Serenity’s still flying…

...

Γράφει η Bάσω Γκαγκά

Ήταν 20 Σεπτεμβρίου του 2002 όταν το πρώτο επεισόδιο της καινούργιας σειράς του 38χρονου τότε Joss Whedon έκανε πρεμιέρα στο Fox και ήταν 3 μόλις μήνες μετά, στο ενδέκατο από τα 14 επεισόδια της πρώτης σαιζόν, που η σειρά ακυρώθηκε οριστικά και αμετάκλητα. Το γιατί ασχολούμαστε μ’ αυτή 10 χρόνια μετά, είναι η πιο λογική ερώτηση που θα έκανε κανείς. Η αλήθεια είναι όμως, ότι τίποτα απ’ ότι αφορά το σόου αυτό δεν έχει λογική. Από τη στιγμή που η Serenity απογειώθηκε, όποιος και να προσπάθησε, δεν κατόρθωσε να την κατεβάσει.

Για όσους δε γνωρίζουν να πούμε εν τάχει ότι το “Firefly” αποτελεί μια μίξη western και sci-fi στοιχείων, τοποθετούμενα σε ένα μακρινό μέλλον, όπου η ζωή έχει επεκταθεί σε ένα ολόκληρο αστρικό σύστημα. Ένα γκρουπ 9 αποστατών αποτελεί το πλήρωμα της Serenity, ενός διαστημόπλοιου τύπου Firefly, ζώντας στα όρια του νόμου και φλερτάροντας με την περιπέτεια. Εμπνευστής και δημιουργός είναι φυσικά ο γνωστός πλέον σε όλους Joss Whedon, ο οποίος κατόρθωσε μέσα σε 14 μόλις επεισόδια να μετατρέψει τον καπετάνιο του, Captain Malcolm Reynolds (Nathan Fillion) σε μία από τις πιο cult αναγνωρίσιμες φιγούρες. Γιατί ο άνθρωπος, ένα από τα πολλά που θα πρέπει να του αναγνωρίσουμε, είναι ότι ξέρει να χτίζει καστ.

Παρακολουθώντας το “Browncoats Unite” το extra ντοκουμενταρίστικο υλικό που δημοσιεύτηκε με αφορμή τα 10 αυτά χρόνια, έχουμε την αίσθηση ότι απέχει από τον καθαρά γιορτινό, επετειακό τύπο μιας σειράς που κάποια περίοδο μεσουρανούσε στο τηλεοπτικό στερέωμα. Γιατί η συγκεκριμένη σειρά δεν πρόλαβε να κάνει σχεδόν τίποτα ενώ ήταν στον αέρα. Κατά παράδοξο τρόπο απογειώθηκε off air.

Οι άνθρωποι αυτοί που μαζεύτηκαν γύρω από την ξύλινη γνώριμη τραπεζαρία της Serenity, βγάζουν ακόμα το παράπονό τους (και με το δίκιο τους βέβαια) για το βίαιο ξήλωμα μιας ιστορίας που δεν είχε στην ουσία προλάβει να πει τίποτα ακόμα. Στην πραγματικότητα, ούτε οι ίδιοι ξέρανε καλά καλά τι τους επεφύλασσε η μοίρα ή αλλιώς τι γινόταν στο μυαλό του Whedon, αν το σκάφος έμενε λίγο παραπάνω στον αέρα.

Ήταν σκοτεινό”, σχολιάζει η μικρή, πολυμήχανη μηχανικός Kaylee (Jewel Staite) για τον πιλότο της σειράς. “Το κανάλι το ήθελε πιο ανάλαφρο, πιο χιουμοριστικό, με περισσότερη δράση και περιπέτεια”. Όπερ και εγένετο,  για να γραφτεί το “The Train Job” σχεδόν εν μία νυκτί και ο πραγματικός πιλότος  να προβληθεί ένα τρίμηνο αργότερα. Αλλά αλίμονο, ούτε αυτό κατόρθωσε να σώσει τη σαιζόν. Υπάρχουν μυστικά τα οποία οι ήρωες μαθαίνουν τώρα, 10 χρόνια μετά, αναπολώντας, γελώντας και βγάζοντας μια άκρως δικαιολογημένη πικρία για το τι θα γινόταν αν…

Two by two, hands of blue” ήταν επίσης μια πολλά υποσχόμενη φράση για ένα πρώτο επεισόδιο. Πίσω απ’ αυτή φτιάχναμε άπειρα σενάρια. Η δύναμη αυτής της πρότασης περιείχε ολόκληρη την ουσία του μυστηρίου που ανέβλυζε η Συμμαχία και κατ’ επέκταση η σειρά. Πήραμε κάποια ψίχουλα κατά τη διάρκεια της σειράς και κάποια ακόμα στην ταινία. Συμβιβάζεται κανείς με τόσα μόνο;

Όταν βλέπεις τον Whedon μετά από ένα πολύ πρόσφατο Avengers να βγαίνει απ’ τη μία ενθουσιασμένος και απ’ την άλλη εμφανώς συγκινημένος και να τονίζει ότι είχε την τύχη να δουλέψει με την ΚΑΛΥΤΕΡΗ ομάδα που κατάφερε να συγκεντρώσει ποτέ, καταλαβαίνεις ότι η εικόνα και οι “οικογενειακές ιστορίες” που τη συνοδεύουν δεν είναι ένα επικοινωνιακό τρικ. Και τι να το κάνουν το επικοινωνιακό τρικ όταν στην αίθουσα του πάνελ του Comic Con δεν πέφτει καρφίτσα (10.000 άτομα σε μια αίθουσα 5.000 θέσεων!) και ανάμεσα στους browncoated fans διακρίνεις τον πορτοκαλοκίτρινο σκούφο με τα αυτάκια του Jayne που είχε εμφανιστεί σε ένα και μόνο επεισόδιο. Εδώ είναι που λένε ότι η εγχείρηση πέτυχε αλλά στην προκειμένη περίπτωση τον ασθενή τον πέθαναν.

Ουδείς λέει όχι σε πιθανή τηλεοπτική επανασύνδεση αν και έχουμε την εντύπωση πως κάτι τέτοιο είναι πλέον δύσκολο να γίνει. Άλλωστε δε νοείται Serenity χωρίς Wash (Alan Tudyk) στο τιμόνι. Ενώνουμε και μεις λοιπόν τα χέρια μαζί τους και ανανεώνουμε το ραντεβού για την 20η επέτειο, με την ευχή η browncoated παγκόσμια οικογένεια να μεγαλώσει και να εξαπλωθεί ακόμα περισσότερο. Μέχρι τότε περιμένουμε νέα απ’ τη Serenity…

Το πάνελ του Comic Con 2012 για την 10η επέτειο του Firefly

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ