Η Κόρη (2012)

...


 

Γράφει η Αγγελική Ρούσκα


Σκηνοθεσία: Θάνος Αναστόπουλος
Σενάριο: Θάνος Αναστόπουλος, Βασίλης Γιάτσης
Πρωταγωνιστούν: Σαβίνα Αλιμάνι, Άγγελος Παπαδήμας, Γιώργος Συμεωνίδη, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Όρνεα Καπετάν, Θεοδώρα Τζήμου
Διάρκεια: 87’
Χώρα: Ελλάδα

 

Σε αυτές τις Νύχτες Πρεμιέρας είχαμε την τύχη να δούμε πρώτοι την καινούρια ταινία του Θάνου Αναστόπουλου με τίτλο “Η Κόρη”.

Η δεκατετράχρονη Μυρτώ ψάχνει να βρει τον πατέρα της ο οποίος έχει εξαφανιστεί εδώ και αρκετό καιρό. Πιστεύει ότι υπεύθυνος είναι ο συνέταιρος του, με τον οποίο διηύθυναν μία ξυλουργική αποθήκη, και για “ν’ αποδωθεί δικαιοσύνη” η Μυρτώ απαγάγει τον οκτάχρονο γιο του, Άγγελο τον οποίο και κρατάει όμηρο στην αποθήκη.

Μια ξεχωριστή ταινία την οποία τείνω να χαρακτηρίσω εξαιρετική, καθώς παντρεύει πετυχημένα τη σκληρή ενηλικίωση της πρωταγωνίστριας με την ελληνική πραγματικότητα. Θέτει ερωτήματα, τα οποία αν και μπορεί ν’ απευθύνονται κυρίως σε μία οικογένεια διευρύνονται και αφορούν όλο το σύνολο. Πώς ένα παιδί μπορεί ν’ αντιδράσει στα προβλήματα που αντιμετωπίζει, πώς μπορεί να τα εκλάβει και να τα διορθώσει και κυρίως… μέχρι που μπορεί να φτάσει για να τα λύσει;

Ο σκηνοθέτης έγινε πρόσφατα πατέρας και μετά από αυτό το γεγονός συνειδητοποίησε ότι οι ευθύνες που φέρουν οι γονείς είναι μεγάλες. Το τονίζει ιδιαίτερα με δύο σκηνές όπου η πρωταγωνίστρια διαβάζει από το λεξικό τους όρους “ευθύνη” και “διάλυση” (σημαντική λεπτομέρεια η απουσία της τηλεόρασης σε όλη τη διάρκεια της ταινίας).

Μεγάλα ατού της ταινίας είναι οι δύο “μικροί” ήρωες, οι πρωταγωνιστές Σαβίνα Αλιμάνι και Άγγελος Παπαδήμας και η χημεία τους. Ιδιαίτερα η πρώτη, σηκώνει μόνη της όλο το βάρος και στηρίζει αυτό τον συγκεκριμένο ρόλο μέχρι την τελευταία σκηνή. Μία απαγωγέας ψυχρή και σκληρή, θυμωμένη και μπερδεμένη, που προσπαθεί να κερδίσει την προσοχή και να σώσει την οικογένεια της (μ’ ένα λίγο λανθασμένο τρόπο). Απέναντι της ο μικρός Άγγελος ο οποίος θα μπορούσε να είναι ο μικρότερος αδερφός της, δέχεται τα πυρά της. Πιο συνεσταλμένος, πιο ευαίσθητος, θα χρειαστεί να σταματήσει να κλαίει και ν’ αντιδράσει στην αδικία, όπως του λέει σε κάποια στιγμή η Μυρτώ. Μια σχέση με αντιθέσεις και όμως οι δύο όψεις του ίδιου νομίσματος.

Φυσικά και υπάρχουν κάποιες σκηνές λίγο ενοχλητικές, κυρίως λόγω της ηλικίας των πρωταγωνιστών και κυρίως λόγω των πριονιών τ’ οποία αντιπαθώ ιδιαιτέρως.

Εάν σας δοθεί η ευκαιρία, παρακολουθήστε την. Είναι μία αξιόλογη προσπάθεια που τα καταφέρνει άνετα.

 

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ