Γάλα (2008)

...

Γράφει ο Δημήτρης Ασπρολούπος

Την ερχόμενη πέμπτη βγαίνει στους κινηματογράφους η ελληνική ταινία Μπιγκ Χιτ που είναι μία ελληνική προσέγγιση σε ένα κατά βάση αμερικάνικό είδος (ή τουλάχιστον που άκμασε στις ΗΠΑ), στο Film Noir. Με αφορμή λοιπόν αυτή τη κυκλοφορία σας παρουσιάζουμε στην ταινιοθήκη μας μια ταινία μικρού μήκους του ίδιου είδους. Ο πρωταγωνιστής χωρίς όνομα (όπως συμβαίνει στις περισσότερες ταινίες του είδους) βρίσκεται στο «γκρίζο» σπίτι του και ψάχνει στο ντουλάπι του για γάλα. Αφού όλα τα μπουκάλια είναι άδεια θα βγει έξω για να το αναζητήσει.

Με μία ασπρόμαυρη φωτογραφία, που συχνά θυμίζει εξπρεσιονιστικές ταινίες, οι πρωτοεμφανιζόμενοι τότε σκηνοθέτες Αλέξανδρος Σιπσίδης και Κωνσταντίνος Φραγκούλης κάνουν ένα σχόλιο στη γκρίζα καθημερινότητα και στην αναζήτηση της διαφορετικότητας που θα δώσει μία νότα αισιοδοξίας. Το περιβάλλον φωτίζεται ιδανικά και αναδεικνύει μέσα από τα ασπρόμαυρα πλάνα και την πρωτότυπη, σκηνοθετική και σκηνογραφική προσέγγιση, την παρακμή και την απομόνωση της σύγχρονης ζωής με χαρακτήρες που ψάχνουν ο καθένας με το τρόπο του, το γάλα που συμβολίζει εδώ την αντίθεση στον κόσμο του μαύρου στον οποίο ζουν.

Η ταινία ήταν η πτυχιακή εργασία των σκηνοθετών και κέρδισε αρκετά βραβεία μεταξύ των οποίων και του καλύτερου φοιτητικού φιλμ μικρού μήκους στη Δράμα και στο αντίστοιχο τμήμα του φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Ο Αλέξανδρος Σιπσίδης ξανασυμμετείχε στο φεστιβάλ της Δράμας με την επόμενη ταινία του, το Iris το 2011 και κέρδισε την Εύφημο Μνεία του φεστιβάλ.

Δείτε εδώ όλες τις ταινίες της ταινιοθήκης

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ