Florence: Φάλτσο Σοπράνο – Florence Foster Jenkins (2016)

Έξοχη επιλογή για όσους θα θελήσουν να δουν σε θερινό μια κωμωδία που σίγουρα θα ξεχάσουν

 ★½☆☆☆ 

Σκηνοθεσία: Stephen Frears
Σενάριο: Nicholas Martin
Πρωταγωνιστούν: Meryl Streep, Hugh Grant, Rebecca Ferguson
Διάρκεια: 110′
Χώρα: Ηνωμένο Βασίλειο
Διανομή: Feelgood Entertainment

PosterΗ κοσμική Florence Foster Jenkins ( Meryl Streep ) πιστεύει πως είναι το αηδόνι της όπερας ενώ στην πραγματικότητα είναι εντελώς φάλτσα. Ο σύζυγος και ατζέντης της , St Clair Bayfield (Hugh Grant), Άγγλος αριστοκράτης και ηθοποιός, της συντηρεί αυτή την ψευδαίσθηση. Όταν η Florence θα αποφασίσει να δώσει κονσέρτο στο θρυλικό Carnegie Hall το 1944, ο St Clair ξέρει οτι καλείται να αντιμετωπίσει την μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του.

Η τρεις φορές βραβευμένη με Oscar Meryl Streep και για πολλούς η καλύτερη ηθοποιός των τελευταίων ετών, ενσαρκώνει μια κακόφωνη, cult τραγουδίστρια που μεσουρανούσε στους ελιτίστικους κύκλους της αριστοκρατίας της Νέας Υόρκης τις δεκαετίες του ’30 και του ’40 για πολλούς λόγους, αλλά όχι για το ταλέντο της. Η ιστορίας της εντελώς εξωπραγματική αλλά και συγχρόνως τραγική (κάτι που η ταινία αποφεύγει να αγγίξει) δίνει ένα έξοχο υλικό για κινηματογραφική μεταφορά. Ο Stephen Frears στην σκηνοθεσία. Τελικά τι πήγε στραβά;

O Stephen Frears ( Dangerous Liaisons, The Grifters, The Queen ) έχει χάσει εδώ και καιρό το ιδιαίτερο στιλ που κάποτε τον χαρακτήριζε. Και η »Florence» είναι το απόλυτο παράδειγμα αυτής της απουσίας. Χωρίς καν να προσπαθεί να ανατρέψει την σχεδόν ενοχλητική ελαφρότητα του σεναρίου που έγραψε ο Nicholas Martin και να παραμείνει στα επίπεδα της δραματικής κομεντί , έκανε μια ταινία που…ναι, θα μας άρεσε να βλέπαμε Σάββατο μεσημέρι. Στηριζόμενη ακόμα και σε παραποιήσεις της πραγματικής ιστορίας (το βατερλό του Carnegie Hall παρουσιάζεται απλά ως ένα ατυχές περιστατικό) η ταινία στέλνει περίπατο κάθε ίχνος σοβαρότητας και αντιμετωπίζεται ανάλογα. Κάθε υποψία ανάλυσης της ιδιαίτερης αυτής προσωπικότητας, εξαφανίζεται μέσα σε φαρσικά επεισόδια και στην προσπάθεια της Meryl Streep να ερμηνεύσει τέλεια για άλλη μια φορά, μια κακή τραγουδίστρια.

Η απατηλή λάμψη των φιλοδοξιών, η πραγματικότητα και το φαινόμενο των ανθρώπων που με την δύναμη του χρήματος που διαθέτουν προσπαθούν να διακριθούν σε κάτι που είναι απο την φύση αδύνατον, θα μπορούσε να αποτελέσει μια σταθερή βάση για μια δραματική κομεντί ,αν το γραμμένο στο πόδι σενάριο δεν σάρωνε οτιδήποτε έχει σχέση με την ταινία. H μουσική του Alexander Desplat απλά συνοδεύει τα αστεία περιστατικά της ταινίας και τονίζει το επιτυχημένο γρήγορο μοντάζ της ταινίας.
Έξοχη επιλογή για όσους θα θελήσουν να δουν σε θερινό μια κωμωδία που σίγουρα θα ξεχάσουν,αν και πρωταγωνιστεί η Meryl Streep με τον Hugh Grant (ονομάζεται miscasting) και την σκηνοθετεί ο Stephen- κάποτε έκανα ωραίες ταινίες- Frears. Θα προτιμήσουμε να θυμόμαστε αυτή την όμορφη,τραγική ιστορία δια χειρός Xavier Giannoli και το »Marguerite» που είδαμε πρόσφατα.
Φάλτσο ταινία!

Αχιλλέας Βασιλείου

O Αχιλλέας Βασιλείου γεννήθηκε λίγο πριν το δεύτερο μέρος του «The Godfather» κερδίσει το Oscar καλύτερης ταινίας. Επιβεβαιωμένες πηγές αναφέρουν οτι η σύλληψη από τους γονείς του έγινε εφόσον αυτοί παρακολούθησαν το τρίωρο έπος «Lawrence of Arabia». Στα 6 του χρόνια, μεγαλύτερα ξαδέλφια του τον ανάγκασαν να δει τον «Εξορκιστή» και έτσι ο δαίμονας του σινεμά τον κυρίευσε στην κυριολεξία. Σπούδασε δημοσιογραφία, μόνο και μόνο για να ασχοληθεί με την κριτική κινηματογράφου. Στόχος του: H Live αναμετάδοση της Απονομής Oscar μέσα από το Dolby Theater.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*