Στο τρίτο επεισόδιο τρίτης σεζόν του «Hannibal» έχουμε την πρώτη «Σιωπή των Αμνών»;

"Secondo"

Ίσα που πρόφτασε να τελειώσει το τρίτο της επεισόδιο η ευφυής και πολύ αγαπημένη τηλεοπτική σειρά «Hannibal» και το κανάλι NBC ανακοίνωσε την ακύρωσή της,και τα υπόλοιπα 10 επεισόδια της σεζόν πιθανόν να προβληθούν μέσω Netflix ή Amazon. Όπως και να χει οι φανς του παραμένουμε συντετριμμένοι μιας και αποτελούσε μια από τις περισσότερο αυθεντικές και έξυπνες μεταφορές των βιβλίων του Thomas Harris και περιμέναμε τουλάχιστον ακόμα τρεις σεζόν.

Ας επικεντρωθούμε όμως στο τι μας αποκάλυψε το επεισόδιο «Secondo» και ας αφήσουμε τα δυσάρεστα για το (αβέβαιο, αλλά ίσως και λυτρωτικό) μέλλον.

SPOILER ALERT!!

Όταν άρχισε το ταξίδι μας στη σειρά αυτή του «Hannibal» οι περισσότεροι από εμάς που αρχίσαμε να το παρακολουθούμε γνωρίζαμε -μέσες άκρες- την ιστορία του, είτε από τα βιβλία του Harris είτε από τις ταινίες που είχαν τεράστια επιτυχία και ήταν βασισμένες στα βιβλία αυτά. Σίγουρα όμως η μεγαλύτερη μερίδα του κοινού είχε από πριν υπ’όψη της το γεγονός ότι αυτό που καθιστά τον Dr. Lecter τόσο επικίνδυνο δεν είναι τόσο η ακαταμάχητη δίψα του για βία αλλά το δυνατό και τετράγωνο μυαλό του που πολύ σοφά αποφασίζει πού και πότε αυτή η βία πρέπει να λάβει χώρα και πάνω σε ποιον.

Επίσης, το κοινό γνώριζε εξαρχής ακόμα ένα πολύ σημαντικό πράγμα : ο Hannibal συλλαμβάνεται στο τέλος. Όσο προσεκτικά και έξυπνα κι αν κινείται, κάποιος καταφέρνει να σχεδιάσει καλύτερα από αυτόν και ο Hannibal καταλήγει στη φυλακή και στις όχι και τόσο τρυφερές μεθόδους του Dr. Chilton. Οπότε υποθέταμε ότι ο FBI profiler Που τον φυλάκισε τελικά – Will Graham – δεν ήταν απλά εξίσου ικανός με τον Hannibal, αλλά ακόμα πιο πονηρός.

Οπότε μας μπέρδεψε πολύ το γεγονός ότι, παρά τις τρομερές ικανότητες του χαρακτήρα που υποδύεται ο Hugh Dancy, δεν έφερε στην επιφάνεια τα χαρακτηριστικά του Graham που περιμέναμε. Αυτή η ανικανότητα του Graham κατά τη διάρκεια της πρώτης σεζόν να δει την αληθινή φύση και το ψυχωτικό νου του άντρα που στεκόταν απέναντί του, παρ’όλο που «έσπρωξε» την πλοκή, μας έκανε να πιστέψουμε ότι δεν θα την αντιληφθεί ολοκληρωτικά ποτέ, ούτε θα γίνει πιο έξυπνος από αυτόν. Αυτό το γεγονός ήταν τόσο έξυπνα δοσμένο από το σενάριο, ώστε να μας βάλει στη σκέψη ότι κάτι άλλο μπορεί να συμβαίνει εδώ, αλλιώς δεν έχουμε να κάνουμε με την αυθεντική ιστορία του Hannibal και του Graham.

Hannibal - Season 3Φυσικά και κάτι άλλο συνέβαινε και ο Will θα ήταν τελικά αυτός που θα έπιανε τον Hannibal εντέλει. Μην ξεχνάμε λοιπόν ότι κατά τη διάρκεια της πρώτης σεζόν ο Graham έπασχε από κάποιας μορφής εγκεφαλίτιδα την οποία ο Lecter προσπάθησε να εκμεταλλευτεί κάνοντάς του πλύση εγκεφάλου. Στη δεύτερη σεζόν ο Graham κι ενώ συνερχόταν, παρέμενε σωματικά ανίκανος να αναμετρηθεί με τον κατά συρροή δολοφόνο, όχι και πνευματικά όμως, μιας και το γεγονός ότι ο Hannibal έφυγε μακριά μας έδειξε ότι ο Graham όταν θα ξεμπέρδευε με τα δικά του θέματα, θα αποτελούσε όντως τον ισάξιο ίσως και ανώτερο άνθρωπο που θα συλλάμβανε τον Lecter.

Σε αυτή την τρίτη σεζόν λοιπόν αρχίζει να ξεδιπλώνεται η ιστορία του πώς εντέλει ο Graham θα νικήσει. Κι ενώ στην  αρχή όλα είναι καλά για τον Hannibal, μιας και ο Will εξακολουθεί να μαζεύει τα ψίχουλα που ο πρώτος αφήνει, στο «Secondo», βλέπουμε μια καινούρια πλευρά του. 

Κι όταν ο κανίβαλος της υπόθεσης δεν ανταποκρίνεται στο κάλεσμα και στη συγγνώμη του Graham στις κατακόμβες του τελευταίου επεισοδίου , αντί να προσπαθήσει να τον κυνηγήσει ουσιαστικά ψάχνοντας τη νέα πόλη-κρυψώνα του (όπως ο Επιθεωρητής Pazzo και ένας ολοζώντανος Jack Crawford κάνουν), ο Will πράττει ακριβώς αυτό που θα έκανε και ο αντίπαλός του, αυτό που έκανε από την αρχή. Κάνει μια βαθιά βουτιά στην  ψυχοσύνθεση αυτού του ανθρώπου, και, ως ένας καλός ψυχαναλυτής, ψάχνει να εντοπίσει την αρχή του κανιβαλισμού, την πληγή που υπάρχει βαθιά μέσα στον Lecter που ήταν και η γέννηση του κακού και του τέρατος το οποίο αναδείχθηκε.

Το ταξίδι του στη Λιθουανία, όπου ο Hannibal γεννήθηκε και πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του, ήταν ό,τι πιο σοφό μπορούσε να πράξει ο Graham για την επίτευξη του προαναφερθέντος σκοπού. Εκεί η Chiyo, παλιά βοηθός της οικογένειας του Hannibal ( στο ρόλο της οποίας η όχι και τόσο ικανοποιητική Tao Okamoto), αποκαλύπτει στον Will όχι μόνο το γιατί ο Hannibal είναι αυτός που είναι αλλά και το ότι οι μέθοδοι και η βαρβαρότητά του την κατέστησαν ουσιαστικά εγκλωβισμένη σε ένα σπίτι με έναν όμηρο στο μπουντρούμι που δεν μπορεί να βρει την δύναμη να εκτελέσει, παρ’ότι θεωρείται ο δολοφόνος της Mischa, αδερφής του Lecter. Όταν όμως ο Will ελευθερώνει κρυφά τον άνθρωπο αυτόν, μαθαίνουμε ότι η Chiyo τελικά μπορεί να σκοτώσει σε απειλητικές για τη ζωή της καταστάσεις, κάτι που ο Hannibal είχε προβλέψει ότι θα συμβεί, όπως και ο ίδιος ο Will φυσικά.

secondo21

Έτσι ο Graham αφήνει πίσω στον «nakama» του, ένα δώρο… ή μια απειλή/προειδοποίηση. Ίσως και τα δύο μαζί. Το άψυχο σώμα του ομήρου παρουσιασμένο με τη μορφή μιας λιβελούλας.

Κι ενώ η ιστορία του Graham κυλάει γοργά, η παράλληλη ζωή του Hannibal δίπλα στη (συνεργό του; ψυχίατρό του; όμηρό του; δείπνο του; )  Bedelia μένει σχεδόν στα ίδια, με τους προσχεδιασμένους και μη φόνους του Hannibal (είδαμε κι έναν τουλάχιστον ανατριχιαστικό με παγοκόφτη σε αυτό το επεισόδιο) να ταράσσουν ακόμα περισσότερο την ψυχολογία αυτής, η οποία τον προειδοποιεί ότι η αδυναμία του προς τον Will του στοιχίζει από την αυτοσυγκράτησή του και αν συνεχίσει να μην προσέχει τελικά θα πιαστεί.

Παρά τις πολλές και καυστικές ερωτήσεις της Du Maurier όμως («Θα ήθελες να μιλήσεις για τον πρώτο σου αμνό;», «Γιατί δεν μπορείς να γυρίσεις σπίτι;» «Τι γεύση είχε η αδερφή σου;«), ο Hannibal δεν φαίνεται να ενοχλείται ή να ανησυχεί ιδιαίτερα μήπως και χάσει το παιχνίδι με τον FBI profiler που τόσο εμμονικά σκέφτεται συνεχώς και ο μόνος τρόπος που απομένει προκειμένου να τον συγχωρήσει είναι… να τον φάει. Όπως και μάλλον έκανε με την αδερφή του; Άλλωστε η συγχώρεση είναι ίσως η ύψιστη μορφή συναισθήματος/πράξης που υπάρχει μέσα στην ψυχοσύνθεση του Hannibal. Είναι άλλωστε άρρηκτα στυνδεδεμένη στη ζωή του με την προδοσία.

Η Bedelia έχει ίσως τον ρόλο-κλειδί αυτή τη σεζόν μιας και κανείς δεν ξέρει ακόμα το ακριβές στοιχείο που πρεσβεύει όλα αυτά τα επεισόδια, και οι σκοποί της μένουν ακόμα σκοτεινοί και μυστηριώδεις. Εξακολουθεί πάντως να εμπλουτίζει τη δίαιτά της προκειμένου να έχει καλύτερη… γεύση για τον «σύντροφό» της. Και σίγουρα με διαφορετικό τρόπο από τον συμβατικό που μπορεί να φαντάζεστε. Επομένως, κι αν δεν αυτοκτονεί αργά και βασανιστικά, μπορούμε να υποθέσουμε ότι κάνει τα χατίρια του Hannibal προκειμένου να μην του προκαλέσει πλήξη – μιας και η πλήξη είναι ένας από τους κύριους λόγους που ωθούν τον Hannibal στο να σκοτώσει. «Ξέρω ακριβώς πώς θα βγω από αυτό εδώ το πράγμα στο οποίο εγώ η ίδια έχω μπλέξει».

Είμαστε σίγουροι γι αυτό, Bedelia. Και είμαστε σίγουροι ότι θα το κάνεις με την αξιοπρέπεια και το class που σου αναλογεί.

hannibal6

Μαρίνα Βερλέκη

Η Μαρίνα είναι ένας αποτυχημένος κλώνος stormtrooper, επομένως περιορίζεται στο να γράφει και να σχολιάζει συνεχώς. Αλλά κατά βάθος θα ήθελε να είναι το σκισμένο all-star του Mark Renton.
Δεν υπάρχουν σχόλια

ΑΠΑΝΤΗΣΕ

*

*

ΣΧΕΤΙΚΑ