθνούς, στους κύκλους των κινηματογραφικών σπουδών. Η Σχολή Σταυράκου, είναι ιδρυτικό μέλος του CILECT από το 1956 ενώ από το 2013 και έπειτα από πρόσκληση, είναι επίσημο μέλος και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου(EFA) με δικαίωμα ψήφου και πρόταση υποψηφιότητας ταινιών, στα Ευρωπαϊκά Κινηματογραφικά Βραβεία.
Περισσότερες πληροφορίες: Θα βρείτε εδώ.

SAE Creative Media College – Bachelor in Digital Film Making (BA/BSc)

Διάρκεια Σπουδών: 3 έτη

Το SAE Creative Media College, σε συνεργασία με το Middlesex University του Λονδίνου, προσφέρει στην Ελλάδα το διεθνώς αναγνωρισμένο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών για κινηματογράφο, το Bachelor in Digital Film Making (BA/BSc).
Το Bachelor in Digital Film Making συνθέτει μια νέα διάσταση σπουδών film making στην Ελλάδα, από τη σκηνοθεσία, τη διεύθυνση φωτογραφίας, το σενάριο, την παραγωγή, το video editing και το compositing μέχρι το ευρύτερο φάσμα του post production. Το πρόγραμμα σπουδών έχει σχεδιαστεί σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες τάσεις της βιομηχανίας προκειμένου να δημιουργήσει τη νέα γενιά κινηματογραφιστών.

Στο πλαίσιο του Bachelor in Digital Film Making, οι σπουδαστές εκπαιδεύονται στη δημιουργία και παραγωγή short films, documentaries, music videos, διαφημιστικών και web video content, αξιοποιώντας τον επαγγελματικό εξοπλισμό, τους σταθμούς εργασίας και την εκπαιδευτική εμπειρία της SAE. Παράλληλα, οι σπουδαστές του Film Department της SAE, μέσω συνεργασίας μεταξύ τους αλλά και με σπουδαστές από άλλους Creative Media τομείς (Audio, Animation, Games & Web) αποκτούν γνώσεις, δεξιότητες και σφαιρική εικόνα της βιομηχανίας, ενώ μέσω των projects που έχουν δημιουργήσει, έχουν στη διάθεσή τους ένα δυναμικό επαγγελματικό portfolio που αποτελεί σημαντικό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη βιομηχανία.
Η SAE διαθέτει μια ολοκληρωμένη γκάμα από σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό στον οποίο οι σπουδαστές έχουν απεριόριστη πρόσβαση, ακόμα και για τα προσωπικά τους projects.

Σημείωση: Με την ολοκλήρωση του Bachelor in Digital Film Making του SAE Creative Media College οι σπουδαστές αποκτούν τον καθιερωμένο και διεθνώς αναγνωρισμένο τίτλο σπουδών του Middlesex University και δυνατότητα συνέχισης των σπουδών τους σε μεταπτυχιακό επίπεδο.

Εισηγητές: Χαρίτος Λευτέρης, Αποστολόπουλος Στέλιος, Ρασιδάκης Σπύρος, Τσούργιαννης Γιώργος, Γεράρδης Δημήτρης, Παναρίτης Ηλίας, Καλυβιώτης Δημήτρης, Μαυροειδής Ζαχαρίας, Βαλεντής Λουκάς, Γιαννάτου Μαρκέλλα, Καλογήρου Νατάσσα, Μηλιώρης Γιώργος

Περισσότερες πληροφορίες: Ανακαλύψτε το Bachelor in Digital Film Making εδώ.

SAE Athens – Digital Film Making Diploma

Διάρκεια Σπουδών: 18 μήνες

Το Digital Film Making Diploma της SAE Athens έχει σχεδιαστεί με βάση την εμπειρία του SAE Institute, του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού φορέα στον τομέα των Creative Media παγκοσμίως, και είναι το πιο κατατοπιστικό 18μηνο πρόγραμμα σπουδών κινηματογράφου στην Ελλάδα.

Το Digital Film Making Diploma ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα και τις νέες τεχνολογικές τάσεις, παρουσιάζοντας όλα τα στάδια κινηματογραφικής παραγωγής σε πραγματικές συνθήκες, με εντατική πρακτική εξάσκηση από τις πρώτες ημέρες των μαθημάτων.
Το πρόγραμμα σπουδών προσφέρει θεωρητικές και τεχνικές γνώσεις στη σκηνοθεσία, τη διεύθυνση φωτογραφίας, το σενάριο, την παραγωγή, το post production (μοντάζ, color correction, compositing, κ.α.) και το ευρύτερο φάσμα εργασιών της βιομηχανίας και είναι ιδανικό για όσους επιθυμούν να ξεκινήσουν την επαγγελματική και καλλιτεχνική τους κατάρτιση στον τομέα του ψηφιακού κινηματογράφου, αλλά και σε επαγγελματίες άλλων κλάδων που επιθυμούν να συνδυάσουν και να επεκτείνουν τις προϋπάρχουσες γνώσεις τους στον τομέα.

Η SAE παρέχει μια ολοκληρωμένη γκάμα από σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό, ψηφιακές κάμερες, φώτα, green screen studio, υπολογιστές μοντάζ με τις πιο πρόσφατες εκδόσεις software του Final Cut της Apple.
Η φιλοσοφία της SAE παγκοσμίως προτρέπει τους σπουδαστές της σε όλες τις Creative Media ειδικότητες, να συνεργάζονται μεταξύ τους και να αναπτύσσουν εργασιακή εμπειρία, ομαδικό πνεύμα και δικτύωση με επαγγελματίες του αύριο στους τομείς Film, Audio, Animation, Games και Web.

Σημείωση: Οι σπουδαστές έχουν απεριόριστη πρόσβαση στον εξοπλισμό και τους σταθμούς εργασίας της SAE τόσο για εκπαιδευτικά όσο και για προσωπικά τους projects.

Εισηγητές: Χαρίτος Λευτέρης, Αποστολόπουλος Στέλιος, Ρασιδάκης Σπύρος, Τσούργιαννης Γιώργος, Γεράρδης Δημήτρης, Παναρίτης Ηλίας, Καλυβιώτης Δημήτρης, Μαυροειδής Ζαχαρίας, Βαλεντής Λουκάς, Γιαννάτου Μαρκέλλα, Καλογήρου Νατάσσα, Μηλιώρης Γιώργος

Περισσότερες πληροφορίες: Ανακαλύψτε το Digital Film Making Diploma εδώ.

 

ΙΕΚ ΑΚΜΗ – Τμήμα Σκηνοθεσίας

Διάρκεια σπουδών: 2 έτη
Το ΙΕΚ ΑΚΜΗ «προσέχει ιδιαίτερα» τις καλές τέχνες, γι’ αυτό και έχει στήσει μια «σχολή μέσα στη σχολή» στις εγκαταστάσεις του σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα, έχει δημιουργήσει την Ακαδημία Τέχνης, στην οποία ανήκει το ΙΕΚ Σκηνοθεσίας. Οι σπουδές σε αυτό περιλαμβάνουν τα εξής μαθήματα: Σκηνοθεσία, Μοντάζ, Ιστορία αισθητικών θεωριών, Ιστορία Τέχνης, Ιστορία Κινηματογράφου και τηλεόρασης, Θεωρία Επικοινωνίας, Παραγωγής, Σενάριο (fiction και non fiction), ηχοληψία, Τηλεοπτική κάμερα-φωτισμός, Διεύθυνση Ηθοποιών, Θεωρία Κινηματογράφου, Κριτική, Αισθητική κ.α. Επίσης, για όσους αναζητούν το μέλλον τους σε κάποια άλλη κατεύθυνση της τέχνης, υπάρχουν ξεχωριστές σχολές υποκριτικής, σκηνογραφίας κλπ – μάθετε τα πάντα αναλυτικά στο φυλλάδιο της Ακαδημίας.
Διδάσκουν: Γιάννης Σμαραγδής, Θέμις Μπαζάκα, Γιάννης Μετζικώφ κ.α.
Σημειώσεις: Μετά την επιτυχή αποφοίτηση και τις σχετικές εξετάσεις, οι απόφοιτοι αποκτούν Κρατικό δίπλωμα του υπουργείου Παιδείας, ενώ ο τίτλος τους είναι αναγνωρισμένος τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ε.Ε., ως δίπλωμα μεταδευτεροβάθμιας επαγγελματικής κατάρτισης επιπέδου 3+.
Περισσότερες πληροφορίες: Θα βρείτε εδώ

AMC Metropolitan College

Διάρκεια Σπουδών: 3 χρόνια
Συνεργαζόμενο με το ΙΕΚ ΑΚΜΗ, το τμήμα Σκηνοθεσίας του Κολλεγίου αποτελεί την «φυσική συνέχεια» των σπουδών του ΙΕΚ, για την απόκτηση Bachelor στον τομέα του σινεμά. Επικεφαλής του, ο Γιάννης Σμαραγδής, ενώ στο ακαδημαϊκό προσωπικό περιλαμβάνονται οι: Άγγελος Αλετράς, Ορέστης Ανδρεαδάκης, Κώστας Βάντζος, Ηλέκτρα Βενάκη, Δημήτρης Καταλειφός, Τάσος Μπουλμέτης κ.α.
Περισσότερες πληροφορίες: Θα βρείτε εδώ.

ΙΕΚ ΔΟΜΗ – Τομέας Σκηνοθεσίας

Διάρκεια Σπουδών: 2 έτη
Το ΙΕΚ ΔΟΜΗ συνεργάζεται με επαγγελματικούς φορείς του χώρου (Ένωση Σεναριογράφων Ελλάδος, Δίκτυο Ελληνικού Ντοκιμαντέρ, Τηλεοπτικοί σταθμοί) για μεγαλύτερη κατάρτιση και διασύνδεση των σπουδαστών. Διαθέτει πολυκάμερο στούντιο με δυνατότητα blue box, πέντε σταθμούς μοντάζ και κάμερες για εξωτερικά γυρίσματα. Τα μαθήματα καλύπτουν όλο το φάσμα της ειδικότητας (από Σκηνοθεσία, Σενάριο, Ιστορία και Αισθητική μέχρι Μοντάζ, ΜΜΕ κλπ), ενώ στο αμφιθέατρο της Σχολής προβάλλονται συχνά ταινίες παρουσία σκηνοθετών και καθηγητών.
Σημειώσεις: Κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται το ΔΟΜΗ art festival, όπου παρουσιάζεται η δουλειά των σπουδαστών.
Περισσότερες πληροφορίες: Θα βρείτε εδώ.

ΙΕΚ ΞΥΝΗ

Διάρκεια Σπουδών: 2 έτη
Ενταγμένη στον τομέα των σπουδών ΜΜΕ, η ειδικότητα της Σκηνοθεσίας στο ΙΕΚ Ξυνή έχει κατά κύριο λόγο τηλεοπτική κατεύθυνση, καθώς η μεγαλύτερη έμφαση δίνεται στην κατάρτιση και την πρακτική εξάσκηση σε τηλεοπτικά studios. Το ΙΕΚ υπόσχεται συνεργασία με μεγάλους τηλεοπτικούς σταθμούς, όπου οι σπουδαστές μπορούν να γνωρίσουν από κοντά τον εξοπλισμό και την δουλειά, ενώ φυσικά στα μαθήματα περιλαμβάνονται και οι κινηματογραφικές γνώσεις.
Σημειώσεις: Όπως και στα υπόλοιπα ΙΕΚ, και εδώ το δίπλωμα του απόφοιτου είναι αναγνωρισμένο σε Ελλάδα και ΕΕ ως δίπλωμα επαγγελματικής κατάρτισης 3+, ενώ δίνει το δικαίωμα εξέτασης του Υπουργείου Παιδείας για κρατική πιστοποίηση.
Περισσότερες πληροφορίες: Θα βρείτε εδώ.

ΙΕΚ Όμηρος

Διάρκεια Σπουδών: 2 χρόνια
Στοχεύοντας στην ειδίκευση στον κινηματογράφο και το θέατρο, οι σπουδές στην ειδικότητα της σκηνοθεσίας στο ΙΕΚ Όμηρος περιλαμβάνει όλες τις πτυχές της τέχνης (δείτε όλα τα μαθήματα εδώ ). Οι σπουδαστές του τομέα Κινηματογράφου-Τηλεόρασης (Σκηνοθέτες, Μοντέρ, Εικονολήπτες, Παραγωγοί) πραγματοποιούν την εκπαίδευσή τους αλλά και την πρακτική τους εξάσκηση σε πραγματικές συνθήκες εργασίας στα Royal Film Studio.
Σημειώσεις: Το τμήμα Sound, Music and Cinema του ΙΕΚ περιλαμβάνει, εκτός από την Σκηνοθεσία, τις ειδικότητες Ηχοληψίας, Εικονοληψίας, Παραγωγής, και Μουσικής Τεχνολογίας.

New York College – Film & TV studies

Διάρκεια σπουδών: Αναλόγως την επιλογή από το σύστημα σπουδών
Σχηματίστηκε πριν από 11 χρόνια, και έχει χτίσει ένα αρκετά αξιόπιστο όνομα στον τομέα. Το τμήμα κινηματογραφικών και τηλεοπτικών σπουδών του New York College δίνει τις εξής επιλογές: Απόκτηση Certificate του τμήματος, με παρακολούθησε 21 μαθημάτων, που καλύπτουν όλο το φάσμα της τέχνης του σκηνοθέτη (και όχι μόνο), ή Απόκτηση Bachelor από το University of Greenwich, που απαιτεί την παρακολούθηση τεσσάρων επιπλέον μαθημάτων στα Αγγλικά (περιλαμβάνεται η δημιουργία μιας ταινίας).
Διδάσκουν: Παντελής Βούλγαρης, Δημήτρης Παναγιωτάτος, Νίκος Γραμματικός, Ευθύμης Χατζής, Εύα Στεφανή, Βίκυ Χασανδρα, Κατερίνα Μαραγκουδάκη, Δήμητρα Χατούπη κ.α.
Σημειώσεις: Λειτουργεί τακτικά “Σινε Club” με αναλύσεις ταινιών, παρουσία του διευθυντή σπουδών Δημήτρη Παναγιωτάτου.
Περισσότερες πληροφορίες: Θα βρείτε εδώ.

Tabula Rasa – Τμήμα Σκηνοθεσίας

Διάρκεια Σπουδών: 3 έτη

Μετά από τέσσερα χρόνια συνεχούς επιτυχίας στον χώρο της Δημιουργικής Γραφής, η σχολή «Tabula Rasa», ανοίγει τις πόρτες της σε ένα άλλο πεδίο, αυτό της σκηνοθεσίας.

 

Η Ρέινα Εσκενάζυ, ο Παναγιώτης Καποδίστριας, η Τίνα Καμπίτση, η Στέλλα Βασιλαντωνάκη και η Μπέσσυ Μάλφα, είναι οι πρώτοι που από τις 15 Σεπτέμβρη θα βρεθούν κάτω από την ίδια στέγη με ένα και μόνο σκοπό, να δώσουν τα φώτα τους στους νέους ανθρώπους που θέλουν να ασχοληθούν με τη σκηνοθεσία. Οι έμπειροι και καταξιωμένοι επαγγελματίες, από αυτή τη σαιζόν ενώνουν τις δυνάμεις τους και θα βρεθούν δίπλα στους σπουδαστές της σχολής Tabula Rasa, για να διδάξουν την τέχνη τους, στο νέο τμήμα σκηνοθεσίας που εγκαινιάζεται από φέτος στη σχολή. Και φυσικά, δε θα είναι μόνοι τους. Ένα τεράστιο επιτελείο από καθηγητές όπως: η Φωτεινή Τσακίρη, η Χρύσα Σπηλιώτη, ο Γρηγόρης Μελάς, ο Θανάσης Τσαουσόπουλος, η Ζένια Χρυσανίδου, ο Σταυριανός Κιναλόπουλος, η Πόπη Χριστοδούλου, ο Μάνος Ψιστάκης κ.α., θα βοηθήσουν τους σπουδαστές να αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις αλλά και την εμπειρία για να σταδιοδρομήσουν στον χώρο.

Σημείωση: Για την φοίτηση στο τμήμα σκηνοθεσίας απαιτούνται εισαγωγικές εξετάσεις.

Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ

 

Επιπλέον…

Σχολείο του Σινεμά: Κύκλοι σεμιναρίων για όλους τους τομείς της κινηματογραφικής τέχνης σε ολιγομελή τμήματα καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου, σε πολύ καλές τιμές – Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Life and Art Theater – Κινηματογραφικό εργαστήρι: Στην LA Theater λειτουργεί κινηματογραφικό εργαστήρι υπό την επιμέλεια του Χρήστου Καρακάση, το οποίο χωρίζεται σε τρεις κύκλους σεμιναρίων: Θεωρία, Συσχέτιση με την πράξη, Δημιουργία ταινίας (από 60€/μήνα). Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε εδώ.

Εργαστήρι Ελευθέρων Σπουδών Antenna: Στο εργαστήρι του ομίλου Antenna λειτουργεί τμήμα Σκηνοθεσίας, με όλα τα απαραίτητα κινηματογραφικά μαθήματα – ωστόσο, ο Όμιλος φημίζεται για την τηλεοπτική του πείρα και τεχνογνωσία, επομένως είναι μια καλή επιλογή για όσους προτιμούν την τηλεσκηνοθεσία. Περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Δείτε όλα τα άρθρα του Filmmaking

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ