Ο Γάλλος πρωθυπουργός βραβεύει τον Χάνεκε

...

Γράφει ο Δημήτρης Ασπρολούπος

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας τίμησε τον αυστριακό σκηνοθέτη Μίκαελ Χάνεκε με την ανώτερη τιμή που μπορεί να έχει κανείς στην Γαλλία. Τον έχρισε ιππότη της γαλλικής λεγεώνας της τιμής.

Η για χρόνια γυναικά και συνεργάτιδα του, Margaret Menegoz που διετέλεσε και πρόεδρος της γαλλική εταιρίας προώθησης Unifrance της αξιωματικού της λεγεώνας της τιμής στην ίδια τελετή με το σύντροφό της περασμένη Κυριακή στο Παρίσι. Η Menegoz ήταν παραγωγός στις δύο πιο πρόσφατες (και ιδιαιτέρως επιτυχημένες καλλιτεχνικά) ταινίες του Χάνεκε, την Λευκή Κορδέλα και το Amour για τις οποίες ο μεγάλος αυστριακός δημιουργός τιμήθηκε με τον Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών. Η ταινία Amour μάλιστα είναι και η πρόταση της Αυστρίας για την υποψηφιότητα του Oscar ξενόγλωσσης ταινίας. Κι έτσι εξανεμίζονται οι ελπίδες μας για μια πιθανή διάκριση του Άδικου Κόσμου. Τις υπόλοιπες υποψηφιότητες μπορείτε να δείτε εδώ.

Ο Χάνεκε παρότι αυστριακός έχει καταστήσει την Γαλλία σαν δεύτερη πατρίδα του, αφού οι πρώτες ταινίες με τις οποίες κέρδισε ευρεία αναγνώριση ήταν οι γαλλόφωνες «Η δασκάλα του Πιάνου» και «Κρυμμένος».

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Francois Hollande δήλωσε ότι τιμά ένα ένα σκηνοθέτη και μία παραγωγό που είναι αφοσιωμένοι στη διαφορετικότητα του ανεξάρτητου σινεμά, το οποίο η Γαλλία ακούραστα υποστηρίζει και προωθεί σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ασχέτως πάντως με τις κυριλέ τυπικότητες ο Χάνεκε αξίζει πολλά βραβεία γιατί είναι συνεπής στις ταινίες του και δεν αλλοιώνεται από την διεθνή του αναγνώριση. Ας ελπίσουμε να παραμείνει έτσι ακόμα και αφού πάρει το Oscar. Γιατί θα το πάρει…

Δημήτρης Ασπρολούπος

Αγαπώ τον Χίτσκοκ, τον Φιντσερ, τον Χάνεκε, τον αγγλικό ρεαλισμό και το σκανδιναβικό σινεμά αλλά παράλληλα έχω και ένα soft spot για τον Γουές Αντερσον.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ