Η Λέσχη της Κομψής Αλητείας – The Riot Club (2014)

...


 

Γράφει ο Δημήτρης Βαρελάς


Σκηνοθεσία: Lone Scherfig
Σενάριο: Laura Wade
Πρωταγωνιστούν: Sam Claflin, Douglas Booth, Natalie Dormer, Max Irons
Διάρκεια: 107’
Χώρα: Ην. Βασίλειο
Διανομή: Odeon

 

movies-the-riot-club-poster-540x800Riot Club ονομάζεται η πιο ελιτίστικη λέσχη στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. 10μελής, ακριβοθώρητη, posh, με κυρίως αριστοκρατικές περγαμηνές, αναζητά 2 νέα άτομα να στελεχώσουν την ομάδα.. Ο Miles & ο Alistair είναι δυο χαρακτηριστικά παραδείγματα ευπαρουσίαστων & έξυπνων νεαρών από “σωστές” οικογένειες, που όμως δεν τα πάνε & τόσο καλά μεταξύ τους.. Η είσοδός τους στο Riot Club θα φέρει την αντιπαράθεση στα άκρα.. Το παραδοσιακό ετήσιο δείπνο της λέσχης προς τιμήν των ιδρυτών & προηγούμενων μελών ακολουθείται από θρυλικές ιστορίες ακολασίας & παρεκτροπών.. Το φετινό όμως σε μια επαρχειακή pub θα οδηγηθεί στα άκρα καλώντας τους συμμετέχοντας να λάβουν δραστικές & καθοριστικές αποφάσεις..

Το The Riot Club είναι κινηματογραφική μεταφορά του θεατρικού έργου Posh της Laura Wade, που αναλαμβάνει τη μεταφορά του σε σενάριο. Στην σκηνοθετική καρέκλα συναντούμε την Δανή Lone Scherfig που έχει στις πλάτες της καλές ταινίες (Ιταλικά Για Αρχάριους, Wilbur Wants To Kill Himself, An Education). Ένα θετικό σημείο της παραγωγής είναι το casting ολόκληρης της νεότερης γενιάς Βρετανών ηθοποιών.. Η ομώνυμη δεκάδα αποτελείται από ισάριθμους ανερχόμενους νέους ηθοποιούς, ενώ το πρωταγωνιστικό ζευγάρι συνθέτουν ο Max Irons/γιος του Jeremy Irons (Red Riding Hood, The Host) & Sam Claflin (Snow White A The Huntsman, Hunger Games). Συνολικά, το υποκριτικό ταλέντο υπάρχει & μπορεί να υποστηρίξει την ταινία, χωρίς κάποιον να ξεχωρίζει ιδιαίτερα.

Τι ακριβώς είναι το The Riot Club ως ταινία; Σκιαγραφικό δράμα χαρακτήρων που προσθέτει στοιχεία thriller δωματίου στο δεύτερο μισό. Κάπως έτσι διχασμένο είναι & το τελικό αποτέλεσμα. Το πρώτο μέρος της εισαγωγής των νέων χαρακτήρων σε ένα εντυπωσιακό περιβάλλον έχει το σχετικό fun κομμάτι & ρέει αβίαστα.. Ακόμα & οι συζητήσεις του posh Miles με τη απλή Lauren & οι σύγκριση του λεξιλογίου τους προσφέρει μια σχετική δόση χιούμορ.. Όλα αυτά όμως είναι το ορεκτικό.. Διότι το κυρίως πιάτο αποτελείται από τα συμβάντα του δείπνου & των μετέπειτα εξελίξεων.. Η προσπάθεια κοινωνικοπολιτικού σχολιασμού, οι διαμάχες & οι λεκτικοί διαξιφισμοί που επιχειρούν μια βαθύτερη ανάλυση σε σημαντικά ζητήματα όπως η πάλη των τάξεων & των κλάσεων δεν αποφεύγει τις κλισέ καρικατούρες, μη ρεαλιστικές ατάκες & μια άνιση & εσφαλμένη διακωμώδηση της υψηλής κοινωνίας.. Σημεία καθόλου αληθοφανή δεν βοηθούν, ειδικά όταν συνδυάζονται με αν αναμενόμενες εξελίξεις..

Συμπερασματικά το The Riot Club αποτελεί τη “σοβαρή” βρετανική απάντηση στο The Skulls (2000), αποτυγχάνει όμως να κοιτάξει στα μάτια & εις βάθος το σημαντικό κομμάτι του θέματος.. Ειδικά το τελευταίο μέρος είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα άτολμης σκηνοθεσίας, υπεραπλουστευμένης θεωρητικής ανάλυσης & δεν φέρει το απαραίτητο βάρος να προχωρήσει & να πει κάτι παραπάνω..

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

 

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ