Γροθιές στους Τοίχους – Starred Up (2013)

Μία από τις πιο αληθινές, ασυμβίβαστες ταινίες της χρονιάς.


 


Σκηνοθεσία: David Mackenzie
Σενάριο: Jonathan Asser
Πρωταγωνιστούν: Jack O’Donnell, Ben Mendelsohn, Rupert Friend
Διάρκεια: 106’
Χώρα: Ην. Βασίλειο
Διανομή: Weird Wave

 

starred_up_ver2_xlg“Starred Up”: όρος που κατηγοριοποιεί όσους νεαρούς φυλακισμένους μεταφέρονται πρόωρα από το αναμορφωτήριο σε φυλακές ενηλίκων. Στην παραπάνω κατηγορία εμπίπτει ο ήρωας μας, Eric Love(Jack O’Connell), ένας εξαιρετικά βίαιος νεαρός που μπλέκει συνεχώς σε καυγάδες. Το ιδιότυπο στοιχείο της φυλακής στην οποία βρίσκεται, έγκειται στο γεγονός πως εκεί βρίσκεται και ο πατέρας του, Neville(Ben Mendelsohn). Πατέρας και γιος μοιάζουν σαν δύο σταγόνες νερό –σε θέματα συμπεριφοράς- και, παρότι πολλά από τα προβλήματα του Eric προέρχονται από τη συμπεριφορά του πατέρα του στο παρελθόν, ο τελευταίος νοιάζεται για αυτόν και προσπαθεί να τον προστατέψει στο δύσκολο περιβάλλον της φυλακής –αν και πολλές φορές με λάθος τρόπο.

Υπάρχει κι άλλος ένας άνθρωπος που ενδιαφέρεται για τον Eric: αυτός είναι ο –τύποις- ψυχολόγος του ιδρύματος, ο Oliver(Rupert Friend), ένας άνθρωπος με βαθύ και πραγματικό ενδιαφέρον για τους κατάδικους, ο οποίος προσπαθεί να χαλιναγωγήσει το θυμό τους μέσα από μία κλειστή ομάδα «θεραπείας». Το πρόβλημα είναι πως ο Eric, έχει ήδη αποκτήσει αρκετούς υψηλά ιστάμενους εχθρούς λόγω της εκρηκτικής του συμπεριφοράς.

Επωφελούμενη από το καλογραμμένο σενάριο, που βασίστηκε στις εμπειρίες του σεναριογράφου Jonathan Asser ως ψυχολόγου σε βρετανική φυλακή, αλλά και στις έξοχες ερμηνείες των πρωταγωνιστών, το “Starred Up” έρχεται να προστεθεί στη λίστα με τις ταινίες που προσομοιάζουν αληθοφανώς την ατμόσφαιρα εγκλεισμού στη φυλακή. Ο Jack O’Connell μας δείχνει απτά το ταλέντο του, στο ωμό πορτραίτο ενός προβληματικού νέου και έχει ομότιμη συμπαράσταση από τον πάντα άψογο σε τέτοιους ρόλους Ben Mendelsohn(Animal Kingdom) και τον Rupert Friend. Η σκηνοθεσία του David Mckenzie(Young Adam, Hallam Foe) είναι ανθρωποκεντρική και τοποθετημένη στα «σκληρά» πρόσωπα των Neville και Eric, θέλοντας να τονίσει την αυθεντικότητα των χαρακτήρων τους.

Είναι δύο ώρες οργής, ένα ποτάμι θυμού που έρχεται να μας πνίξει και να μας κρατήσει δέσμιους καθ’ολη τη διάρκεια του φιλμ. Μία από τις πιο αληθινές, ασυμβίβαστες ταινίες της χρονιάς.

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ