Η Υπηρέτρια – The Handmaiden (2016)

Το είδος της αριστοτεχνικής δουλειάς που περιμένουμε από τον Park Chan-Wook

 ★★★★☆ 

Σκηνοθεσία: Chan-wook Park
Σενάριο: Chan-wook Park, Seo-Gyeong Jeong
Πρωταγωνιστούν: Min-hee Kim, Kim Tae-ri, Jung-woo Ha, Jin-woong Jo, So-ri Moon, Sarah Waters (based on the novel by)
Διάρκεια: 144′
Χώρα: Νότια Κορέα
Διανομή: AMA Films

thumbnail_posterΤο 2002 η Sarah Waters κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά της «Fingersmith«, η ιστορία του οποίου διαδραματιζόταν στην Αγγλία της Βικτωριανής εποχής.

Το 2005 κυκλοφόρησε από το BBC η ομώνυμη μίνι σειρά βασισμένη στο βιβλίο, η οποία γνώρισε αρκετή επιτυχία.

Και τώρα, το 2016, ο Park Chan-Wook έρχεται να μας θυμίσει αυτήν την ιστορία και να την αποδώσει με έναν κάπως παράδοξο τρόπο – αλλά μήπως αυτός είναι ο πιο ταιριαστός τελικά;

Τοποθετημένο στην Κορέα του ’30 (υπό Ιαπωνικής αποικιοκρατίας), το «Handmaiden» ξεκινάει με μια μικρή χούφτα από ψέματα και μεγαλώνει από εκεί και πέρα. Η Sook-hee είναι η νέα υπηρέτρια της μοναχικής και όμορφης πλούσιας κληρονόμου Lady Hideko. Αλλά η Sook-hee δεν είναι εκεί για να εξυπηρετήσει, είναι η βοηθός του φιλόδοξου απατεώνα Fujiwara, ο οποίος σκοπεύει να παραστήσει τον κόμη και να κάνει την Hideko να τον παντρευτεί, πατώντας πάνω στο ότι θα την πάρει μακριά από τον σκληρό θείο της που μένει στο ίδιο σπίτι. Όταν η περιουσία της Hideko θα έχει εξασφαλιστεί για τον Fujiwara, αυτός θα την κλείσει σε ψυχιατρικό ίδρυμα, θα δώσει στην Sook-hee το μερίδιό της και θα φύγει αρκετά πιο πλούσιος. Ωραία θα ήταν άμα ήταν τόσο απλό (;), αλλά ο Fujiwara δεν υπολόγιζε στο ότι οι δύο γυναίκες θα ερωτευτούν η μία την άλλη.

Το «Handmaiden» είναι μια ταινία για το πώς διαμορφώνουμε τις αφηγήσεις μας, για τα ψέματα που λέμε στους εαυτούς μας, και για τα ψέματα που επιλέγουμε να αποκαλύπτουμε στους άλλους – όπως και για το πότε και γιατί η αλήθεια έρχεται στο φως. Είναι το είδος ψυχολογικού θρίλερ όπου οι λέξεις που βγαίνουν από τα στόματα των πρωταγωνιστών πρέπει να ελεγχθούν από το θεατή πάνω από μία φορά και η αφήγηση επαναλαμβάνεται από διαφορετικές οπτικές γωνίες – όχι όμως με τον συμβατικό κινηματογραφικό τρόπο. Στο κέντρο βάρους της αφήγησης αυτής βρίσκεται ένα από τα πιο ανθρώπινα και δυνατά θέματα: το σεξ.

Μέσα από το φακό του Park, το σεξ κρύβεται πίσω από κάθε απόφαση, σχέδιο και ψέμα. Η απεικόνιση της σεξουαλικότητας στην ταινία είναι πραγματικά αισθησιακή, αλλά και τρομακτική ανά σημεία, όπως και ξεκαρδιστική. Όπως ακριβώς συμβαίνει και στην πραγματική ζωή με το σεξ.

O σκηνοθέτης δεν παρατηρεί, αλλά συμμετέχει με ενεργό μάτι σε κάθε σκηνή, καθώς η ταινία ξεδιπλώνεται με χορταστική φωτογραφία κι ένα απολαυστικό soundtrack από τον Yeong-wook Jo, ο οποίος έχει συνεργαστεί αρκετές φορές με τον Park.

Το «Handmaiden» δίνει σημασία στη λεπτομέρεια και είναι πολύπλοκο, αλλά είναι και πάρα πολύ διασκεδαστικό, αστείο και σκοτεινό. Αποτελεί ακριβώς το είδος της αριστοτεχνικής δουλειάς που περιμένουμε από τον Park Chan-Wook.

Μαρίνα Βερλέκη

Η Μαρίνα είναι ένας αποτυχημένος κλώνος stormtrooper, επομένως περιορίζεται στο να γράφει και να σχολιάζει συνεχώς. Αλλά κατά βάθος θα ήθελε να είναι το σκισμένο all-star του Mark Renton.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ