Γιατί τα κινούμενα σχέδια με ήρωες ζώα γνωρίζουν τόσο μεγάλη επιτυχία φέτος;

Απόδραση σε μια δύσκολη εποχή

Βρισκόμαστε στη μέση του καλοκαιριού, μια εποχή που κυριαρχούν τα blockbuster, αλλά φέτος τις εντυπώσεις μέχρι στιγμής κερδίζουν τα κινούμενα σχέδια και πιο συγκεκριμένα, οι ιστορίες με ζώα που μιλούν και συμπεριφέρονται όπως οι άνθρωποι. Σε μια χρονιά που ακόμα και μεγάλοι σταρ όπως Johnny Depp και George Clooney απογοήτευσαν στο παγκόσμιο Box Office, το κοινό δείχνει να προτιμάει τις προσωπικότητες με ουρά: Αν και δεν έχουν βγει ακόμα στη χώρα μας, το “Finding Dory” της Disney και το “Secret Life of Pets” της Universal γνωρίζουν τεράστια επιτυχία όπου προβάλλονται.

Τα χαριτωμένα  τετράποδα αποτελούν ένα αντίδοτο για τη δύσκολη εποχή που διανύουμε. Ήδη οι παραγωγοί στο Χόλυγουντ αναρωτιούνται αν οι θεατές έχουν βαρεθεί τις σφαίρες, τις μάχες και τα κυνηγητά, εξαιτίας των τραγωδιών από τρομοκρατικές ενέργειες. Οι ειδικοί αποφαίνονται πως το κοινό έλκεται από τα έξυπνα ζωάκια γιατί προσφέρουν απόδραση από την πραγματικότητα. Είναι χαρακτηριστικό πως από τις 12 πιο εισπρακτικές ταινίες στην Αμερική το 2016, οι 6 είχαν ήρωες ομιλούντα ζώα (Εκτός από τις 2 προαναφερθείσες, και τα “The Jungle Book”, “Zootopia”, “Kung Fu Panda 3” και “The Angry Birds Movie”).

Το “Finding Dory” αναμένεται να γίνει το πιο επιτυχημένο εισπρακτικά animation στην Αμερική, ξεπερνώντας το “Shrek 2”. Η Ellen DeGeneres έχει λάβει πολύ θετικές κριτικές για την ερμηνεία της ως Dory, ένα εξωτικό ψάρι με αποστολή να βρει τους γονείς της. Από την άλλη, το “Secret Life of Pets”, με πρωταγωνιστές μια ομάδα ζώων που κατοικούν στο ίδιο διαμέρισμα στο Μανχάταν, έχει ξεπεράσει σε εισπράξεις άλλες πιο ακριβές παραγωγές του καλοκαιριού, όπως τα “Independence Day: Resurgence” και “The Legend of Tarzan”. Η έμπνευση σύμφωνα με τους δημιουργούς προήλθε από την αγάπη για τα δικά τους κατοικίδια και ήδη συζητιέται το sequel (αλίμονο).

Η ιδέα του ανθρωπομορφισμού, δεν είναι σε καμία περίπτωση καινούρια, αφού προέρχεται από την Αρχαία Ελλάδα και τους μύθους του Αισώπου. Στη μεγάλη οθόνη αποτυπώθηκε τη δεκαετία του ’40, με το Μίκυ Μάους και το Μπαγκς Μπάνυ.  Ακολούθησαν πολλές ακόμα ταινίες με ήρωες ζώα που μιλάνε, σκέφτονται και νιώθουν όπως οι άνθρωποι, όχι βέβαια πάντα επιτυχημένες. Πάντως, τα σημερινά τέτοιου είδους κινούμενα σχέδια είναι πιο ραφιναρισμένα και φιλοσοφημένα.

Ίσως βοηθάει και η ενασχόληση με τα πραγματικά ζώα, καθώς τα κατοικίδια καταλαμβάνουν όλο και μεγαλύτερο κομμάτι της ζωής μας. Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια κινητικότητα όσον αφορά τα δικαιώματα των ζώων με ντοκιμαντέρ όπως τα “Blackfish” και “The Cove” .

Ήδη στη χώρα μας το πέμπτο μέρος του franchise Ice Age,έχει φτάσει στο νούμερο 1 του εγχώριου Box Office, παρά τις αρνητικές κριτικές. Στο μέλλον, με ενδιαφέρον αναμένουμε την ταινία της Universal “Sing”, με τις φωνές των Scarlett Johansson και Matthew McConaughey, για μερικά τετράποδα που διοργανώνουν το δικό τους διαγωνισμό τραγουδιού.

Σοφία Κυριλλίδου

Ο κινηματογράφος για εκείνη ήταν πάντα εκεί: Σα μαθήτρια -κρυφά από τους γονείς- νοίκιαζε ταινίες από το videoclub, σα φοιτήτρια σπούδασε κινηματογράφο. Άλλωστε, πάντα της άρεσαν τα ταξίδια!
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ