Η σκοτεινή πλευρά των παραμυθιών των αδελφών Grimm

H Rapunzel, η Χιονάτη και η Σταχτοπούτα, όπως δεν τις έχουμε ξαναδεί

Δεν είναι λίγες οι φορές που σημαντικοί άνθρωποι της 7ης τέχνης, έχουν αντλήσει την έμπνευση τους από τα κλασικά παραμύθια των αδελφών Grimm, μεταφέροντας ο καθένας με τον δικό του, μοναδικό τρόπο κάθε μια από τις ιστορίες αυτές στη μεγάλη οθόνη. Με το “Into the Woods” των στούντιο της Disney, να βρίσκεται προ των κινηματογραφικών πυλών και το οπτικοακουστικό facelift της «Σταχτοπούτας» δια χειρός Kenneth Branagh, να βρίσκεται καθ’ οδόν, γίνεται απόλυτα σαφές πως η ιδιαίτερη κοσμολογία των αδελφών Grimm, συνεχίζει να αποτελεί μια σημαντική πηγή έμπνευσης του σύγχρονου σινεμά.

Αυτό βέβαια που πολλοί δεν γνωρίζουν, είναι πως η αυθεντική εκδοχή των πασίγνωστων αφηγημάτων, απευθυνόταν στο ενήλικο κοινό, έχοντας την μορφή σκληρών και σκοτεινών ιστοριών, και όχι την μορφή των παραμυθιών κατάλληλα για τα παιδιά. Οι ιστορίες αυτές, οι οποίες μέσα από τα μάτια των δυο αδελφών, αντικατόπτριζαν την ζοφερή καθημερινότητα της εποχής, χρειάστηκαν επτά εκδόσεις, κατά τη διάρκεια των οποίων αναδιαμορφώθηκαν σε τέτοιο βαθμό, ώστε κατά το 1857 πήραν τελικά την λογοτεχνική μορφή που όλοι μας γνωρίζουμε σήμερα.

Η πρώτη έκδοση των αφηγημάτων, η οποία και μεταφράστηκε από τον Jack Zipes, ομότιμο καθηγητή της γερμανικής και συγκριτικής λογοτεχνίας του πανεπιστημίου της Μινεσότα, ήταν το λιγότερο τρομακτική. Η αθώα Rapunzel η οποία έχει μαγέψει με την ιστορία της μυριάδες μικρά κορίτσια, στην πρώτη έκδοση μένει έγκυος μέσα στον πύργο, αναρωτιόμενη στην συνέχεια γιατί την στενεύουν πλέον τα ρούχα της. Εν συνεχεία, η ιστορία της θρυλικής Χιονάτης, δημιουργεί ένα ακόμη πιο μακάβριο και σκοτεινό λογοτεχνικό κλίμα. Η αγαπημένη μας ηρωίδα, στην πρωτότυπη ιστορία, δεν υπήρξε ποτέ θύμα αυτής της τόσο δυσφημισμένης κακιάς μητριάς της. Αντιθέτως ήταν η ίδια της η μητέρα που έστειλε τον κυνηγό του παραμυθιού, προκειμένου να τη σκοτώσει και να συλλέξει το συκώτι και την καρδιά της.

lilly Collins Sexy blancanieves jovenes estrellas 1 (12)

Φυσικά οι ιστορίες των Grimm δεν περιορίστηκαν μόνο στη Rapunzel και στη Χινονάτη.  Τα περίφημα δεινά της Σταχτοπούτας που όλοι μας πολύ καλά γνωρίζουμε, δεν ήταν τίποτα μπροστά στον παραλογισμό και την βαρβαρότητα που έδειχνε η μητριά της, απέναντι στις ίδιες της κόρες. Σύμφωνα με την μετάφραση από τον καθηγητή Zipes, η μητριά δίνοντας στις κόρες της ένα μαχαίρι, τις προέτρεπε, εν ανάγκη, να κόψουν ακόμα και τα δάχτυλα τους, προκειμένου να χωρέσει το θρυλικό γοβάκι στο πόδι τους, και να κερδίσουν έτσι την καρδιά του πρίγκιπα. Ο πρίγκιπας εν συνεχεία αντιλαμβάνεται την απάτη, από το αίμα με το οποίο έχει λερωθεί το γοβάκι.

Οι Jacob και Wilhelm Grimm, δημοσίευσαν το πρώτο μέρος των αφηγημάτων τους τον Δεκέμβριο του 1812, ενώ στη συνέχεια ακολούθησε και μια δεύτερη, τρία χρόνια αργότερα, το 1815. Τα δυο αδέλφια συνέχισαν να τροποποιούν τα κείμενα τους, μέσα από έξι ακόμα εκδόσεις, προσαρμόζοντας έτσι τις πασίγνωστες ιστορίες τους στα μέτρα των μικρών μας φίλων. Συμφώνα πάντα με τις εκτιμήσεις του Zipes, οι Grimm αναδιαμόρφωσαν τις ιστορίες τους στις νεότερες εκδοχές τους, για να αναδείξουν το «ιερό της μητρότητας», κάτι το οποίο δεν έλειπε μόνο από την ιστορία της Χιονάτης, αλλά και από πολλά ακόμα διηγήματα, με εξέχον παράδειγμα αυτό του Hansel και της Gretel, όπου και πάλι η μητέρα είναι αυτή που αφήνει τα δυο παιδάκια μόνα στο δάσος καθώς αδυνατεί να τα θρέψει.

lo lem frozen

Η πρώτη έκδοση περιελάμβανε τον απίστευτο αριθμό των 156 ιστοριών.  Η ύπαρξη ιστοριών όπου κυριαρχούσε η βαρβαρότητα, ανάγκασε τα δυο αδέλφια να τις αφαιρέσουν τελείως. Ο καθηγητής Jack Zipes εκτιμά ότι οι αφηγήσεις των Grimm, αντανακλούσαν ένα μεγάλο μέρος της κοινωνιολογικής κατάστασης, η οποία επικρατούσε στη  εποχή τους. Για παράδειγμα, η ζήλια που συναντούμε μεταξύ μητριάς και θετής κόρης στα διηγήματα των Grimm, πήγαζε από το γεγονός του θανάτου πολλών άτυχων γυναικών κατά τη διάρκεια της γέννας, κατά τον 18ο και 19ο αιώνα.  Αυτό που προκαλεί εντύπωση, ενισχύοντας έτσι των παραμυθικό μύθο, είναι οι πολλές περιπτώσεις κατά τις οποίες ο πατέρας ξαναπαντρευόταν μια νέα γυναίκα, πολλές φορές κοντά στην ηλικία της μεγαλύτερης του κόρης.

Με το κινηματογράφο να έχει αγκαλιάσει τα πανέμορφα διηγήματα των αδελφών Grimm στο πέρασμα της ιστορίας του, είναι άξιο απορίας πως τας πρωτότυπα αυτά διηγήματα δεν έχουν μεταφερθεί ακόμα στο κινηματογραφικό πανί, αφού το μόνο σίγουρο είναι πως σήμερα o κινηματογράφος, καταβάλει, σε έναν μεγάλ βαθμό, αξιόλογες προσπάθειες προκειμένου να προκαλέσει και να δημιουργήσει το σύνολο των αντιδράσεων, που τόσο πολύ χρειάζεται στις μέρες μας το περιβόητο box-office.

Το «Into the Woods» κυκλοφορεί στις αίθουσες την 1η Ιανουαρίου από την Feelgood.

Συντακτική ομάδα του Reel.gr

Αγαπάμε τον κινηματογράφο και όλα του τα είδη χωρίς διακρίσεις και κουλτουριάρικες αγκυλώσεις.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ