48 Go Green Project: Το σινεμά βάφτηκε πράσινο

...

[typography size=»17″ ]Γράφει ο Γιώργος Κόκουβας[/typography]

Για τη λίστα όλων των Filmmaking άρθρων κάντε κλικ εδώ

Έχετε 48 ώρες να σκαρφιστείτε ένα σενάριο. Να φτιάξετε σκηνικά, να κινηματογραφήσετε την ιστορία σας, να μοντάρετε και να ολοκληρώσετε μια μικρού μήκους ταινία. Έχετε ακριβώς δύο ημέρες για να σώσετε τον πλανήτη. Με άλλα λόγια, να γίνετε μέρος του 48 Go Green.

 • Τι είναι;
  Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό πείραμα, έναν διαδικτυακό διαγωνισμό που ξεκίνησε πριν από 3 χρόνια στην Αθήνα από δύο συνεργάτες που αγαπούν τον κινηματογράφο και την οικολογία. Οι Francesco Vitali και Χρήστος Σιαμέτης δημιούργησαν το 48 Go Green το 2009 και πλέον το project όχι μόνο γίνεται θεσμός με ταυτόχρονες συμμετοχές από όλο τον κόσμο, αλλά δίνει την ιδανική ευκαιρία σε επίδοξους κινηματογραφιστές (σαν αυτούς που ελπίζει να έχει αυτή εδώ η στήλη) να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους, αφιερώνοντας δύο ημέρες στην έβδομη τέχνη και στέλνοντας μέσω αυτής ένα ηχηρό μήνυμα για την οικολογική καταστροφή.
 • Οι κανόνες του παιχνιδιού
  Όπως είπαμε –και όπως δηλώνει το όνομα του θεσμού- τα πάντα γίνονται σε 48 ώρες, και συγκεκριμένα από τις 9 ως τις 11 Μαρτίου 2012. Η διαδικασία είναι απλή:
  -Αν ενδιαφέρεστε, εγγράφεστε στο project εδώ και πληρώνετε την συμμετοχή της ομάδας σας (150 δολάρια μέχρι τις 20 Φεβρουαρίου ή 175 δολάρια μετά από αυτή την ημερομηνία).
  -Στις 9 Μαρτίου, 19.00 τοπική ώρα, οι διοργανωτές θα επιλέξουν τυχαία μια οικολογική θεματική για εσάς (π.χ. «Σώσε το περιβάλλον» ή «Σώσε το νερό» ή «Σώσε τα ζώα» ή κάποια από τις υπόλοιπες που μπορείτε να δείτε εδώ) και θα σας την αποστείλουν με email. Στο ίδιο μήνυμα, θα περιέχονται και τα «elements», δηλαδή ένας χώρος/ένα αντικείμενο, μία ατάκα και ένας χαρακτήρας, που θα πρέπει υποχρεωτικά να ενταχθούν στην ταινία σας.
  -Ως εκείνη τη στιγμή, το μόνο που μπορείτε να έχετε κάνει ως προετοιμασία είναι να έχετε συγκεντρώσει την ομάδα σας (ηθοποιούς, συνεργείο κλπ, οι οποίοι πρέπει να συμμετέχουν εθελοντικά) και να έχετε βρει πιθανούς χώρους και εξοπλισμό γυρισμάτων.
  -Από την στιγμή που θα σας δοθεί το θέμα, έχετε ακριβώς 48 ώρες να στήσετε, να γυρίσετε, να μοντάρετε και να ανεβάσετε την ταινία σας στην ιστοσελίδα του 48 Go Green. Η διάρκεια της ταινίας πρέπει να είναι από 4 έως 7 λεπτά (+1’ για τα credits στους τίτλους τέλους).
  -Ακολουθεί online ψηφοφορία κοινού. Από τις ταινίες που θα λάβουν τις περισσότερες ψήφους, μια κριτική επιτροπή καλλιτεχνών θα επιλέξει τις 15 καλύτερες και στην συνέχεια το κοινό θα ψηφίσει και πάλι για να αναδείξει τον τελικό νικητή.

 • Το έπαθλο
  Η προσπάθεια που ξεκίνησε ως ένα αθηναϊκό project, έδειξε τα δόντια της κερδίζοντας την διεθνή προσοχή και πέρυσι ταξίδεψε μέχρι το Φεστιβάλ των Καννών, το οποίο υποδέχθηκε τους νικητές και πρόβαλε τις δημιουργίες τους. Το 2012, το 48 Go Green κάνει ένα βήμα παραπάνω και στέλνει τους νικητές πέρα από τον Ατλαντικό, στο Hollywood. Η νικήτρια ομάδα λοιπόν, εκτός από χρηματικό έπαθλο (αυξημένο φέτος στο 10.000 δολάρια), ταξιδεύει με όλα τα έξοδα πληρωμένα στο L.A. για να προβάλλει την ταινία της και να μιλήσει με τους παραγωγούς του Hollywood. Φυσικά, δεν είναι αμελητέα τα οφέλη σε καλλιτεχνικό και συναισθηματικό επίπεδο: Αφενός σας δίνεται η αφορμή να πειραματιστείτε κινηματογραφικά σε μικρό χρονικό διάστημα, και αφετέρου να δηλώσετε με τις εικόνες σας την ευαισθητοποίησή σας για τα προβλήματα του πλανήτη.
 • Γιατί 48 ώρες και γιατί online;
  Οι διοργανωτές λύνουν τις απορίες:
  48 ώρες, γιατί έτσι γλιτώνουμε χρόνο, χρήματα και ενέργεια. Επιστρέφουμε «back to basics», δηλαδή σε δημιουργίες με μια κάμερα, ένα laptop και πρόσβαση στο διαδίκτυο. Και online, γιατί έτσι μπορούν να συμμετάσχουν ταυτόχρονα, άτομα από όλο τον πλανήτη – όπως και κάνουν. Παράλληλα, μπορούν να δουν την δουλειά μας επίσης άνθρωποι από όλο τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένων των παραγωγών του Hollywood).
 • Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε;
  Δείτε όλους τους όρους συμμετοχής εδώ.
  Δείτε εδώ την ταινία που κέρδισε το 2011 το πρώτο βραβείο με τίτλο «Charlie the man who brought back the sea» και… ψηθείτε. Καλή τύχη σε όσους αποφασίσουν να συμμετέχουν!

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*