Ενα βραδυ στο Film Society of Lincoln Center με την Αθηνα-Ραχηλ Τσαγγαρη

Το κορυφαίου κύρους κέντρο κινηματογράφου τιμά την Ελληνίδα σκηνοθέτρια

Το Film Society of Lincoln Center από την ημερομηνία δημιουργίας του το 1969, έχει συστήσει στο αμερικανικό κοινό τους σημαντικότερους σκηνοθέτες του εθνικού και παγκόσμιου κινηματογράφου, αλλά και ηθοποιούς εξίσου. Οι διάφορες δράσεις του, συμπεριλαμβάνουν βραδιές προβολών ταινιών που ακολουθούνται από συζητήσεις ανοιχτές στο κοινό, με τους συντελεστές τους. Αναφέροντας μόνο ελάχιστα χαρακτηριστικά παραδείγματα: δείτε τον Jim Jarmusch να συζητά για το «Dead Man», τον Leos Carax για το «Holy Motors», τον Michael Haneke να μιλάει για το «Amour».

Εκεί λοιπόν θα βρεθεί στις 17 Σεπτέμβρη και η Αθηνά-Ραχήλ Τσαγγάρη, της οποίας η τελευταία ταινία «Chevalier» περιοδεύει στα φεστιβάλ με επιτυχία: αρχή με το Λοκάρνο, ακολούθησε το Σεράγεβο που της πρόσφερε το πρώτο της βραβείο, με σειρά να έχει το Τορόντο.

Το αντίκτυπο που είχε το κορυφαίο «Attenberg» και η δυναμική που έχει αναπτύξει έκτοτε η σκηνοθέτρια, οδήγησαν το FSoLC να διοργανώσει μια βραδιά προς τιμήν της, όπου θα προβληθούν οι δύο πρώτες της μεγάλου μήκους ταινίες. Το αναπάντεχα ονειρικό «The Slow Business Of Going» που προβάλλεται σπάνια, και φυσικά το «Attenberg».

Στην ιστοσελίδα του FSoLC διαβάζουμε:

«Η εμφάνιση της σεναριογράφου και σκηνοθέτριας Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη στον κινηματογράφο, συνέβη σαν ευτυχές ατύχημα, με ένα μικρό ρόλο στο ντεμπούτο-ορόσημο του Richard Linklater, «Slacker». Σήμερα, η Τσαγγάρη -επίτιμη προσκεκλημένη του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Νέας Υόρκης- είναι μία δυναμική και άφοβη κινηματογραφίστρια στην καρδιά ενός νέου κύματος του ελληνικού κινηματογράφου. Είμαστε ενθουσιασμένοι να καλωσορίσουμε την Τσαγγάρη σε μια συζήτηση για την καριέρα της, στη διάρκεια της οποία θα συστήσει και θα συζητήσει τη διεθνώς αναγνωρισμένη και μοναδική δεύτερη ταινία της «Attenberg», την οποία θα ακουλουθήσει η προβολή του «The Slow Business Of Going» ένα σπάνιο road movie, που βρέθηκε στη λίστα των κριτικών του Village Voice ανάμεσα στα καλύτερα κινηματογραφικά ντεμπούτα του 2002.»

Πρόκειται για μια μεγάλη τιμή προς την ίδια, που έρχεται να αποδείξει τη φοβερή φόρμα στην οποία βρίσκεται ο εγχώριος κινηματογράφος, που μάχεται ασταμάτητα για την ίδια του την επιβίωση. Ελπίζουμε να βιντεοσκοπηθεί και να δημοσιευθεί αυτή η συζήτηση που προβλέπεται μοναδική.

 

Γιάννης Καντέα-Παπαδόπουλος

Δυσκολεύεται πολύ να γράψει το βιογραφικό του, κι ελπίζει τα κείμενά του να είναι καλύτερα από αυτό.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*