Η Αλήθεια – Truth (2015)

Μια σωστά δομημένη ταινία που όμως είναι περισσότερο μονότονη και άτολμη από ό,τι θα μπορούσε

 ★★★☆☆ 

Σκηνοθεσία: James Vanderbilt 
Σενάριο: James Vanderbilt, Mary Mapes (απομνημονεύματα)
Πρωταγωνιστούν: Cate Blanchett, Robert Redford, Dennis Quaid, Elizabeth Moss
Διάρκεια: 125′
Χώρα: ΗΠΑ, Αυστραλία
Διανομή: Seven, Spentzos

truth2015Το 60 Minutes είναι μια από τις πιο επιτυχημένες εκπομπές στην Αμερικάνικη τηλεόραση και έχει κατά καιρούς παρουσιάσει συγκλονιστικές ιστορίες και αποκαλύψει μεγάλες αλήθειες που πολλοί παλεύουν να μην μαθευτούν παραέξω. Το 2004 -και λίγο καιρό πριν τις εκλογές μεταξύ George W. Bush και John Kerry- η παραγωγός Mary Mapes αποφασίζει να ακολουθήσει κάποιες πληροφορίες που ήθελαν τον George W. Bush να μπαίνει με περίεργο τρόπο σε μια μονάδα της αεροπορίας, πιθανότατα για να αποφύγει την κλήση του στον πόλεμο του Vietnam, καθώς και την μετέπειτα αδικαιολόγητη απουσία του για μεγάλο διάστημα από αυτήν. Η ομάδα της με επικεφαλή τον θρυλικό παρουσιαστή Dan Rather θα προχωρήσει στο ρεπορτάζ και την παρουσίαση του θέματος που θα προκαλέσει σάλο, αλλά στη συνέχεια θα δεχθεί επιθέσεις για τη γνησιότητα ορισμένων εγγράφων και πληροφοριών με αποτέλεσμα στο CBS να απολογηθεί δημόσια καθώς και να συστήσει μια επιτροπή για τον έλεγχο των διαδικασιών.

Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο που έγραψε η ίδια η Mary Mapes και που ακόμα και σήμερα αμφισβητείται από το CBS. Τη σεναριακή μεταφορά αναλαμβάνει ο James Vanderbilt (Zodiac, The Amazing Spider-Man 1 & 2 μεταξύ άλλων) που κάθεται και στην καρέκλα του σκηνοθέτη για πρώτη φορά. Η σκηνοθετική του προσέγγιση μοιάζει κάπως ασφαλής και τηλεοπτική, αλλά δεδομένου του θέματος φαίνεται πως δεν είχε πολλές επιλογές για κάτι διαφορετικό. Δυστυχώς η προσέγγιση είναι αρκετά άτολμη και ορισμένα σημεία φαντάζουν διδακτικά και προφανή, παρά το σημαντικό θέμα. Η κυκλοφορία του μερικούς μήνες μετά το –κάπως παρόμοιο- Spotlight τονίζει ακόμα παραπάνω τις διαφορές και η σύγκριση είναι άνιση.

Ένα από τα δυνατά χαρτιά του Truth, εκτός από το καίριας σημασίας θέμα του, είναι το πολυπληθές και προσεγμένο cast του. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο η Cate Blanchett ελέγχει την κατάσταση και παραδίδει ακόμα μια στιβαρή ερμηνεία, χωρίς όμως κάτι εξαιρετικό, καθώς δεν πρόκειται για ένα ρόλο-πρόκληση για αυτήν. Ο Robert Redford ως Dan Rather φέρνει μια ηρεμία κι έναν σεβασμό στο λειτούργημα του δημοσιογράφου, όπως επίσης και οι σωστά επιλεγμένοι Dennis Quaid, Topher Grace, Elisabeth Moss. Ακόμα και δεύτεροι ρόλοι έχουν τις δυνατές τους στιγμές με τους John Benjamin Hickey και Noni Hazlehurst να παραδίδουν δυο αξιομνημόνευτους μονολόγους στην ταινία.

Το Truth είναι μια σωστά δομημένη ταινία που όμως είναι περισσότερο μονότονη και άτολμη από ό,τι θα μπορούσε. Προφανώς ο Vanderbilt δεν είναι Fincher για να απογειώσει το όλο εγχείρημα. Ενδιαφέρον παρουσίαση δημοσιογραφικών αποφάσεων και εξέταση της ηθικής στον τομέα αυτό, αλλά κάπως υστερεί στο προσωπικό δράμα των πρωταγωνιστών και την απεικόνιση των επιπτώσεων στην καθημερινότητά τους. Συγκλονιστικό συμπέρασμα πως η επιμονή σε μια λεπτομέρεια μπορεί να αποσυντονίσει και κάνει τον οποιοδήποτε να χάσει το δάσος κοιτώντας απλά και μόνο ένα στραβό δέντρο…

Δημήτρης Βαρελάς

...μικρός έπεσε στη χύτρα με τις ταινίες... έκτοτε καμία θέληση εξόδου...
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ