Στο δεύτερο επεισόδιο της τρίτης σεζόν «Hannibal» αναρωτιόμαστε τι πραγματικά θέλει ο Will Graham

"Primavera"

Ποια είναι τα πραγματικά συναισθήματα του Will Graham προς τον πρώην θεραπευτή/ψυχολόγο του Hannibal Lecter; Μέχρι και το φινάλε της δεύτερης σεζόν είχαμε μπει στην ψυχολογία να πιστέψουμε ότι ο Hannibal απωθεί τον Will. Ναι μεν μπορεί να έχουν ένα περίεργο είδος μαγνητισμού ο ένας προς τον άλλο, αλλά μέσα από τους σχεδιασμούς του με τον jack Crawford και από τις συζητήσεις του με την Alana Bloom, o Will φαίνεται να είχε δεχτεί το γεγονός ότι ο Hannibal δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα τέρας που πρέπει να σταματήσει.

Το πιο πρόσφατο επεισόδιο του Hannibal όμως αποκάλυψε ότι τα συναισθήματα του Graham προς τον κομψό δολοφόνο είναι πολύ πιο περίπλοκα από κάτι τόσο απλό όσο η αποστροφή.

SPOILER ALERT!!

Παρουσιάζοντας μεγάλες ομοιότητες με την πρεμιέρα της σεζόν της προηγούμενης εβδομάδας όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να κατανοήσουμε το πού ακριβώς βρίσκονται και τι κάνουν ο Hannibal και η Bedelia, το «Primavera» μας επιτρέπει να ακολουθήσουμε την πορεία του Will Graham από τα τρομερά γεγονότα του φινάλε της προηγούμενης σεζόν μέχρι σήμερα – ενώ παράλληλα μας κατακλύζει με πολύ ζωντανές οπτικές εικόνες, άψογα κινηματογραφημένες. Δεν είναι άλλωστε τυχαία το πιο κομψό και έξυπνα στυλιζαρισμένο θρίλερ στην τηλεόραση αυτή τη στιγμή.

Τώρα που ξέρουμε ότι ο Will Graham είναι ζωντανός (θα μπορούσε άλλωστε να συνεχιστεί η σειρά αν δεν ήταν;), το «Hannibal» επέστρεψε πάλι σε αυτό που ξέρει να κάνει καλύτερα: να χρησιμοποιεί τα οράματα του Will δηλαδή προκειμένου να λυθεί κάποιο μυστήριο. Αλλά ο Will κυνηγάει έναν πολύ συγκεκριμένο κατά συρροή δολοφόνο και δεν ξέρει ούτε ο ίδιος ποιες ακριβώς θα είναι οι προθέσεις του προς αυτόν όταν τελικά τον εντοπίσει.

hannibal3x02slΤο επεισόδιο ξεκινάει με ένα εκτενές (κατά τη γνώμη μας, πιο εκτενές από ό,τι θα χρειαζόταν) flashback στο φινάλε της δεύτερης σεζόν όπου ο hannibal αποκαλύπτει στον Will ότι επιθυμούσε να κρατήσει την Abigail ζωντανή, υπενθυμίζοντάς μας παράλληλα έτσι πόσο εξαιρετικός ήταν ο Mads Mikkelsen στη σκηνή αυτή. Ο Hannibal, παρ’ότι ανθρωπόμορφο τέρας, είναι όπως κάθε κοινός θνητός ικανός να αισθάνεται απόρριψη και προδοσία. Πραγματικά πίστευε ότι θα ζήσει ευτυχισμένα και μονιασμένα με τους Abigail και Will πριν ο τελευταίος τον «προδώσει» και θελήσει να του στερήσει «τη ζωή, την ελευθερία του». Κάπου εκεί ο βαριά τραυματισμένος Will με την μαχαιρωμένη στο λαιμό Abigail απέναντί του έχει το πρώτο του όραμα: το μαύρο ελάφι, το σύμβολο της συμμαχίας του με τον Hannibal αργοπεθαίνει μέσα σε μια τεράστια λίμνη από αίμα. Οι συμβολισμοί αυτοί άλλωστε με το ελάφι και τα κέρατα είναι ό,τι πιο βασικό και δυνατό σε αυτή τη σειρά.

Έπειτα ο Will ξυπνάει σε ένα νοσοκομειακό κρεβάτι μπερδεμένος και διερωτώμενος αν έκανε τη σωστή επιλογή, όταν εμφανίζεται μπροστά του ζωντανή η Abigail αποκαλύπτοντας στον Will ότι ο Hannibal ήξερε ακριβώς πού να τη μαχαιρώσει έτσι ώστε να μπορεί να σωθεί. Του τονίζει ότι ο Hannibal επιθυμούσε και για τους δυο τους να επιβιώσουν. Σε κάτι που μοιάζει με την ίσως πιο ακραία εκδοχή του συνδρόμου της Στοκχόλμης, η Abigail λέει στον Will ότι είναι κάπως απογοητευμένη από το γεγονός ότι αυτός στράφηκε εναντίον του Hannibal αντί να εισέλθει στην χαρούμενη και διεστραμμένη οικογένειά τους ειρηνικά, όπως ήταν το προβλεπόμενο.

Η Abigail αναζητά τον Hannibal αλλά και ο Will θέλει εξίσου πολύ να τον βρει, αλλά για έναν άγνωστο δικό του λόγο. Στο επόμενο όραμά του βρίσκεται σε κάποιο είδος παλατιού/καθεδρικού ναού όπου βλέπει να πέφτουν από ψηλά φύλλα χαρτιού, που μοιάζουν με σελίδες από βιβλία. Περιμένει να βρει πάνω τους γραμμένες τις απαντήσεις για όλα αυτά που τον απασχολούν αλλά οι σελίδες είναι κενές. Ωστόσο, όταν μαζεύει μία από το πάτωμα, θυμάται μια συνομιλία που είχε με τον Hannibal όπου αυτός ανέφερε το Παλάτι των Νορμανδών στο Παλέρμο, επομένως είναι πλέον σίγουρος ότι εκεί βρίσκεται.

Hannibal - Season 3‘Ετσι, σε αυτό το επεισόδιο έχουμε ακόμα ένα αταίριαστο ζευγάρι να πρωταγωνιστεί και να ταξιδεύει στην Ιταλία,και, όπως στο προηγούμενο ανησυχούσαμε για την Bedelia που αγκομαχούσε κάτω από την επιρροή του Hannibal, τώρα ανησυχούμε για τον Will του οποίου η κρίση φαίνεται να επηρεάζεται από την παρέα του – την Abigail.

Έτσι ο Wll και η Abigail βρίσκονται να παρατηρήσουν το πτώμα του Anthony Dimmond σε σχήμα καρδιάς που άφησε πίσω του ο Hannibal στο κέντρο της εκκλησίας. Ο Will κάπου εκεί ανακρίνεται από τον επιθεωρητή Rinaldo Pazzi. Ο Pazzi ξέρει πολλά για τον Will και αναζητά τη βοήθειά του. Άλλωστε ο επιθεωρητής αυτός παραλίγο να πιάσει τον Hannibal περίπου 20 χρόνια νωρίτερα, όταν ο Hannibal ήταν γνωστός ως «Το Τέρας της Φλωρεντίας». Τότε ο Hannibal είχε απαγάγει ανθρώπους, τους σκότωσε (προφανώς) και τους τοποθέτησε έτσι ώστε να μοιάζουν με αυτούς στον πίνακα του Botticelli «Primavera». H αλληγορία είναι εξαιρετικά απλή αλλά και πολύ έξυπνη: Το έργο «Primavera» αναπαριστά την άνοιξη, γι αυτό και οι πρώτοι αυτοί φόνοι από πλευράς του Hannibal συνιστούν ουσιαστικά την περίοδο άνθησής του ως κατά συρροή δολοφόνου.

Ωστόσο ο Pazzi περισσότερο εμμονικός φαίνεται με τα ταλέντα του Hannibal, παρά διατεθειμένος να τον κυνηγήσει και να τον φέρει στη δικαιοσύνη.

Ο Will επιστρέφει πίσω στη σκηνή του εγκλήματος το ίδιο βράδυ και κάνοντας το εντυπωσιακό και αισθητικά απολαυστικό όραμά του/αναπαράσταση του τρόπου τέλεσης του εγκλήματος, το κρέας του Dimmond ζωντανεύει και παίρνει τη μορφή ενός ελαφιού-τέρατος, κι έτσι ο Will συνειδητοποιεί ότι αυτός ο φόνος αποτελεί ένα μήνυμα προς τον ίδιο : είναι η ραγισμένη καρδιά του ίδιου του Hannibal ως προς τη συμπεριφορά που ο Will του επέδειξε.

960Σχεδόν αμέσως μετά αποκαλύπτεται ότι η  Abigail ήταν νεκρή από την αρχή και ο Will μιλούσε ουσιαστικά στον εαυτό του όλη την ώρα, καθώς δεν είναι σίγουρος για το λόγο που ψάχνει τον Hannibal και καθόλου σίγουρος αν τον μισεί πια. Η Abigail αποτελούσε μια κάποιου είδους μεταφορά για το συνεχές αίσθημα της ενοχής που διακατέχει τον Will για το θάνατο αυτής. Εάν είχε ενδώσει στον πειρασμό και πήγαινε με το μέρος του Hannibal και της Abigail όπου θα ζούσαν και οι τρεις μαζί, ίσως η Abigail να ήταν ζωντανή ακόμα. θα μπορούσε να τη σώσει σε διάφορες περιστάσεις και είχε αποτύχει σε όλες.

Αυτό κάνει και την τελευταία σκηνή του επεισοδίου ακόμα πιο καυστική, όπου ο Pazzi και ο Graham ψάχνουν τον Hannibal στις κατακόμβες κάτω από την εκκλησία, κι αφού ο Will τονίζει στον Pazzi σχεδόν τρομακτικά ότι «δεν ξέρει με ποιανού το μέρος είναι» και να μην τον εμπιστεύεται και πολύ (μάλλον ούτε ο ίδιος εμπιστεύεται πλέον τον εαυτό του) λέει στη συνέχεια στον Hannibal ότι τον συγχωρεί, ξέροντας ότι ο Hannibal είναι κάπου κοντά και τον ακούει – όπως και αποδείχθηκε τελικά.

Παρατηρούμε επομένως ότι η έλξη του Will προς τον Hannibal είναι πιο ξεκάθαρη από ποτέ και μεγαλώνει διαρκώς, αλλά και ο Hannibal νιώθει αληθινά συναισθήματα, δεν είναι ένα εντελώς παγωμένο άτομο, νιώθει την απώλεια και νιώθει την προδοσία. Αλλά σίγουρα δε νιώθει ενοχές.

Το μόνο που μας απομένει είναι πλέον να μάθουμε την τύχη του Jack Crawford και της Alana, εάν έχουν επιβιώσει και που βρίσκονται στο σήμερα, οκτώ μήνες μετά από το συμβάν που μπορεί και να τους κόστισε τη ζωή.

Μαρίνα Βερλέκη

Η Μαρίνα είναι ένας αποτυχημένος κλώνος stormtrooper, επομένως περιορίζεται στο να γράφει και να σχολιάζει συνεχώς. Αλλά κατά βάθος θα ήθελε να είναι το σκισμένο all-star του Mark Renton.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ