Η πρεμιέρα του πέμπτου κύκλου “Game of Thrones”

“The Wars to Come”

Το επικό, μεσαιωνικό δράμα του HBO “Game of Thrones”, έχει αποκτήσει τρομερά μεγάλο φανατικό κοινό από τότε οπυ το πρωτο-παρακολουθήσαμε στις οθόνες μας, περίπου 4 χρόνια πριν – και τώρα το τηλεοπτικό δίκτυο πληρώνει το τίμημά του γι αυτήν τη δημσιότητα.

Το “Game of Thrones” ήδη αποτελεί  την περισσότερο «χτυπημένη» από την πειρατεία σειρά του 2015 σύμφωνα με έρευνα, μέχρι το σημείο που τα τέσσερα πρώτα επεισόδια του πέμπτου της κύκλου διέρρευσαν στο διαδίκτυο ώρες πριν την επίσημη πρεμιέρα του πρώτου επεισοδίου στην αμερικάνικη τηλεόραση.

Αυτή η σειρά λοιπόν με τους πιο φρικτούς αλλά και εφευρετικούς θανάτους, με αρκετό σεξ, με πισώπλατα μαχαιρώματα και ένα σάουντρακ με βάση το τσέλο και την έμπνευση του Jonathan Creek, είναι πίσω. Η αρχή του πέμπτου κύκλου “Game of Thrones”  ήταν μια υπόσχεση του μεγαλείου που πρόκειται να έρθει.

Την τελευταία φορά που ήμασταν στο Westeros, οι Lannisters έπεφταν σαν τις μύγες. Ο Joffrey δηλητηριάστηκε την ημέρα του γάμου του, και ο Tyrion, που κατηγορείται για τη δολοφονία του, είχε δραπετεύσει από τα μπουντρούμια του παλατιού αφού πρώτα φρόντισε να σκοτώσει τον πατέρα του, Tywin, και την πρώην ερωμένη του, Shae (η οποία βρέθηκε, ω προδοσία των προδοσιών, στο κρεβάτι του πατέρα του). Οι παρομοίως παραμένουν διαχωρισμένοι και εξαντλημένοι, ενώ η Daenerys, η ξανθιά εξωτική  μητέρα των δράκων, μαθαίνει πώς να κυβερνά στο Meereen.

Προσοχή, SPOILER ALERT!!

mgid-uma-image-mtv

Η πέμπτη σεζόν της σειράς άνοιξε με μια αναδρομική σκηνή, 25 χρόνια πριν, με μια νεαρή Cersei Lannister (Nell Williams) η οποία προσπαθεί να αποσπάσει μια προφητεία για το μέλλον της από την μάγισσα Maggy the Frog (Jodhi May).  Πρώτον, για να κυριολεκτήσουμε, ο David Benioff σημειώνει η σκηνή δεν είναι τεχνικά ένα «flashback» επειδή “ανοίγει” το επεισόδι, κι έτσι δεν αποτελεί μια μεταγενέστερη ρύθμιση που μας μεταφέρει in medias res πίσω στο χρόνο. Αλλά βάζοντας το θέμα της ορολογίας στην άκρη, σύμφωνα με την προφητεία που ακούστηκε, η πριγκίπισσα Lannister τελικά θα γίνει βασίλισσα, θα αποκτήσει τρία παιδιά, ο βασιλιάς της είκοσι (μπάσταρδα προφανώς;), θα δει τα παιδιά της να πεθαίνουν και, τέλος, θα ανατραπεί από μια νεότερη και πιο όμορφη βασίλισσα. Margaery Tyrell, υποθέτουμε ότι σε εσένα περνάει το μπαλάκι.

Ο Tyrion Lannister, ίσως ο πλέον αγαπητός ήρωας στη σειρά, πίνοντας στο κουτί που βρισκόταν κατά τη  διάρκεια του ταξιδιού  μακριά από την οικογένειά του, ξυπνάει σε έναν πορτοκαλί παράδεισο, ένα αίθριο με μπεζ κουρτίνες και οπωροφόρα δέντρα: το σπίτι ενός εμπόρου που γνωρίζει ο Varys οι δυο τους ανταλλάσουν πολλές χαριτωμένες ατάκες με καλύτερη αυτη του Tyrion : “The future is shit, just like the past.”Κάπου εκεί ο varys δίνει ίσως το σπουδαιότερο hint του επεισοδίου αυτού – παρακινεί τον Tyrion να ταξιδέψει μαζί του προκειμένου να γνωρίσει και να ενώσει τις δυνάμεις του με την Daenerys Targaryen, με την οποία μοιάζουν στο αίσθημα της δικαιοσύνης και γενικότερα στα πιστεύω και στις αρχές τους. Ο Tyrion φαίνεται να συμφωνεί επομένως όλοι αναμένουμε με περίσσεια αγωνία την επικείμενη αυτή μεγάλη ένωση των δύο ηρώων που δεν έχουν ποτέ ξανά συναντηθεί.

Στο King’s Landing, μια προβληματισμένη Cersei και ο Jaime  Lannister έχουν αρχλισει πλέον να συνειδητοποιούν ότι, με την απώλεια του αδίστακτου πατέρα τους τώρα, ο θρόνος αρχίζει να απομακρύνεται από το επώνυμό τους.

Πίσω στο Meeren,  η Daenerys Targaryen δε φαίνεται να τα καταφέρνει και τόσο καλά. Ναι μεν  γκρεμίζει τα μνημεία της πόλης (σε μια εντυπωσιακή σκηνή φαίνεται να πέφτει σε αργή κίνηση ένα τεράστιο άγαλμα από μια πυραμίδα) και έχει ερωτικές σχέσεις με τον «φίλο» της  Daario Naharis. Αλλά από την άλλη, τα πιστά και ατρόμητά της στρατέυματα σκοτώνονται στους δρόμους από αντάρτες – οι οποίοι σίγουρα θα μας απασχολήσουν και σε επόμενα επεισόδια. Ο ένας δράκος της έχει χαθεί (μπορεί και να σπέρνει αυτή τη στιγμή τον τρόμο έξω από το Westeros) και οι άλλοι δύο δεν την υπακούν – σχεδόν δεν την αναγνωρίζουν και της επιτίθενται. “I’m not a politician”, δηλώνει κάποια στιγμή, “I’m a Queen”. Χμμ, συγγνώμη Daenerys, αυτή τη στιγμή δε φαίνεται να είσαι τίποτα από τα δύο.

720x405-gameofthrones15_20

Ο αρχηγός των Wildlings, ο King-beyond-the-Wall , Mance Rayder  παίρνει ένα πολύ σκληρό μάθημα. Έχει αποδεχτεί μεν τν ήττα του από τον Stannis και τον Jon Snow, από την άλλη αρνείται να τους προσκυνήσει ως υπεράνω του ή να τους υπηρετήσει στον επερχόμενο Baratheon-Bolton πόλεμο. Γι’αυτό και τον καίνε στην πυρά  (η Melisandre έβαλε κι αυτή το χεράκι της με τον γνωστό της απόκοσμο και τρομακτικό τρόπο), με τον Jon Snow, σε μια κίνηση της μεγάλης αλοσύνης που τον διέπει, να βάζει τέλος στη ζωή του Rayder όσο πιο ανώδυνα μπορούσε προκειμένου να μην βασανιστεί στη φωτιά.

Σίγουρα  το επεισόδιο αυτό δεν ήταν το πιο δραματικό μέχρι στιγμής, αλλά η ηθοποιία και το σενάριο ήταν πιο έντονα και αξιόλογα από ποτέ. Χωρίς αναμασήματα και χωρίς να κουράζει ούτε λεπτό, το επεισόδιο βούτηξε σε όλα τα εν κινήσει νήματα της ιστορίας σχεδόν, θέτοντας έτσι το σκηνικό σε ακόμα πιο περίοπτη θέση, ιδανική για πολύ παιχνίδι εξουσίας, προδοσία, ανατροπές, και φυσικά, βία.

Ας κλείσουμε με την πιο διαχρονική κι επίκαιρη ίσως ατάκα του επεισοδίου που ανήκει στην Brienne:

“All the good (masters) are dead, the rest are monsters.”

Μαρίνα Βερλέκη

Η Μαρίνα είναι ένας αποτυχημένος κλώνος stormtrooper, επομένως περιορίζεται στο να γράφει και να σχολιάζει συνεχώς. Αλλά κατά βάθος θα ήθελε να είναι το σκισμένο all-star του Mark Renton.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ