Ο γενναιόδωρος κ. Haneke και τα Αυστριακά βραβεία

...

Γράφει η Bάσω Γκαγκά

Λίγες μόνο μέρες πριν την τελετή απονομής των Αυστριακών βραβείων κινηματογράφου και ο ομοεθνής σκηνοθέτης και ένα από τα πιο εξέχοντα πρόσωπα της χρονιάς Michael Haneke, δε βρίσκεται ανάμεσα στους υποψήφιους. Ο λόγος; Ούτε λάθος, ούτε άρνηση της ακαδημίας. Απλά ο αυστριακός σκηνοθέτης θεώρησε τη δική του συμμετοχή ως άδικη απέναντι στους συναδέλφους του!

Η φετινή βράβευση του “Amour” στις Κάννες με το Χρυσό Φοίνικα και το σαρωτικό του πέρασμα από τα Ευρωπαϊκά βραβεία, όχι μόνο του εξασφαλίζει την οσκαρική υποψηφιότητα, αλλά δείχνει ότι θα κονταροχτυπηθεί άγρια κατά πως φαίνεται και για το αγαλματάκι, με το επίσης γαλλόφωνο “The Intouchables”. Η διεθνής λοιπόν, άκρως αναγνωρισμένη πορεία του φετινού του δημιουργήματος, κάνει προφανώς το Haneke να αισθάνεται πλήρης και ήδη επιτυχημένος, θεωρώντας ότι τουλάχιστον στη χώρα του, θα πρέπει να κάνει στην άκρη και να δώσει χώρο και σε άλλες αξιόλογες προσπάθειες για ανάδειξη.

Ο παραγωγός του Haneke, Veit Heiduschk, σε γράμμα του στην Αυστριακή Ακαδημία, εξηγεί τους λόγους που οδήγησαν το μεγάλο σκηνοθέτη να πάρει αυτή την απόφαση: “Είναι της άποψης ότι τα Αυστριακά Βραβεία θα βοηθήσουν άλλους αυστριακούς σκηνοθέτες σε μελλοντικές ταινίες τους, περισσότερο απ’ όσο θα μπορούσαν να βοηθήσουν τον ίδιο. Χωρίς δυσφημιστική διάθεση προς το θεσμό, αναφέρεται στο γεγονός ότι εκείνος έχει ήδη τιμηθεί διεθνώς για την ταινία του και για το λόγο αυτό θα έπρεπε και κάποια άλλη αυστριακή ταινία να έχει την ευκαιρία αυτή.

Η AFA φυσικά χαιρέτισε την πρωτοβουλία πολύ θετικά, αν και χάνει από ρόστερ της το μεγαλύτερο αστέρι. Τη θέση του “Amour” όσον αφορά την ταινία με τις περισσότερες υποψηφιότητες, λαμβάνει τώρα το “Grenzgänger” (“Crossing Boundaries”) του Florian Flicker με 7 συνολικά υποψηφιότητες, καθώς και το “Paradise: Love” του Ulrich Seidl με 6. Η τελετή απονομής έχει προγραμματιστεί για τις 23 Ιανουαρίου στην αίθουσα τελετών του μεγαλοπρεπούς Rathaus της Βιέννης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ