Ταινιοθήκη της Ελλάδος: Η γυναίκα στο επίκεντρο της συζήτησης

Με αφορμή την νέα ταινία του Νίκου Κορνήλιου «Μητριαρχία» και την Ημέρα της Γυναίκας

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή, 8 Μαρτίου, μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα «Γυναίκες και Εξουσία» και την συμμετοχή πολλών και ετερόκλητων, γυναικών που τίμησαν με την παρουσία τους το κοινό, το οποίο νωρίτερα είχε παρακολουθήσει την προβολή της νέας ταινίας του Νίκου Κορνήλιου, «Μητριαρχία».

Με αφορμή την Ημέρα της Γυναίκας, σημαντικές προσωπικότητες από τον χώρο της πολιτικής, των γραμμάτων και των Τεχνών, παρευρέθηκαν στην Ταινιοθήκη, προκειμένου να καταθέσουν προσωπικά βιώματα, απόψεις και εμπειρίες, αναφορικά με την θέση της γυναίκας στη κοινωνία και την εμπλοκή της στην εξουσία.

Ανάμεσα στις προσκεκλημένες βρέθηκε η Περιφερειάρχης Αττκής, Ρένα Δούρου και η Ευρωβουλευτής, Κωνσταντίνα Κούνεβα, η οποία τόνισε στην ομιλία της, την ανάγκη αποκατάστασης της δεδομένης θέσης της γυναίκας μέσα στο κοινωνικό όλο-μητέρα, σύζυγος-και την διεκδίκηση, με δυναμισμό και ουσιαστική αλλαγή, του ρόλου τον οποίο η ίδια επιθυμεί να κατακτήσει.

11041938_736699539779243_8878191367019645831_o

Μια από τις πιο όμορφες στιγμές της βραδιάς, ήταν και η τοποθέτηση της ποιήτριας, Κατερίνα Αγγελάκη-Ρουκ, η οποία βλέποντας την απήχηση των γυναικών-και μερικών θαρραλέων ανδρών, όπως χιουμοριστικά τόνιζε η κ. Δούρου-στο κάλεσμα της Ταινιοθήκης, είπε πως αισιοδοξεί οτι τα πράγματα μπορούν και σίγουρα θα αλλάξουν, ως προς τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται το γυναικείο φύλο στην σύγχρονη πραγματικότητα.

Σημαντική υπήρξε και η παρέμβαση της Lauretta Macauley, Προέδρου της Ένωσης Αφρικανών Γυναικών και πρωταγωνίστριας της ταινίας, η οποία μίλησε για την θέση της γυναίκας στην Αφρική, εκεί όπου, πολλά από όσα θεωρούνται αναφαίρετα δικαιώματα και κατεκτημένες νίκες για το γυναικείο φύλο, δεν είναι παρά μια μακρινή, ουτοπική σκέψη.  Οι γυναίκες μοχθούν και φοβούνται διαρκώς, κάτω από το πέπλο μιας καθόλα αρχηγικής, ανδροκρατούμενης κοινωνίας, στην οποία η ύπαρξή τους, είναι προτίστως συνυφασμένη με την αναπαραγωγική τους ικανότητα.  Αν και το κλίμα στην αφρικανική ήπειρο, μόνο ζοφερό μπορεί να χαρακτηριστεί, εντούτοις ο εύθυμος λόγος και ο αυτοσαρκασμός της κ. Macauley, κέρδισε τις εντυπώσεις και το δυνατό χειροκρότημα.

11043373_736700783112452_2254163281144110832_o

Κατά την διάρκεια της συζήτησης, η οποία κράτησε περίπου δυόμιση ώρες, γυναίκες από το κοινό εξέφρασαν τις δικές τους απόψεις, γύρω από τον ρόλο της γυναίκας, δεδομένης και της παρουσίας εκπροσώπων του φεμινιστικού κινήματος.  Η βραδιά έκλεισε με τις πρωταγωνίστριες της ταινίας, που καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό.

Η «Μητριαρχία» του Νίκου Κορνήλιου, είναι ένα φιλμικό τόλμημα γεμάτο ένταση και συναίσθημα, απαρτιζόμενο από τις μαρτυρίες και τις εμπειρίες εξήντα γυναικών διαφορετικών εθνικοτήτων και ηλικιών, όπως αυτές κοινωνούνται από τις ίδιες.

Η ταινία προβάλλεται ήδη από την Ταινιοθήκη της Ελλάδος, με το reel.gr να αποτελεί έναν εκ των χορηγών επικοινωνίας.

Φωτογραφίες: Γιώργος Μαρινάκης

Βαρβάρα Κοντονή

Ερωτευμένη με τον κινηματογράφο από μικρή, παθιασμένη με τις εικόνες, τους ήχους, τις ιστορίες και την ομορφιά της 7ης Τέχνης, απολαμβάνω να γράφω με ένταση για αυτά που αγαπώ.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ