Δωρεάν κύκλος διαλέξεων ‘Αισθητικά ρεύματα στον κινημ/φο’

...

Γράφει ο Δημήτρης Μπουτουρέλης – Γραμματικόπουλος

Στιγμιότυπο από το «Breathless» του Jean Luc Godard

O Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Ηλιούπολης «Γρηγόρης Γρηγορίου» σε συνεργασία με την Κινηματογραφική Λέσχη Ηλιούπολης παρουσιάζουν τον κύκλο διαλέξεων «Αισθητικά ρεύματα στον κινηματογράφο», από 18 Φεβρουαρίου έως 11 Μαρτίου 2013. Δίνουν έτσι την ευκαιρία στο αθηναϊκό σινεφίλ κοινό να μελετήσει μια ποικιλία κινηματογραφικών ρευμάτων και να εξερευνήσει την σημασία τους στην πορεία της έβδομης τέχνης και στην ανάγνωση μιας ταινίας. Οι διαλέξεις θα λάβουν χώρα στο Θέατρο Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης, 19:00 – 21:00 και η είσοδος θα είναι ελεύθερη! Μια πολύ καλή ευκαιρία για να διευρύνει κανείς τους κινηματογραφικούς του ορίζοντες, να ανακαλύψει καινούργιες ταινίες και να συζητήσει με ανθρώπους που μοιράζονται το ίδιο πάθος για σινεμά!

Το πρόγραμμα των διαλέξεων έχει ως εξής:

Δευτέρα, 11/02/2013

«Εισαγωγή στα αισθητικά ρεύματα του κινηματογράφου»

Από τις πρωτοποριακές αναζητήσεις της δεκαετίας του ’20, τον Ιταλικό Νεορεαλισμό της μεταπολεμικής περιόδου και το επαναστατικό πνεύμα της Nouvelle Vague και του Free Cinema, στον κινηματογράφο της παγκοσμιοποίησης. Ένα πανόραμα της κινηματογραφικής τέχνης.

Προβολή αποσπασμάτων χαρακτηριστικών ταινιών.

Εισηγητής: Δημήτρης Καλαντίδης, ιστορικός και κριτικός κινηματογράφου

Δευτέρα, 18/02/2013

«Από τον βουβό στον ομιλούντα»

Οι σημαντικότερες υφολογικές και εθνικές κινηματογραφικές σχολές του βουβού (γαλλικός ιμπρεσιονισμός, γερμανικός εξπρεσιονισμός, ρωσικός επαναστατικός κινηματογράφος, γαλλική αβάν γκαρντ, αμερικανικές πρωτοπορίες).

Πρώτη δεκαετία του ομιλούντος (δεκαετία του ’30), τόσο στις ΗΠΑ με τη δημιουργία των ειδών (γκανγκστερική ταινία, μιούζικαλ, γουέστερν, φανταστικό, κ.ά.) όσο και στον ευρωπαϊκό χώρο με τον σχηματισμό των πρώτων εθνικών σχολών (σταλινικός και ναζιστικός κινηματογράφος, «άσπρα τηλέφωνα», η γαλλική νατουραλιστική σχολή, κ.λπ.).

Οι υφολογικές και εκφραστικές ανακαλύψεις της λεγόμενης «σκηνοθεσίας σε βάθος πεδίου» (περιπτώσεις Ουίλιαμ Ουάιλερ και Όρσον Ουέλς).

Προβολή σκηνών χαρακτηριστικών ταινιών.

Εισηγητής: Στάθης Βαλούκος, συγγραφέας και ιστορικός κινηματογράφου

Δευτέρα, 25/02/2013

«Νεορεαλισμός: Η εκκίνηση αλλά και το παρόν του νεότερου κινηματογράφου»

Ο Ιταλικός Νεορεαλισμός γεννήθηκε μέσα στα ερείπια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Βγήκε στους δρόμους, υιοθέτησε το ντοκουμέντο, προσέγγισε τον άνθρωπο στην καθημερινότητα και στα προβλήματά του, εξέφρασε το αίτημα της κοινωνικής αλλαγής, σε μια ολιστική διαδικασία. Απλώθηκε σε ολόκληρη την υφήλιο, άλλαξε την προσέγγιση στον κινηματογράφο και τροφοδοτεί από τότε αδιάλειπτα τα νεότερα κινήματα.

Προβολή αποσπασμάτων χαρακτηριστικών ταινιών.

Εισηγητής: Γιάννης Μπακογιαννόπουλος, κριτικός κινηματογράφου

Δευτέρα, 04/03/2013

«Free Cinema στη Μ. Βρετανία – Nouvelle Vague στη Γαλλία – “Ανεξάρτητοι” στην Αμερική»

Τι έφερε η Άνοιξη των 60’s στον ευρωπαϊκό κινηματογράφο και πώς επηρέασε τον ανεξάρτητο αμερικάνικο κινημα-τογράφο. Από το επαναστατικό πνεύμα του Free Cinema που έδωσε φωνή στην εργατική τάξη της Μεγάλης Βρετανίας, μέχρι τους πρωτοποριακούς πειραματισμούς στη φόρμα και στη σημειολογία της εικόνας που έφερε η γαλλική Nouvelle Vague, οι συνδέσεις είναι πολλές και επιδραστικές στη γέννηση του Ανεξάρτητου Αμερικάνικου Κινηματο γράφου.

Προβολή αποσπασμάτων από τις ταινίες «Σάββατο βράδυ, Κυριακή πρωί» του Κάρελ Ράις, «Ένα ή δυο πράγματα που ξέρω γι’ αυτήν» του Ζαν-Λικ Γκοντάρ, «Σκιές» του Τζον Κασσαβέτη και «Πέρα από τον παράδεισο» του Τζιμ Τζάρμους.

Εισηγήτρια: Βένια Βέργου, κριτικός κινηματογράφου

Δευτέρα, 11/03/2013

«Εικόνες χωρίς Σύνορα»

Μια περιπλάνηση στο σινεμά της παγκοσμιοποίησης, παρέα με σχολές, τάσεις και φαντάσματα.

Προβολή αποσπασμάτων χαρακτηριστικών ταινιών.

Εισηγητής: Ανδρέας Τύρος, κριτικός κινηματογράφου

Για τη λίστα όλων των Filmmaking άρθρων κάντε κλικ εδώ.

Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Αγαπάμε τον κινηματογράφο και όλα του τα είδη χωρίς διακρίσεις και κουλτουριάρικες αγκυλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ