Η Ταινία Lego – The Lego Movie (2014)

...


 

Γράφει ο Παναγιώτης Μήτσικας


Σκηνοθεσία: Phil Lord, Christopher Miller
Σενάριο: Phil Lord, Christopher Miller, Kevin Hageman, Dan Hageman
Πρωταγωνιστούν: Will Arnett, Elizabeth Banks, Chris Pratt, Jonah Hill, Allison Brie, Morgan Freeman
Διάρκεια: 100’
Χώρα: ΗΠΑ/Αυστραλία/Δανία
Διανομή: Village

 

448_8126_lego_poster«Ταινία Lego; Μα καλά, τι άλλο θα σκεφτούν πια για να βγάλουν χρήματα στο Hollywood; Θα δούμε μία δίωρη διαφήμιση για τα “τουβλάκια”, ώστε να πλουτίσει ακόμη περισσότερο η εταιρεία από τα παιδάκια που θα ζητούν λυσσασμένα τα set που εμφανίζονται στην ταινία». Σίγουρα αυτή τη μορφή είχαν οι περισσότερες αντιδράσεις, από τη στιγμή της ανακοίνωσης της animation ταινίας με ήρωες τα αγαπημένα παιδικά παιχνίδια και δε τους δίνουμε και ιδιαίτερο άδικο. Η αλήθεια, όμως, είναι πως το «The Lego Movie» είναι εκ διαμέτρου αντίθετο των αρνητικών αυτών φωνών, μάλιστα πρόκειται για αριστούργημα με όλη τη σημασία της λέξης.

Ο Emmet είναι μία τυπική φιγούρα Lego, όπως όλες οι άλλες, σε ένα κόσμο που όλοι ακολουθούν οδηγίες και τηρούν συγκεκριμένο πρόγραμμα. Το πρόβλημα είναι πως δεν ξεχωρίζει σε κανένα σημείο και, γενικότερα, περνά απαρατήρητος από τον οποιοδήποτε, με αποτέλεσμα να ζει μία αρκετά μοναχική ζωή. Όλα αυτά μέχρι τη μέρα που, περιπλανώμενος στην οικοδομή που εργάζεται, έρχεται αντιμέτωπος με ένα κατακόκκινο τουβλάκι. Το λεγόμενο «The Missing Piece»(προκαταβολικά δηλώνω ότι δε μου έμεινε τίποτα από τις μεταγλωττισμένες ελληνικές ονομασίες) είναι το μυστικό όπλο για να καταστρέψει τα διαβολικά σχέδια του Mr. Business, του ιδιοκτήτη της εταιρείας Octane που στην ουσία διοικεί την πόλη. Ως αποτέλεσμα, ο Emmet πλέον αντιμετωπίζεται ως «ο Εκλεκτός» και οδηγείται σε Lego βασίλεια που δεν είχε ιδέα ότι υπήρχαν, με τη βοήθεια της Wildstyle(ή, χμ…Ζόρικη) και του σοφού μάγου, Βιτρούβιου. Μαζί με αυτούς, αλλά και μία πλειάδα γνωστών χαρακτήρων από τον Batman μέχρι τον Dumbledore, θα προσπαθήσουν να σταματήσουν τον αφανισμό της ελεύθερης βούλησης των Lego.

Μακάρι να είχαμε χίλια μάτια, να θαυμάζαμε το κομψοτέχνημα που μας παρουσίασαν οι Phil Lord και Christopher Miller. Τέτοια είναι η γοητεία και το βάθος του animation, μία προς μία σκηνή, με απίστευτη προσπάθεια ώστε τα πάντα, μέχρι και ο καπνός ή το νερό, να δείχνουν φτιαγμένα από τουβλάκια Lego. Φυσικά, ένα animation δεν είναι μόνο το visual κομμάτι και το «The Lego Movie» τα καταφέρνει περίφημα και σε όλα τα υπόλοιπα επίπεδα. Εντυπωσιακά τα μηνύματα που δίνει η ταινία –ειδικά γνωρίζοντας πως αφορά παιχνίδι πολυεθνικής – για την τυποποίηση των καιρών μας, με τα ίδια τραγούδια που ακούγονται ολόιδια και τον μηδενισμό της δημιουργικότητας. Ακόμα πιο εντυπωσιακό, το γεγονός πως ο villain της ταινίας είναι η προσωποποίηση του καπιταλισμού.

Πέρα από τα μηνύματα που προβάλλει το φιλμ, διαθέτει κι ένα πολύ κωμικό και συγκινητικό ανά στιγμές σενάριο. Τα αστεία είναι πολλά και καλά(πολλαπλασιάστε επί 100 στην μη μεταγλωττισμένη version), αλλά το μεγαλύτερο επίτευγμα είναι το πόσο συναισθηματική καταφέρνει να γίνει όταν βαδίζουμε προς την ολοκλήρωση της.

Με τα παιδιά σας, χωρίς παιδιά, αν είστε παιδιά, σπεύσατε να το θαυμάσετε στους κινηματογράφους. Ένα πραγματικά σπουδαίο animation, που όμοιο του έχουμε να δούμε πολύ καιρό.

Δείτε όλες τις ταινίες της εβδομάδας

 

 

 

Παναγιώτης Μήτσικας

Ο Παναγιώτης Μήτσικας είναι το νόθο παιδί του Woody Allen και του Fox Mulder. Τα τελευταία 5 χρόνια έχει ξεκινήσει ένα indie coming-of-age road trip, ώστε να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ