Ο Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι (2012)

...


 

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος


Σκηνοθεσία: Γιάννης Σμαραγδής
Σενάριο: Γιάννης Σμαραγδής, Παναγιώτης Πασχίδης, Jackie Pavlenko, Vladimir Valutskiy
Πρωταγωνιστούν: Sebastian Koch, Catherine Deneuve, John Cleese, Evgeny Stychkin, Juan Diego Botto, Olga Sutulova, Λάκης Λαζόπουλος, Χριστόφορος Παπακαλιάτης, Πάυλος Κοντογιαννίδης, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Πάυλος Κοντογιαννίδης, Γιάννης Βούρος
Διάρκεια: 101’
Χώρα: Ελλάδα, Ρωσία

 

Για άλλη μια φορά ο σκηνοθέτης Γιάννης Σμαραγδής, καταπιάνεται από μια ισχυρή ελληνική προσωπικότητα και κάνει την ζωή του ταινία. Μετά τον Καβάφη και τον El Greco έχει σειρά η ιστορία του Έλληνα ναυσιπλόου κι ευεργέτη της Ελλάδας και της Ρωσίας, Ιωάννη Βαρβάκη, όπου από πειρατής του Αιγαίου έφτασε στην αυλή της Μεγάλης Αικατερίνης της Ρωσίας για να απλωθεί στις ακτές της Κασπίας Θάλασσας και να καταλήξει στη διχασμένη Ελλάδα της επανάστασης του 1821.

“O Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι” είναι μια αρκετά φιλόδοξη ταινία. Ο Βαρβάκης (Sebastian Koch) ήταν ο πειρατής που «τόλμησε να ονειρευτεί» και ο Σμαραγδής, δυστυχώς, φάνηκε υπερβολικά φιλόδοξος για ένα τέτοιο όνειρο. Το μόνο που καταφέρνει είναι ένας φτηνός εντυπωσιασμός με την βοήθεια μιας πανάκριβης υπερπαραγωγής για τα σημερινά ελληνικά δεδομένα. Πέρα όμως από αυτό το πομπώδες περιτύλιγμά του, ο Σμαραγδής δεν δείχνει να είναι ικανός να δώσει ψυχή στο όνειρο του θαλασσοπόρου του, δημιουργώντας μια ταινία που το ελάχιστο που μπορεί να την χαρακτηρίσει κανείς είναι ως καρικατούρα.

Επιλέγει να αφηγηθεί την ιστορία του με την μορφή ενός παραμυθιού για παιδιά μέσω του πιστού φίλου του Βαρβάκη, Ιβάν (Evgeniy Stychkin), προσπαθώντας να ξετυλίξει έτσι ένα κουβάρι γεγονότων αφήνοντας όμως έξω πολλές, και ίσως τις πιο ενδιαφέρουσες, πτυχές της ζωής του. Στο φινάλε καταλήγει να είναι ένα αδέξιο και ανειλικρινές ιστορικό μελόδραμα χωρίς ουσία. Με καστ από Ελλάδα, Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία, Γερμανία και Αργεντινή, το φιλμ αυτό αποδεικνύεται ως ο προσωπικός Πύργος της Βαβέλ του σκηνοθέτη το οποίο, αν και προσπαθεί για το καλύτερο, μένει ατελείωτο και παγιδευμένο στην δική του ασυναρτησία.

Και μιας και μιλάμε για το καστ, η ταινία έχει μαζεμένους αρκετούς μεγάλους σταρ του παγκόσμιου κινηματογράφου που, ενώ όλοι τους προσπαθούν για να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, οι κακοί (και πολλές φορές αστείοι) διάλογοι και η σκηνοθεσία τους κάνουν να φαίνονται τουλάχιστον μέτριοι. Ηθοποιοί όπως η ντίβα του γαλλικού σινεμά Catherine Deneuve και ο John Cleese μοιάζουν ανήμποροι να αποδώσουν τα μέγιστα και πολλές φορές καταντούν γελoίοι. Ο Γερμανικής καταγωγής Sebastians Koch, γνωστός από την οσκαρική ταινία “Ζωές των Άλλων”, στον ρόλο του Βαρβάκη είναι ίσως αυτός που ξεχωρίζει προσθέτοντας την απαραίτητη γοητεία και βάθος στον χαρακτήρα του, χωρίς όμως να είναι πολλές φορές αρκετό. Και δυστυχώς εδώ ισχύει η φράση στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμoς.

“O Θεός Αγαπάει το Χαβιάρι” θα μπορούσε να ήταν μια συναρπαστική ταινία με δολοπλοκίες, ανατροπές και συναίσθημα. Εξάλλου μιλάμε για την ζωή του Ιωάννη Βαρβάκη του σπουδαίου πειρατή, θαλασσοπόρου και ευεργέτη της Ελλάδος. Αντ’ αυτού έχουμε μια ταινία που ούτε σέβεται την νοημοσύνη σας άλλα ούτε τον χρόνο που θα διαθέσετε για να την δείτε. Ο Θεός μπορεί να αγαπάει το χαβιάρι αλλά εμάς δεν μας αγαπάει καθόλου και μας ταΐζει ψίχουλα.

 

 

 

Σχόλιο

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

  • Γιώργος
    11 Οκτωβρίου 2012 at 8:03 πμ - Reply

    so true

  • ΣΧΕΤΙΚΑ