3 μικρού μήκους ταινίες του George Lucas από την δεκαετία του ’60

...

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος

Αγαπώ τον George Lucas. Όχι μόνο επειδή μεγάλωσα με τις ταινίες του (Star Wars, Indiana Jones, Willow) αλλά και επειδή τον θεωρώ έναν αρκετά σπουδαίο και πρωτοπόρο κινηματογραφιστή. Πριν όμως κάνει το ντεμπούτο του στη μεγάλη οθόνη με το φουτουριστικό θρίλερ “THX 1138”, o Lucas είχε ήδη κάνει κάποιες μικρού μήκους ταινίες κατά την διάρκεια της φοίτησής του στο USC την δεκαετία του ’60. Στο ίντερνετ, όπως και λίγο καιρό πριν με τον Robert Altman και την πρώτη του ταινία American Football, έκαναν την εμφάνισή τους τρεις art house ταινίες του Lucas από εκείνη την περίοδο.

Και στην ταινιοθήκη μας, τις φιλοξενούμε και τις τρεις!

Η πρώτη ταινία του Lucas ονομάζεται “Look at Life” η οποία έχει διάρκεια μόνο ένα λεπτό και έχει γυριστεί με 16mm κάμερα και γυρίστηκε από τον Lucas για τον σκοπό ενός animation project. Στην ουσία δείχνει διάφορες στατικές φωτογραφίες – όπως εικόνες από την Κου Κλουξ Κλαν και στρατιώτες από τον πόλεμο – με έναν αποκαλυπτικό χαρακτήρα για να τονίσει την ανησυχία της κοινωνίας στην οποία ζούσε.

Το “6-18-67” πρόκειται για ένα ημι-ντοκιμαντέρ του Lucas το οποίο ήταν και η εισαγωγή του στην πιο… Χολιγουντιανή κινηματογράφηση. Όταν κέρδισε την υποτροφία του από την Columbia Pictures, του ανατέθηκε να γυρίσει ένα making of ντοκιμαντέρ για το γουέστερν “MacKenna’s Gold” με πρωταγωνιστές τους Gregory Peck, Omar Sharif και Telly Savalas. Όταν πήγε στα γυρίσματα, ο Lucas ένοιωσε αποξενωμένος, ωθώντας τον έτσι να δημιουργήσει ένα ήσυχο οπτικό ποίημα για την φύση ενώ κινηματογραφούσε την παραγωγή σε μακρινή απόσταση.

Αλλά η πιο διάσημη μικρού μήκους ταινία του Lucas ήταν το “Electronic Labyrinth: THX 1138 4EB” στην οποία μεταμόρφωσε το γκαράζ του αεροδρομίου του Λος Άντζελες σε ένα δυσοίωνο τοπίο όπου ένας άντρας, γνωστός μόνο ως THX 1138 4EB τρέχει να ξεφύγει από μια καταπιεστική κοινωνία. Η 15λεπτη αυτή ταινία γυρίστηκε στο USC και κέρδισε το πρώτο βραβείο στο Εθνικό Φεστιβάλ Φοιτητικού Κινηματογράφου το 1968. Και όπως θα ξέρεις, θα ήταν και η βάση για την ταινία του “THX 1138” με τον Robert Duvall.

Δες τις ταινίες και περιμένω την γνώμη σου στα σχόλια παρακάτω.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ