Βραβεία Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου 2013: Οι νικητές

...

Γράφει ο Χρήστος Μπακατσέλος

Χτες ήταν η βραδιά του ελληνικού κινηματογράφου μιας και δόθηκαν το βραβεία της Ελληνική Ακαδημίας σε μια τελετή που έγινε στην Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών με οικοδεσπότες τους Μάκη Παπαδημητρίου και την Βάσω Καβαλιεράτου. Φέτος η τελετή αποδεικτικέ πιο ευχάριστη και αρκετά καλύτερη από την περσινή πιο λιτή τελετή, κι αυτό οφείλεται στο one man show του Παπαδημητρίου ο οποίος, με τις αυθόρμητες ατάκες και το χιούμορ του, κατάφερε να ξεσηκώσει αρκετές φορές την αίθουσα από τα γέλια.

Δες εδώ την λεπτό προς λεπτό live αναμετάδοσή μας από την χθεσινή βραδιά.

Αν και το JACE έφυγε με τα περισσότερα βραβεία, 6 σύνολο από τις 11 υποψηφιότητες του, ανάμεσά τους και Β’ Γυναικείου (Κόρα Καρδούμη) και Ανδρικού Ρόλου (για τον Ιερώνυμο Καλετσάνο), η ταινία του Έκτορα Λυγίζου “To Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού” απέσπασε 3 από τα πιο σημαντικά βραβεία της βραδιάς: αυτό το Α’ Ανδρικού Ρόλου για τον Γιάννη Παπαδόπουλο, ο οποίος παρέλαβε το βραβείο από τον Κώστα Βουτσά που τον συμβούλεψε «να μην την ψωνίσει μετά από αυτό», του Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη και της Καλύτερης Ταινίας. Επομένως θα είναι και η ταινία που θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας του χρόνου στα Όσκαρς. Η Κόρη, η δεύτερη ταινία με τις περισσότερες υποψηφιότητες – 9 στον αριθμό, έφυγε με 3 βραβεία (Φωτογραφίας, Σεναρίου και Σκηνοθεσίας) ενώ το Aν… του Χριστόφορου Παπακαλίατη απέσπασε 2 βραβεία αυτά του Ήχου και Μοντάζ το οποίο μοιράστηκε με την ταινία JACE.

Διάβασε την συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Γιάννης Παπαδόπουλος εδώ.

Το τιμητικό βραβείο της Ακαδημίας δόθηκε στην Ζωή Λάσκαρη η οποία ανάμεσα σε άλλα είπε χαρακτηριστικά πως “Αν κάνεις κινηματογράφο γιατί δεν ξέρεις τι κάνεις, πας χαμένος. Κάνεις κινηματογράφο γιατί δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς”. Το τιμητικό βραβείο NOVA (για κάποιον επιφανή Έλληνα ο οποίος προβάλει την Ελλάδα και τον πολιτισμό της μέσω του κινηματογράφου) απονεμήθηκε στον διαμένοντα στην Γαλλία ηθοποιό Γιώργο Χωραφά ο οποίος καταχειροκροτήθηκε από την αίθουσα.

Μέγας χορηγός των βραβείων ήταν η NOVA, η οποία εδώ και 12 χρόνια στηρίζει έμπρακτα τον ελληνικό κινηματογράφο με παραγωγές και βραβεία, και μπορείτε να παρακολουθήσετε την τελετή την Τρίτη 9 Απριλίου από το NOVA Cinema 3.

Ακολουθεί η λίστα με τους νικητές:

ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΤΑΙΝΙΑ
To Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ
Ημερολόγια Αμνησίας της Στέλλας Θεοδωράκη

ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ
Χαμομήλι του Νεριτάν Ζιντζιρία

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ
Θάνος Αναστόπουλος για την Κόρη

ΠΡΩΤΟΕΜΦΑΝΙΖΟΜΕΝΟΣ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗΣ
Εκτορας Λυγίζος για το Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού

ΣΕΝΑΡΙΟ
Η Κόρη των Θάνος Αναστόπουλος, Βασίλης Γιάτσης

Α’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Γιάννης Παπαδόπουλος για το Το Αγόρι Τρώει το Φαγητό του Πουλιού

Β’ ΑΝΔΡΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ
Ιερώνυμος Καλετσάνος για το J.A.C.E.

Α’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Αμαλία Μουτούση για το Χαρά

Β’ ΓΥΝΑΙΚΕΙΟΣ ΡΟΛΟΣ
Κόρα Καρβούνη για το J.A.C.E.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ
Η Κόρη

ΜΟΝΤΑΖ (ισοψηφία)
Αν…
J.A.C.E.

ΕΝΔΥΜΑΤΟΛΟΓΙΑ
J.A.C.E.

ΜΑΚΙΓΙΑΖ
J.A.C.E.

ΗΧΟΣ
Αν…

ΣΚΗΝΙΚΑ
J.A.C.E.

ΜΟΥΣΙΚΗ
Αίμα σε σύνθεση του Σταύρου Γασπαράτου

ΕΙΔΙΚΑ ΕΦΕ
Δεμένη Κόκκινη Κλωστή

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ