Τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2012

...

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος

Απονεμήθηκαν χτες τα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου σε μια τελετή αρκετά σύντομη και απλή, χωρίς πολυτέλειες, που θύμιζε περισσότερο τελετή απονομής βραβείων παρά κάποιον σόου όπως αυτό των Όσκαρς, στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η βραδιά ξεκίνησε με την Ελληνική Ακαδημία να τιμά εκείνους τους σκηνοθέτες που έφυγαν με την ζωή με ένα μοντάζ από τις ταινίες τους. Αμέσως μετά η Πρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, Κατερίνα Ευαγγελάκου, ανέβηκε στη σκηνή μας καλωσόρισε και μας θύμισε ότι παρόλη την μαύρη περίοδο που ζούμε ταινίες συνεχίζουν να γίνονται και ενώ ο ελληνικός κινηματογράφος κάνει έντονη την παρουσία του στο εξωτερικό με συνεχείς διακρίσεις και πολλά βραβεία, εδώ συνεχίζουμε να μη δίνουμε σημασία. “Δεν κλέψαμε, δεν φάγαμε, δεν βγάλαμε έξω λεφτά. Ταινίες βγάλαμε έξω και κάναμε μεγάλες επιτυχίες” είπε η κα. Ευαγγελάκου πριν κατέβει από τη σκηνή.

Οικοδεσπότες της βραδιάς ήταν οι ηθοποιοί Βασίλης Χαραλαμπόπουλος, Φαίη Ξυλά και Μαρία Ναυπλιώτου. Ο Χαραλαμπόπουλος φαινόταν αρκετά άνετος εύθυμος στην σκηνή, μιας και είχε ξαναπαρουσιάσει τα βραβεία. Αλλά για να δούμε ποιος κατάφερε να πάρει τι. Όπως ήταν αναμενόμενο, ο Άδικος Κόσμος του Φίλιππου Τσίτου ήταν και ο μεγάλος νικητής της βραδιάς αφού κατάφερε να αποσπάσει 4 βραβεία (αυτά των Α’ στον Αντώνη Καφετζόπουλο και Β’ Ανδρικού Ρόλου στον Χρήστο Στέργιογλου, Σκηνοθεσίας και Ταινίας) και θα είναι αυτή η ταινία που θα μας εκπροσωπήσει του χρόνου στα Όσκαρς για το βραβείο Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Ακολουθούν με 3 βραβεία η “Πόλη των Παιδιών” του Γιώργου Γκικαπέππα (αυτά των Ειδικών Εφέ στους Αφερφούς Αλαχούζου, Α’Γυναικείου Ρόλου στη Κίκα Γεωργίου και Σεναρίου στον Γιώργο Γκικαπέππα) και το “Τανγκό των Χριστουγέννων” του Νίκου Κουτελιδάκη (αυτά της Ενδυματολογίας και Σκηνογραφίας στον Γιώργο Γεωργίου και Μουσικής στον Γιάννο Αιόλου). 2 βραβεία κατάφερε να κερδίσει η ταινία Παράδεισος του Παναγιώτη Φαφούτη (αυτά των Β’ Γυναικείου Ρόλου στην Όλια Λαζαρίδου και το Βραβείο Ήχου στους Δημήτρης Κανελλόπουλος, Αρης Λουζιώτης, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Πάνος Βουτσαράς). Το “Γάλα” του Γιώργου Σιούγα από τις 11 υποψηφιότητες που είχε κατάφερε να κερδίσει μόνο ένα βραβείο, αυτό του Καλύτερου Μακιγιάζ στη Κατερίνα Βαρθαλίτου.

Το τιμητικό βραβείο της Ελληνικής Ακαδημίας φέτος δεν δόθηκε σε κάποιον άνθρωπο του κινηματογράφου αλλά… σε κάποιο σινεμά! Ο κινηματογράφος Αττικόν, που τον Φλεβάρη κάηκε στα επεισόδια που έγιναν μια Κυριακή, πήρε το τιμητικό βραβείο. Η κόρη του ιδιοκτήτη του Αττικόν και Απόλλων Λίλα Τσακαλάκη αποδέχεται το βραβείο από την Κατερίνα Ευαγγελάκου και βαθιά συγκινημένη ευχαριστεί τους πάντες για την υποστήριξή τους και εκφράζοντάς τον θαυμασμό για τον πατέρα της και την ομάδα του που εκείνη την βραδιά πάλεψαν με τις φλόγες είπε, πολύ εύστοχα, πως “η τέχνη δεν καίγεται”.

Ολόκληρη η λίστα με τους νικητές έχει ως εξής:

Βραβείο Ειδικών Εφφέ και Κινηματογραφικής Καινοτομίας

«Η Πόλη των Παιδιών», οι Γιώργος και Αργύρης Αλαχούζος

Βραβείο Μακιγιάζ

«Το Γάλα», η Κατερίνα Βαρθαλίτου

Βραβείο Ήχου

«Παράδεισος», οι Δημήτρης Κανελλόπουλος, Άρης Λουζιώτης, Αλέξανδρος Σιδηρόπουλος, Κώστας Βαρυμποπιώτης και Πάνος Βουτσαράς

Βραβείο Ενδυματολογίας

«Το Τανγκό των Χριστουγέννων», ο Γιώργος Γεωργίου

Βραβείο Σκηνογραφίας

«Το Τανγκό των Χριστουγέννων», ο Γιώργος Γεωργίου

Βραβείο Πρωτότυπης Μουσικής

«Το Τανγκό των Χριστουγέννων», ο Γιάννος Αιόλου

Βραβείο Μοντάζ

«Wasted Youth», ο Γιάννης Χαλκιαδάκης

Βραβείο Φωτογραφίας

«Man at Sea», οι Άγγελος Βισκαδουράκης και Γιώργος Αργυροηλιόπουλος

Βραβείο Β’ Γυναικείου Ρόλου

«Παράδεισος», η Όλια Λαζαρίδου

Βραβείο Β’ Ανδρικού Ρόλου

«Άδικος Κόσμος», ο Χρήστος Στέργιογλου

Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου

«Η Πόλη των Παιδιών», η Κίκα Γεωργίου

Βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου

«Άδικος Κόσμος», ο Αντώνης Καφετζόπουλος

Βραβείο Σεναρίου

«Η Πόλη των Παιδιών», ο Γιώργος Γκικαπέππας

Βραβείο Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη

«Fish n’ Chips», ο Ηλίας Δημητρίου

Βραβείο Σκηνοθεσίας

«Άδικος Κόσμος», ο Φίλιππος Τσίτος

Βραβείο Ταινίας Μικρού Μήκους

«Ο Μπαμπάς μου, ο Λένιν κι ο Φρέντυ», η Ρηνιώ Δραγασάκη

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Τεκμηρίωσης (Ντοκιμαντέρ)

«Πρώτη Ύλη» οι Κώστας Λαμπρόπουλος και Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος

Βραβείο Μεγάλου Μήκους Ταινίας Μυθοπλασίας

«Άδικος Κόσμος» οι Αλεξάνδρα Μπουσίου και Φίλιππος Τσίτος

Τιμητικό Βραβείο

Κινηματογράφος Αττικόν/Απόλλων

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ