Οικογένειες και ηθικές αξίες θίγονται στο καινούριο επεισόδιο “Game of Thrones”

"Unbowed, Unbent, Unbroken"

Σε κάποια συγκεκριμένα σημεία σε μια τηλεοπτική σεζόν μια σειράς, όλα τα προσεκτικά βήματα του κόσμου όσον αφορά στην υπόθεση αυτή αρχίζουν να κουράζουν και να θεωρούνται αδιάφορα, καθώς ο θεατής αποζητάει ένα “σκακιστικό” επεισόδιο. Τα δύο προηγούμενα επεισόδια “Game of Thrones” είχαν προθερμάνει καταλλήλως το έδαφος γι αυτό εδώ το επεισόδιο, κρατώντας πιο χαμηλούς τους τόνους προκειμένου το “Unbowed, Unbent, Unbroken” να μας συγκλονίσει ακόμα περισσότερο.

Το “Unbowed, Unbent, Unbroken” περιείχε κακές στιγμές για όλους τους εμπλεκόμενους στην υπόθεση, εκτός από τους πραγματικά κατάπτυστους χαρακτήρες. Αυτή η εβδομάδα μας έδωσε τους κακούς χαρακτήρες της σειράς να κάνουν αυτό στο οποίο είναι καλύτεροι : να είναι κακοί φυσικά. Αυτό βέβαια δεν οδήγησε παρά σε ένα απολαυστικό επεισόδιο.

SPOILER ALERT!!

Πρώτος και καλύτερος από τους διεστραμμένους/κακούς της σειράς ο Ramsay Bolton, ο οποίος είναι άξιο απορίας το πώς οι γυναίκες μπορεί να τον ερωτεύονται. Και όμως η (πρώην) ερωμένη του Miranda πράσινη από τη ζήλια της για τον επικείμενο γάμο του με την Sansa Stark, απειλεί εμμέσως αυτή -καθώς της ξεπλένει το μαύρο χρώμα από τα μαλλιά της (δεν υπάρχει άλλωστε, όπως λένε, λόγος να κρύβεται πια)- ότι θα καταλήξει σαν τις υπόλοιπες πρώην ερωμένες του Ramsay αν δεν προσέχει – δηλαδή φαγωμένη από τα σκυλιά. Η Sansa όμως δείχνει προσωπικότητα ίσως για μια από τις πιο αξιόλογες φορές της καθ’όλη τη διάρκεια της σειρά και της αντιμιλά, λέγοντάς της ότι είναι στο πραγματικό της σπίτι πλέον, το Winterfell και οι εκφοβισμοί της δεν έχουν επίδραση πάνω της. Δεν είμαστε σίγουροι αν πιστεύουμε στον ατρόμητο χαρακτήρα της βέβαια, μιας και όσα ειπώθηκαν από την Miranda για τον Ramsay Bolton μοιάζουν πέρα για πέρα αληθινά.

Το διεστραμμένο του πρόσωπο μάλιστα δεν άργησε να φανεί με τον χειρότερο τρόπο στη Sansa,μιας και την πρώτη νύχτα του γάμου τους, τη βίασε έχοντας και τον Theon/Reek να παρακολουθεί με το ζόρι την παιδική του φίλη “να γίνεται γυναίκα” με δάκρυα στα μάτια. Μια από τις πιο βασανιστικές στιγμές εδώ και πολλά επεισόδια, αν και η βία είναι κάτι στο οποίο το “Game of Thrones” μας έχει φυσικά συνηθίσει.

gameofthrones15_130.0

 

Όσον αφορά την αδερφή της Sansa τώρα, τη μικρή αλλά πεισματάρα Arya Stark, τα πράγματα γι αυτήν δεν κινούνται τόσο γρήγορα όσο για τους υπόλοιπους χαρακτήρες αυτή τη σεζόν. Τα μυστικά του House of Black and White δεν αποκαλύπτονται τόσο εύκολα, και η Arya μάλλον πρέπει να τρίψει αρκετές φορές τα πατώματα ακόμα μέχρι να μυηθεί σε αυτά και στις διαδικασίες του σχετικά με τους απρόσωπους ανθρώπους – όπως και με  τον “Aπρόσωπο Θεό”, όπως ακούσαμε σε αυτό το επεισόδιο. Απ’ό,τι όμως της αποκαλύφθηκε σε αυτό το επεισόδιο, όσοι πεθαίνουν μέσα σε αυτό το σπίτι, όπως ένα μικρό κοριτσάκι του οποίου ουσιαστικά του έκανε ευθανασία η Arya καθώς έπασχε από μια ανίατη ασθένεια, καθαρίζονται και τα πρόσωπά τους φυλάττονται σε μια τεράστια αίθουσα, έτοιμα για χρήση από τους Faceless Men. Και αν κρίνουμε από τα πρόσωπα… έχουν πεθάνει μάλλον πολλοί μέσα σε αυτό το σπίτι. Η Arya όμως, κατά την άποψη του Jaqen H’ghar, ή μάλλον, του ανθρώπου που έχει πάρει τη μορφή του jaqen H’ghar, δεν είναι ακόμα έτοιμη να παραδώσει όλο της το παρελθόν, τις αναμνήσεις της, τα όνειρα και τις επιθυμίες της προκειμένου να γίνει Απρόσωπη. Αλλά, αν παραμείνει κάμποσα χαστούκια ακόμα και μάθει να λέει καλά ψέμματα για το παρελθόν της, ίσως μπορέσει απλά να γίνει κάποια άλλη.

Και αν θυμάστε τον Tyrion και τον Jorah που γλίτωσαν από του χάρου τα δόντια στο προηγούμενο επεισόδιο (βέβαια δεν είμαστε ακόμα τόσο σίγουροι για τον Jorah, μιας και ένας από του Stone Men τον άγγιξε, μεταφέροντάς του έτσι την ασθένειά του), οι κακοτοπιές πάνω στις οποίες τυγχάνουν δεν έχουν τελειωμό. Κι αυτό γιατί τους έπιασαν έμποροι σκλάβων, πάνω εκεί που οι δυο τους είχαν σχεδόν γίνει φίλοι, και ενώ αρχικά σκόπευαν να πουλήσουν τον Jorah στο Volantis και να σκοτώσουν τον Tyrion, ο τελευταίος τους έπεισε να τους οδηγήσουν στο Meereen, μιας και εκεί πρόσφατα ξανάνοιξαν (από την Daenerys, όπως πληροφορηθήκαμε στο προηγούμενο επεισόδιο) τα fighting pits και εκεί ο Jorah μπορεί να κερδίσει για τους εμπόρους περισσότερα λεφτά απ’ό,τι αν τον πουλούσαν απλά στο Volantis. Όσον αφορά τον Tyrion, σκοπεύουν να ψάξουν να βρουν έναν καλό έμπορο…πέους, προκειμένου να πουλήσουν το όργανό του, μιας και το μόριο των νάνων φέρνει λένε καλή τύχη. Μία τουλάχιστον ρατσιστική εθιμική παραξενιά που όμως εδώ γλίτωσε τον Tyrion από βέβαιο θάνατο.

67990-tyrion

Σε ένα πολύ πιο ρομαντικό σκηνικό τώρα, στους καταπράσινους κήπους του Dorne, η Myrcella Lannister και ο Trystane (γιος του Πρίγκιπα Doran) ζουν το νεανικό τους έρωτα, όταν διακόπτονται από το θείο (εχμ, πατέρα) της Jaimie Lannister και τον Bronn, οι οποίοι εισήλθαν στο βασίλειο με τις στολές των φρουρών του Dorne. Κάπου εκεί oι Sand Snakes αντιλαμβάνονται την παρουσία τους, και πριν ο Jaimie καταφέρει να πείσει την Myrcella να γυρίσει πίσω μαζί του στο King’s Landing, ξεσπάει μια μάχη ανάμεσα στον Jaimie και τον Bronn και τις κόρες του Oberyn. Αλλά δεν καταλήγει κάπου, μιας και όλοι τους συλλαμβάνονται από τους υπόλοιπους φρουρούς, όπως και η Ellaria Sand, η οποία βρισκόταν άλλωστε πίσω από το όλο εγχείρημα απαγωγής της Myrcella. Χμ, δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά ποιος θα είναι ο νικητής και ποιος ο χαμένος σε αυτή την ιστορία.

Τέλος, πίσω στο King’s Landing, και με την Cersei να έχει δώσει όλη την εξουσία στην πιο φανατική εκκλησία της πόλης, αυτή ζητάει καταρχήν από τον Petyr Baelish να γυρίσει από το Winterfell όπου αυτός σκοπεύει να οδηγήσει τα στρατεύματα του Βασιλιά για την επικείμενη μάχη Bolton-Baratheon, μόνο αν κρατάει μαζί του το κεφάλι της Sansa Stark. Ο Littlefinger, γνωστός για την πονηριά και τη διαστροφή του, δεν αρνείται τη διαταγή της Cersei, μάλιστα της ζητά ως αντάλλαγμα τον τίτλο “Warden of the North” αλλά ακόμα δεν μπορούμε να καταλάβουμε τους σκοπούς του γιατί δεν μπορούν άλλωστε να είναι τόσο κοινοί.

Η μέρα της Cersei όμως δεν τελειώνει με αυτή τη συνάντηση μόνο, αλλά έρχεται σε αντιπαράθεση και με μια πάρα πολύ νευριασμένη, αποφασισμένη και όσο πρέπει αθυρόστομη Olenna Tyrell, η οποία ζητά την αποφυλάκιση του Loras που κρατείται από τον High Sparrow και τους ακολούθους του λόγω της ομοφυλοφιλίας του. Κι ενώ στην ανάκριση που γίνεται ο Loras και η Margaery αρνούνται την ομοφυλοφιλία αυτού, εισέρχεται στην αίθουσα ως μάρτυρας ο εραστής του, Olyvar, ο οποίος και καταθέτει κατά του Loras, βάζοντας αυτόν αλλά και τη Margaery το κρατητήριο, προκειμένου να γίνει μια κανονική δίκη ώστε να αποφασιστεί η μοίρα του Loras αλλά και η τύχη της Maragery που πλέον θεωρείται ότι ψευδομαρτύρησε σε άγια ανάκριση. ‘Οσο για τον Tommen, παρά τις φωνές της Margaery παρακολουθεί τη σκηνή αβοήθητος και χωρίς να μπορεί να πράξει κάτι.

Μαρίνα Βερλέκη

Η Μαρίνα είναι ένας αποτυχημένος κλώνος stormtrooper, επομένως περιορίζεται στο να γράφει και να σχολιάζει συνεχώς. Αλλά κατά βάθος θα ήθελε να είναι το σκισμένο all-star του Mark Renton.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ